Norske boder inneholder mange skjulte skatter

GJENBRUK: De dyre skiene du aldri fikk brukt mer enn et par ganger, kan være nettopp hva andre er på utkikk etter. Foto: kirkdzw/Flickr
GJENBRUK: De dyre skiene du aldri fikk brukt mer enn et par ganger, kan være nettopp hva andre er på utkikk etter. Foto: kirkdzw/Flickr
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjenbruk er i vinden som aldri før, men det skorter likevel på nordmenns vilje til å kjøpe og selge brukt sportsutstyr. Forbrukerøkonom mener mange sitter på store verdier i form av sporty skatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens gjenbruk tidligere var forbeholdt idealistene, er det i dag forbundet med status å gi brukte møbler og klær en ny mulighet. Nå svarer 94 prosent av de spurte i en fersk undersøkelse gjort av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1 og Norges Skiforbund Langrenn, at de synes gjenbruk er viktig. 80 prosent oppgir at de av og til kjøper brukt.

– Norske forbrukere er bevisste og mange er opptatt av å spare penger der de kan. Der det tidligere var høystatus å vise seg frem i nye klær og nytt utstyr fra topp til tå, viser undersøkelsen at vinden har snudd, kommenterer forbrukerøkonom Magne Gundersen i en pressemelding fra SpareBank 1.

– Nå er vi opptatt av å få mer igjen for pengene våre i hverdagen, og vi ser verdien av å utnytte ressursene bedre. Det er svært positivt, fortsetter han.

Setter preg på folks innstilling

Det noen ønsker å kvitte seg med, kan være skatter for andre. Undersøkelsen viser at vi i økende grad tar i bruk sosiale medier i jakt på «nye» skatter, eller for å få solgt det vi ikke lenger vil ha selv. Nesten 40 prosent av de spurte oppgir at de har brukt Facebook, Instagram eller Snapchat til å selge eller kjøpe brukt det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor i tjenesteinnovasjon og leder av Center for Service Innovation ved Norges Handelshøyskole, Tor Wallin Andreassen, mener økt fokus på gjenbruk påvirker den moderne livsstilen vår.

– Gjenbruk er en av de sterke forbrukertrendene vi ser, og det preger folks syn på produkter. Vi tenker i økende grad: Når ikke jeg lenger kan eller vil bruke tingen, kan kanskje andre fortsette å bruke den. Fenomenet faller under bærekraftig livsstil og er en av drivkreftene bak delingsøkonomien, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Penger å spare – og tjene

Til tross for oppløftende tall for nordmenns gjenbruksvaner, ligger det fremdeles et stort potensiale i norske boder; sportsutstyr er nemlig en uutnyttet ressurs hos mange. Bare én av fire oppgir at de har kjøpt brukt sportsutstyr, og kun 17 prosent oppgir at de har solgt sporty skatter fra boden i løpet av det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forbrukerøkonom Magne Gundersen. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix
Forbrukerøkonom Magne Gundersen. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Magne Gundersen i Sparebank 1 mener at her er det både penger å spare – og tjene.

– Når halvparten av de spurte sier at de har sportsutstyr i boden som de kunne ha solgt, sier det noe om hvilke verdier mange av oss sitter på. Sportsutstyr kan være dyrt i innkjøp, og de aller færreste sliter ut utstyret. Hvis du bare har tatt den ene turen i marka de siste fem årene, er det kanskje bedre å selge skiene, foreslår Gundersen.

Les også: Skift vinduer og spar penger

Skepsis til brukt sportsutstyr

Ifølge Respons Analyses undersøkelse, er en av de mest sentrale årsakene til at vi nøler med å kjøpe brukt sportsutstyr at vi ikke helt stoler på om kvaliteten holder. Men frykten for at man halvveis ned en stupbratt bakke skal oppleve at skiutstyret faller fra hverandre trenger ikke nødvendigvis styre dømmekraften:

Sammen med Norges Skiforbund arrangerer SpareBank 1 i samarbeid med over hundre norske skiklubber rundt om i landet en Byttehelg der ski som har støvet ned i en mørk bod-krok, får ny mulighet til å gli gjennom hvit snø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å sikre at man ikke gjør et bruktbomkjøp, og bare flytter utstyret fra én bod til en annen, kan det lønne seg å stikke innom et av Byttehelgen-arrangementene som foregår over hele landet. Der kan man få gratis kjøpsveiledning, og hjelp til å finne det skiparet eller de stavene som passer best.

– I tillegg går noe av pengene ved alle salg til klubbene, så man støtter en god sak i samme slengen. Vinn-vinn, konkluderer Gundersen.

Hovedfunn fra undersøkelsen

  • 40 prosent av de spurte har brukt sosiale medier til å kjøpe selge brukt det siste året
  • 94 prosent mener gjenbruk er viktig
  • Av de som ikke vil vurdere å kjøpe brukt svarer 32 prosent at de foretrekker nytt, og 31 prosent svarer at de er usikre på kvaliteten på brukt utstyr

Kilde: SpareBank 1

Les også:

Spar tusenvis på forsikringene dine

Spar opptil 5000 kroner årlig med spotpris

Spar penger og spis sunnere med matplan