På fem år har maten blitt billigere

Se video: Disse matvarene har blitt billigere.
Artikkelen fortsetter under annonsen

På fem år er det fisk, syltetøy og importert mat som har økt mest i pris, men maten har likevel blitt billigere for folk flest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matprisene har vokst saktere enn den generelle prisveksten, viser tall fra Statistisk sentralbyrå satt sammen av Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

– Fra juli 2013 til juli 2018, har konsumprisindeksen økt med 13,7 prosent mens prisindeksen på mat og drikkevarer har økt med 12,1 prosent. Prisen på mat har derfor gått ned sammenlignet med øvrige varer i denne femårsperioden, sier Mads Svennerud, som er rådgiver i divisjon for kart og statistikk i Nibio.

Det betyr at dersom din inntekt har i alle fall økt i takt med inflasjonen, så har maten blitt billigere.

– Er du overrasket?

Nei, dette er ett bilde vi har sett over lengre tid.

Sammenstillingen fra Nibio viser at importert mat har økt med over 17 prosent. Svennerud mener svekket kronekurs er årsaken. Hvis man ser på euroen, kostet den 7,9 kr i juli 2013, mens i juli 2018 kostet den på 9,5.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen tips til å spise billigst mulig?

– Her kommer det an på brillene man har på seg. Fedme, og hjerte-karsykdommer er utbredt, så samfunnets kostnader vil øke dersom man har ett dårlig kosthold. Det som kanskje virker å være kortsiktig gunstig for lommeboken, vil derfor fort kunne oppleves som ugunstig på lengre sikt for det norske samfunnet.

Svindyr fisk

Prisen på fisk har økt med 34 prosent, til tross for at Norge er en storproduserende sjønasjon. Faktisk har prisen på fisk økt med 97,5 prosent siden januar 1998, mens kjøtt har økt med 10,7.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paul T. Aandahl, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd, påpeker at prisen på fisk her hjemme styres av verdensmarkedspriser. I tillegg peker han på kronesvekkelsen de siste fem årene.

Dyrere laks. Illustrasjonsfoto: VIDAR RUUD / NTB Scanpix
Dyrere laks. Illustrasjonsfoto: VIDAR RUUD / NTB Scanpix

– Norge eksporterer 95 prosent av fisken og norske foredlere konkurrerer med de utenlandske om råvarene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er hovedsakelig laks og ørret som har økt sterkt i pris. Etterspørselen verden over har økt, mens den globale produksjonen har stått på stedet hvil. Skal du spise billigere fisk, så har ikke prisen på torsk, sei og annen hvit fisk økt i like stor grad, sier Aandahl.

– Hvorfor er det laksen som har blitt så populær?

– Det er fordi den skiller seg ut på grunn av fargen og fettinnholdet. Det gjør at den passer til mange retter og anledninger.

Jammen sa jeg smør

For inntil én måned siden har prisen på smør gått mindre opp enn gjennomsnittet for mat og alkoholfrie drikkevarer, før den bykset opp hele 12,2 prosent fra juni til juli i år.

Svenneruds hypotese er at den varme sommeren vi har hatt trolig medfører mindre produksjon av melk enn planlagt og at dette får prisene til å gå opp. Tidligere har ABC Nyheter skrevet om at vi står overfor en gryende smørkrise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. juli slår vanligvis inn prisøkningene som følge av jordbruksoppgjøret. Men målprisen på melk gikk opp bare 0,55 prosent.

– Ser man tilbake på endringer i prisen på meierivarer fra juni til juli, er det normalt at prisen går opp tre-fire prosent. Med andre ord har prisøkningen på smør i år vært om lag dobbelt så høy som det som har vært normalt de siste årene, sier Svennerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi vil ha syltetøy med mer bær

Prisen på syltetøy har også fått et byks. Men halvparten av prisøkningen på 12 prosent har kommet kun det siste året. Hovedgruppen «frukt og grønnsaker» har også økt mye i denne perioden, spesielt frisk frukt.

– Min teori her er at det trolig selges større volumer av dyrere syltetøy, ofte syltetøy med mer bær og av høyere kvalitet. Videre ble det importert mer bær i mai 2018 enn i mai 2017, og prisen på importen av bær har økt med om lag 5 kr per kilo, fra 42 til 47 kroner, sier Svennerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge importerer 95 prosent av frukten i butikkene, så kronekursen spiller også sitt, sammen med avlingene.

Mer slakt kan gi høyere pris

Kjøttprisene har enten sunket eller stått på stedet hvil (storfe) i forhold til den generelle prisveksten. Svennerud spår prismessig berg- og dalbaner de nærmeste månedene.

– Fordi man allerede har kjøtt på lager, for eksempel lam, og man har begynt å slakte noe mer enn normalt, spesielt storfekjøtt grunnet lite fôr som følge av tørken, vil jeg anta man kortsiktig vil få et overskudd av kjøtt på markedet.

Men, selv om det slaktes mer, kan prisene likevel komme til å gå opp for forbrukeren, sier han.

– På lengre sikt vil man få et underskudd av kjøtt, før man igjen klarer å stabilisere etterspørsel/tilbudssiden. Økt slakt kan på en annen side føre til økte kostnader knyttet til nedfrysing av kjøtt som vil kunne føre til generelle økte kostnader på kjøtt, i alle fall storfe, noe man vil kunne se på forbrukerprisene, sier han, og viser også til at det kan bli en ekstraordinær jordbruksforhandling man ikke kan spå utfallet av.