Stemmer:Friskmeld økonomien etter sommerkosen

Silje Sandmæl mener det er lurt å ta grep etter sommerferien.
Silje Sandmæl mener det er lurt å ta grep etter sommerferien. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengene sitter gjerne litt ekstra løst i sommerukene. Slik kommer du på godfot med økonomien din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kjente nok at pulsen steg da de skulle sjekke kontoen etter ferien.

Men det er ikke for sent å snu den dårlige følelsen. Dette er en gyllen mulighet til å få et mer behagelig forhold til økonomien din.

Det handler om å kartlegge forbruket ditt, sette opp budsjett og ta bevisste valg rundt hva du bruker penger på. Sett av litt tid nå så kan du legge deg på puta i kveld med bedre samvittighet.

Ved å gjøre små endringer i økonomien din kan du faktisk spare flere tusen kroner i måneden.

Åtte grep til en sunn økonomi:

1. Kartlegg forbruket ditt:

Logg inn på nettbanken og sjekke hva de har brukt penger på de siste månedene. De fleste banker tilbyr en nettbankfunksjon som gjør at transaksjonene dine blir sortert i poster, som for eksempel mat.

2. Finn pengene du trenger:

Nå som du vet hva lønnen din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de ekstra tusenlappene i måneden? Trenger du alle TV-kanalene? - hva med abonnementene dine, bruker du alle? Stokk om på økonomien din og sorter den slik du ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Kutt i regningsbunken:

Det kan være mye penger å spare på å bytte leverandører. Få oversikt over alle de faste utgiftene dine som strøm, forsikring, mobilregning osv. Bruk nettet til å sjekke ut om du kan få et bedre tilbud et annet sted.

4. Sett opp budsjett:

Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom å sette opp et budsjett. Her skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med etter at du har kuttet ned på forbruket ditt og regningsbunken. Husk å sette av en egen post til sparing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Selg ting du ikke bruker: Det finnes mange apper og grupper på Facebook der du enkelt kan selge brukt. Pengene du tjener kan bli et fint innskudd i en tom lommebok.

6.Arranger byttekveld: Noens søppel kan være en annens gullgruve. Ofte slutter vi å bruke klær eller pyntegjenstander fordi vi rett og slett går lei. I stede for å kaste eller la tingene støve bort kan du arrangere en byttekveld der alle tar med seg noe de ikke bruker lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Lag en matplan: Sparepotensiale er desidert størst på mat. De fleste av oss handler ofte, gjerne uten mål og mening. Du kan spare mye penger med en matplan og en handleliste. Bestem hva dere skal spise den kommende uken, og storhandle en gang i uken. Det er også mye penger å spare ved å velge rimeligere produkter.

8. Unngå rentefella: Har du brukt kredittkortet i sommer bør du prioritere å betale tilbake regningen nå, for å unngå renter.

Les også:

Derfor bør du snakke med poden om «Cubus-debatten»

Snakk om sosiale forskjeller på foreldremøtet og i klasserommet

Bidra til at færre havner i Luksusfellen