Undersøkelse: Tror vi kaster mindre mat og bruker klær oftere enn vi faktisk gjør

Illustrasjonsbilde. Undersøkelsen så blant annet på hvor stor andel av deltagernes matvarehandling som endte opp som avfall. Foto: Scanpix.
Illustrasjonsbilde. Undersøkelsen så blant annet på hvor stor andel av deltagernes matvarehandling som endte opp som avfall. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse viser at folk over hele verden lider av store vrangforestillinger, når det kommer til hvor mye mat som kastes og hvor ofte gjenstander faktisk blir brukt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For eksempel har nordmenn i undersøkelsen svart at de tror at rundt 35 prosent av klærne i klesskapet deres har ligget ubrukte det siste året. Ifølge undersøkelsen er imidlertid det korrekte svaret at 77 prosent av de spurtes klesskap har ligget ubrukt det siste året.

I alt havner Norge på en 13. plass i undersøkelsen når det gjelder hvor store vrangforestillinger man lider under, i forhold til matkasting, ubrukte gjenstander i boligen og ubrukte klær.

Overvåket daglig klesbruk og matvaner

Det er den tyske tjenesteleverandøren for flytting Movinga, som står bak undersøkelsen som omfatter 20 land. 18.000 mennesker er spurt i undersøkelsen, og mellom 500 og 800 er fra Norge. Alle de spurte var ansvarlige for et hushold og mellom 22 år og 60 år gamle.

Deltagerne ble spurt om hvor mye mat de kastet, hvor mange klær de hadde som de ikke brukte og hvor mange gjenstander i boligen de hadde som de ikke brukte. Svarene til de 18.000 ble videre sammenlignet med data fra Verdensbanken og tidligere undersøkelser fra samme felt (se faktaboks nederst i saken).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg ble 20 familier, bestående av to voksne og to barn, samt 10 single intervjuet om deres atferd angående sløsing og oppsamling av ting. Atferden deres ble også overvåket.

For å overvåke klesbruken ble det ført en inventarliste over deltagernes klesskap. Deretter ble deltagernes daglig klesbruk overvåket i 12 måneder.

For å finne ut hvor mye mat deltagerne kastet, ble deltagerne bedt om å føre en oversikt over vanene sine med å kaste mat i et halvt år, inkludert matvarer som ble kastet ubrukte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjaldt ubrukte gjenstander i boligen ble disse kartlagt ved at en intervjuer gikk gjennom boligen sammen med deltageren, og skrev opp hvilke ting som ikke hadde blitt brukt de siste 12 månedene. Med unntak av kunst og annen dekorasjon.

Les også: Ferieparadis drukner i søppel

Russerne var mest realistiske

Basert på dataene fra undersøkelsene ble så deltagerlandene rangert etter avstanden mellom de oppgitte svarene og de faktiske funnene - altså etter hvor store vrangforestillinger deltagerne led under.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De mest realistiske totalt sett var russerne. Ifølge undersøkelsen var avviket mellom det de spurte oppgav og de faktiske funnene, bare på litt over tre prosent.

Belgierne var «verst» når det gjaldt klesbruk. I undersøkelsen svarte de spurte at de trodde 26 prosent av klesskapet var ubrukt det siste året, mens undersøkelsen mener det korrekte svaret er at 88 prosent av klesskapet var ubrukt.

Engelskmennene var mest på villspor når det gjaldt hvor mange ubrukte gjenstander de mente de hadde i boligen. Her var svenskene best, de hadde nemlig en differanse på null da de oppgav at de trodde at 12 prosent av gjenstandene i boligen lå ubrukte.

USA var landet med deltagere som kastet mest mat. På matfronten scoret nordmennene bra. De spurte mente de kastet rundt 10 prosent av matvarene de kjøpte inn, men ifølge undersøkelsen ble det kastet rundt syv prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Topp 5 land

Alle i undersøkelsen ble spurt om hvor stor prosentandel av garderoben deres som ikke hadde vært i bruk de siste 12 månedene, hvor stor prosentandel av innkjøpte matvarer som endte som avfall og hvor stor prosentandel av gjenstandene i boligen som ikke hadde vært i bruk siden forrige flytting (med unntak av kunst og andre pyntegjenstander). Landene ble dermed rangert etter avstanden mellom de oppgitte svarene og de faktiske funnene:

1. Russland - ca. 3 prosent

2. Sverige - ca. 9 prosent

3. Frankrike - ca. 11 prosent

4. Japan - ca. 12 prosent

5. Østerrike ca. 13 prosent

Les også: Forsker: – Hysterisk å kaste mat hvis en flue har sittet der

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil skape bevisstgjøring

Ifølge selskapet Movinga er motivasjonen bak undersøkelsen å skape bevisstgjøring og diskusjon rundt forbruk og avfall. I en pressemelding oppfordrer selskapet folk til å gå gjennom hjemme sine, og se på hvordan de er organisert.

– Vi er personlig investert i det å finne måter å gjøre flytteprosessen mer effektiv og mindre stressende for våre kunder. Vi blir imidlertid mer og mer bevisste på ansvaret vi har ovenfor den verdenen vi lever i. Når havet stadig blir mer forurenset av plast og klesindustrien stadig vokser, er det på tide å oppfordre individer til å virkelig tenke over om de trenger flere ting, uttaler Glenn Miotke i Movinga.

Kilder som oppgis i forbindelse med undersøkelsen:

Circle Economy: A social enterprise based in Amsterdam.
https://www.circle-economy.com/dutch-closet-study/#.W2v7_v4zZ24
Environmental Health Perspectives: Claudio, Luz: Waste Couture: Environmental Impact of the Clothing Industry, Sep 2007.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1964887/
WRAP (Waste & Resources Action Programme): A registered charity based in UK.
http://www.wrap.org.uk/sites/files/wrap/VoC%20FINAL%20online%202012%2007%2011.pdf