Hundeangrep og erstatning:

Hunden min angrep, hvem tar veterinær-regningen?

Veterinærregningen kan fort bli høy når én hund skader en annen. Foto: Colourbox.com
Veterinærregningen kan fort bli høy når én hund skader en annen. Foto: Colourbox.com

– Man skulle tro at eieren til hunden som angriper er forpliktet til å betale den fornærmede for tort og svie. Men så enkelt er det ikke, sier veterinær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukentlig kommer det fortvilte hundeeiere inn dørene til dyresykehus og veterinærer, med hunder som har havnet i slagsmål med andre hunder. Skadene resulterer ofte i operasjoner.

– Når kjæledeggen er lappet sammen, og eieren får regningen som fort kommer på noen tusenlapper, blir mange frustrerte og sinte, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg ved Dyresykehuset AniCura Oslo i en pressemelding.

Skader som kan drepe

Som regel dreier skadene seg om kutt og flenger som må sys. Men det kan også være mer alvorlig: I de verste tilfellene overlever ikke dyret, særlig om hunden som angriper er større enn hunden som blir angrepet.

– Ved et voldsomt angrep kan det gå hull i brystveggen slik at lungen punkterer, eller det kan bli skader på muskulatur og sener. Øyeskader forekommer også, forteller Rygg.

De fleste hundeeiere har en dyreforsikring. Men når skadene skyldes angrep av en annen hund, mener mange det er feil at de må ta regningen.

Advokat Ella V. Brenden i Advokatfirmaet Seland Orwall DA jobber blant annet med erstatningsrett. Hun forteller at personen som bringer hunden til veterinæren må legge ut for regningen, men eieren kan ha rett på erstatning.

– Et eventuelt erstatningskrav avhenger av flere momenter. Sentralt er om hundeeieren har vært så aktsom som det kunne forventes ut ifra situasjonen og kjennskap til egen hund, sier Brenden.

Bør bikkja få fri? Nordens største dyrebutikkjede innfører «kjæledyrpermisjon»

Fare for gjentakelse

Hvis hunden har bitt tidligere er det en god indikasjon på at det kan skje igjen. Har hundeier ikke gjort nok for å forhindre situasjonen, kan hundeeieren måtte betale for veterinær. Dersom eieren til den «angripende» hunden ikke aksepterer å dekke kostnader til veterinær, kan man starte en rettslig prosess.

– Man kan også anmelde saken til politiet. Politiet kan starte en sak mot hundeieren, eller beslutte at hunden skal avlives dersom dette ikke fremstår som uforholdsmessig, sier Brenden.

I tilfeller der hunden angriper og skader en person, eller gjør andre ødeleggelser, er ansvaret for å betale erstatning uavhengig av skyld. En hundeier vil derfor kunne bli erstatningspliktig, selv om eieren har forsøkt å forhindre skaden.

Studie: Vikinger kan ha gitt briter spedalskhet – via ekorn

Angrep det beste forsvar

Der man tidligere trodde at aggressive hunder var styrt av et behov for å dominere andre, vet vi i dag at en hund som oftest angriper en annen på grunn av frykt. Hundeadferdsterapeut Gro Marit Sørlie mener disse hundene lærer seg at angrep er beste forsvar.

– I dag vet vi at det som regel er frykt som gjør at en hund angriper en annen. Det skyldes kanskje at den har fått en dårlig erfaring med en annen hund da den var valp. Så reagerer den som voksen med redsel og aggressivitet når den møter andre hunder, sier Særlie i en pressemelding.

– Det er også noe som kalles rovdyradferd. Det vil si at en hund nærmest jakter på en annen, som for å nedlegge et bytte. Heldigvis er dette ikke så vanlig, og det er bare noen få raser som kan ha dette i seg, sier hun.

Adferdsterapeuten anbefaler hundeeiere å venne valpen til sosialt samvær med trygge hunder slik at den kan få gode erfaringer og lære seg å kommunisere med andre firbente.

– Har man en hund som ikke er til å stole på, som har vist aggressiv adferd enten ovenfor andre hunder eller mennesker, må den alltid holdes i bånd.

Hund og andre dyr: Hund tok minst 13 sauer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden