Slik avslører du kostnadsbombene på visning

En mulig kjøper studerer prospektet under visning. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
En mulig kjøper studerer prospektet under visning. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi slurver mer når boligsalget får bein å gå på om våren: Alt for mange sjekker bagateller, men glemmer det vesentlige når de er på visning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I takt med vårsola har boligmarkedet våknet etter en vinter med prisfall. I starten av april ble bruktboligmarkedet friskmeldt av OBOS, og i forrige uke proklamerte selskapet at nyboligsalget følger i samme retning.

Nå går eiendomsmarkedet går inn i det som tradisjonelt har vært årets beste måneder når det kommer til kjøp og salg av boliger: De neste ukene skal det selges mer enn 20.000 boliger Norge rundt.

– Mange ønsker å sikre seg en bolig før sommerferien. Med det økte tempoet i omsetningen er vår erfaring at det også slurves mer på visning, sier fagdirektør i Norges Takseringsforbund (NTF), Espen Fuglesang, til ABC Nyheter.

– Fuktskader er en av de vanligste feilene våre mer enn 1.600 takstmenn over hele Norge finner, men også generelt dårlig håndverk er en utfordring som kjøpere må være oppmerksomme på, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyboligmarkedet på vei opp

I slutten av april ble et nytt salgstrinn lagt ut for salg i prosjektet Lillo Gård i Nydalen i Oslo. Prosjektet har en svært god beliggenhet. I løpet av et par timer ble hele 24 av 41 leiligheter solgt, mange av disse 2-romsleiligheter.

Også i Hamar opplevde OBOS en pangstart på vårslippet - i Stålverket park på Martodden i Hamar ble hele 17 av 33 leiligheter solgt ved salgsstart.

Ytterligere tre leiligheter ble solgt i løpet av de to påfølgende dagene.

– På prosjekter både i Oslo og på Hamar opplever vi at over halvparten av boligene er solgt kun timer etter salgsstart. Det mener vi er en god indikasjon på at også nyboligmarkedet er på vei opp igjen. Nå må myndighetene bidra med sitt når de skal vedta ny boliglånsforskrift, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar til Hegnar.no

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kraftigste boligprisvekst på ti år

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil gjøre seg ferdig før ferien

Partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, mener det er flere grunner til at trykket er såpass sterkt i forbindelse med det tradisjonelle vårslippet i det norske boligmarkedet i april, mai og juni.

– Det er nok noe med at mange ønsker å gjøre seg ferdig med bolighandelen før sommerferien og et nytt skoleår. Mange har også et ønske om å vise frem boligen fra sin beste side, og det er gjerne i disse månedene, forklarer Øye som tror på et ganske vanlig vårslipp.

– Frykt for renteøkning vil nok legge en demper på kjøpelysten til noen. Samtidig tror vi på en relativt avdempet og flat boligprisutvikling de neste årene. Det er ikke mye som tyder på at rentene vil stige noe særlig mer enn ett prosentpoeng frem mot 2022, sysselsettingen er positiv og de økonomiske utsiktene for folk flest er gode, sier Øye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik innreder du på et lite bad

– Skader kan koste deg fra 100.000 kroner

Men i takt med at leiligheter formelig rives vekk like etter de er lagt ut for salg, øker samtidig faren for at kjøperen ikke har gjort en god nok jobb når det gjelder å forsikre seg om at alt er som det skal i det skal bli ens nye hjem.

I en representativ undersøkelse NTF utførte i fjor, var det blant annet bare halvparten av de spurte som sa de ville gjøre en grundig sjekk av membran og fukt på badet.

Espen Fuglesang, fagdirektør i Norges Takseringsforbund. Foto: NTF
Espen Fuglesang, fagdirektør i Norges Takseringsforbund. Foto: NTF

Fagdirektør i NTF, Espen Fuglesang, sier til ABC Nyheter at vi sjekker bagateller mens vi glemmer det vesentlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Altfor mange nordmenn bruker boligvisningene til å vurdere farger, gulvvalg og rominndeling. Fuktskader på bad eller i kjeller, tak som lekker og dårlig drenering er skader som fort kan koste deg fra 100.000 kroner og oppover. Det bør i mye større grad være noe boligkjøperen undersøker grundig, råder fagdirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den samme undersøkelsen fra 2017 sa bare fire av ti nordmenn som skal på visning at de benytter tilstandsrapport eller tilsvarende for å se etter feil.

– Dette er et skremmende lavt antall når vi vet hvor vanlig det er med denne type skjulte feil, sier han.

Les også: Tips for en enklere og rimeligere oppussingprosess

Bad, kjeller og tak på skadetoppen

I en undersøkelse NTF foretok blant 170 av sine sertifiserte takstmenn i fjor, kom det frem at badet er i en særklasse når det kom til rom som medfører at en bolig får lav tilstandsgrad. På de neste to plassene kommer henholdsvis kjeller og tak.

Disse feilene er ofte vanskelige å se, samtidig som de gjerne representerer de aller mest alvorlige og kostbare skadene på en bolig.

– Det er nettopp denne type skader som illustrerer viktigheten av en tilstandsrapport eller den enda grundigere boligsalgsrapporten utført av en sertifisert takstmann. Du finner ikke alltid ut om det er fukt bak flisene i et bad bare ved å kjenne på veggen eller ved å se etter riss i fugemassen, slår Fuglesang fast.

– Det er ikke sikkert baderominnredningen buler selv om det er fuktskader. Det er et fag å se denne type feil. Det er jobben til en takstmann, ikke en megler, en selger eller noen andre, avslutter Fuglesang.

Her er takstekspertenes beste råd for en vellykket visning

Generelt

  • Les taksten nøye og kontakt takstmannen om du har spørsmål knyttet til denne. Tenk deg om både en og to ganger dersom det ikke følger en tilstandsrapport/ boligsalgsrapport med boligen.

Innvendig

  • Er dørene eller vinduene trege å åpne og lukke, kan det være tegn på en skjevhet i konstruksjonen eller skader på dør/vindu. Trege vinduer og ytterdører kan også skyldes fuktskader.
  • Sjekk også at det ikke er dugg mellom vindusglassene i isolerglassvinduer. Da er de punktert, og taper mye av sin varmefunksjon.
  • Et vindu må gjerne skiftes etter 25 år. Det koster fra 5.000 kroner og oppover. Se produksjonsdatoen inni vinduet, det står ofte mellom glassene i et vindu med isolerglass.

Elektrisk anlegg

  • Er kontakter brune eller svidde, er det et faresignal. Løse ledninger er ofte også et dårlig tegn.
  • Er sikringsskapet ryddig og pent? Ligger det mange brukte sikringer her, kan det tyde på at kapasiteten på anlegget ikke er god nok.
  • Sjekk at det ligger en samsvarserklæring i sikringsskapet. Dette er et dokument som viser at et elektrisk anlegg er utført i samsvar med forskriftens krav.

Badet

  • Sjekk at det er fall ned mot sluk i dusjen.
  • Undersøk vanntrykket i kranene. Skru på flere kraner på likt.
  • Se etter rissprekker i fugene, svarte prikker eller fuktskjolder.
  • Se at det er en ventil der for utlufting. Sjekk også at det er en åpning under døren inn til baderommet.

Kjeller/loft

  • Krev adgang til husets krypkjeller. Er det plast på bakken, er det positivt. Sjekk også at det er godt ventilert i krypkjelleren. Her kan det være både fukt og andre skader.
  • Undersøk spesielt overganger der pipen eller andre kanaler går gjennom taket. Sjekk at det ikke er fukt eller fuktflekker her.

Kjøkken

  • Sjekk ekstra nøye etter fukt rundt vannkilder som oppvaskkum, oppvaskmaskin og annet som er tilkoblet vann.
  • Forhør deg om det er installert aquastopp i kjøkkenbenken. Det er et stort pluss.

Utvendig

  • Se setter sprekker og skader i grunnmuren. Spør om alder på både drenering og grunnmurplate/vortepapp.
  • Er det gammelt eller nytt yttertak, og hvordan ser det ut? Mosegrodd betyr gjerne gammelt.
  • Ser ytterveggen slitt ut, er den slitt. Ikke stol på garantitiden for malingen – så lenge holder den sjelden.

Kilde: NTF

Dette må du vite forskjellen på som boligkjøper

  • En tilstandsrapport er en grundig og detaljert beskrivelse av boligens status med hensyn til teknisk tilstand og vedlikehold. Den beskriver avvik fra bestemte referansenivåer, det vil si byggeforskriftene og normale forventninger om tilstand etter slitasje og elde. Rapporten kan omfatte hele bygningen eller bare deler av den.
  • Boligsalgsrapport fra Norges Takseringsforbund er basert på en norsk standard (NS3600). Rapporten gir en grundig gjennomgang med informasjon om tilstanden til boligen. Takstmannen følger en detaljert sjekkliste, og vurderer behovet for reparasjoner, fornyelse og vedlikehold når boligens verdi beregnes. I en boligsalgsrapport legges det spesiell vekt på de byggetekniske forholdene som er særlig relevante ved eierskifte.
  • En verditakst er en rapport etter befaring og oppmåling av boligen. Slike takster kan inneholde en teknisk beskrivelse og angivelse av vedlikeholdsbehov, men uten de grundige undersøkelsene som kjennetegner en boligsalgsrapport/ tilstandsrapport. Når verdien beregnes vurderer takstmannen også forhold som beliggenhet, utsikt, solforhold, kommunikasjon samt nærhet til butikker og barneskole.

Kilde: NTF