Stemmer:

Ikke la sykkelen din tape seg unødvendig i verdi

<p>Det lønner seg å pleie godt de tingene man eier, som for eksempel sykkelen. Foto: Colourbox.com</p>
Det lønner seg å pleie godt de tingene man eier, som for eksempel sykkelen. Foto: Colourbox.com

En sykkel varer ikke evig, men du gjør vel ditt for å få doningen til å holde lengst mulig? skriver Gjerrigknarken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Denne gang kommer jeg med tips til hvordan du kan vedlikeholde sykkelen din best mulig. Hvem vil vel kjøpe sykkel i tide og utide?

Uansett om du har en dyr eller billig sykkel, så trenger framkomstmiddelet ditt vedlikehold og pleie. Det skal ikke så mye arbeid til for å sikre at sykkelen holder seg bedre og lengre, og dermed sparer du penger i det lange løp. Skal du på et senere tidspunkt selge sykkelen den, legger en eventuell kjøper kjapt merke til om den er tatt godt vare på. Dermed vil verditapet bli mindre!

SIik rengjør du sykkelen din

Bruk litt vanlig oppvaskmiddel i en bøtt med lunkent vann og en utrangert oppvaskbørste eller en svamp for å vaske over hele sykkelen. Du kommer uansett ikke til å bruke vannet i bøtta til noe annet, så her er det bare å bruke opp det du har.

Kjedet og områdene rundt er gjerne satt inn med olje, og dermed trekker det lett til seg sand, jord og skitt. Dermed må du kanskje gå litt mer hardnakket til verks for å få bort all skitten. Husk også å fjerne alt mellom tannhjulene.

Du kan fint bruke oppvaskbørste på samme måte som over, eller kanskje til og med en gammel tannbørste (de er jammen kjekke å ta vare på i mange sammenhenger). Du merker nok fort at en svamp er vanskelig å bruke på de vanskelig tilgjengelige stedene.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Er det fortsatt skittent her og der, får du bare gjenta prosessen. Noen sverger for øvrig til litt « sprayjuks» for å få jobbe unnagjort litt kjappere – da ville jeg kjøpt vidundermiddelet WD-40 (verktøy på boks). En flaske koster fra 50 kroner for 200 ml til 100-150 kroner for 450 ml – og du får kjøpt det i byggevareforretninger, Clas Ohlson osv. Det er også en god rustløser.

Forresten, jo oftere du vasker sykkelen, jo lettere blir det å få av dritten fra gang til gang. Det er vel en god belønning?

Etter at sykkelen og kjedet er rengjort, må du godgjøre kjedet med ny sykkelolje. Pass på at du ikke griser til bremseklosser eller andre steder med olje. Mange bruker et ark eller en fille mellom sykkelhjulet og kjedet for å unngå søl. Trå kjedet rundt noen ganger for å fordele oljen – husk å tørke av overflødig olje. Hvem vil vel ha oljesøl på klær eller sko?

Akkurat som jeg pleier å ta en skikkelig bremsetest med bilen etter en god bilvask, bør du gjøre det samme med sykkelen. Sjekk ganske enkelt at alt virker som det skal.

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

Slik vedlikeholder du sykkelen din

Vask og rengjøring hører selvsagt med til vedlikehold, men det kan jo være at noe bør fikses. Enten kan du bruke penger på en skikkelig service på et sykkelverksted, eller så kan du jo se hva du kan få til selv – og dermed spare litt.

Det viktigste er selvsagt at bremsene fungerer som de skal. Dårlige bremser kan føre til alvorlige ulykker, så der skal vi ikke sluntre unna. En sykkel skal alltid ha to bremsesystem, men den tradisjonelle pedalbremsen er ikke like vanlig lenger. De vanligste sykkelbremsene i dag er skivebremser og forskjellige system med bremseklosser.

Dersom din sykkel har et system med bremseklosser, må du se etter at de er riktig justert. Klossene skal bare berøre felgen og ha like stort trykk. Hvis klossene er ujevnt nedslitte, betyr det at de ikke tar likt og derfor må justeres. Og selvsagt må du bytte klosser dersom de er nedslitte. Husk å sjekke bremsene etter at du har gjort bremsevedlikeholdet.

Skivebremser krever mindre vedlikehold enn bremseklossesystemet, men ekspertene sier at vi også må sjekke disse. Det har jeg ennå til gode å måtte gjøre selv, og glad er jeg for det. Anbefaler at du googler din sykkel eller finner mer informasjon på skivebremsprodusentens nettsider.

Sjekk at alle skruer er stramme nok. Gå over sykkelen og sjekk i særdeleshet at styret ikke er løst. Det samme gjelder selvsagt for andre skruer, enten det er snakk om sete, hjul eller andre ting. Du tror kanskje at alt er i orden, men vet du om en «skøyer» i nattens mulm og mørke har løsnet på noe?

Ta en kikk på dekkene. Er du flink til å bruke sykkelen din, blir de naturlig nok slitte. Er dekkene gamle, bør de kanskje også skiftes ut. Gammel gummi kjennes morken ut – ikke ta sjansen på langturer med slike dekk. De færreste av oss sykler vel rundt med ekstra slange, men dersom du er en ivrig syklist, kan det være greit å ha en på lur hjemme. En liten handy sykkelverktøytaske med verktøy og lappesaker kan forresten være kjekt å ha med på tur. En slik veske koster ikke mer enn en hundrings på f.eks. Biltema.

Sjekk lufttrykket. Uansett hvor ny sykkelen din er, så siver det luft ut av dekkene, men det betyr ikke at du har punktert. Husk forresten at du lett kan ødelegge ventilene ved å bruke håndpumper, så vær forsiktig. Jeg sverger til gulvpumper. Husk å pumpe dekkene så hardt du kan.

Bli sett i mørket

Utrolig nok er det fortsatt slik at jeg til stadighet ser unge og gamle sykle i skumringen eller mørket uten refleks eller belysning. Det er en sparemåte jeg ikke synes noe som helst om.

Lys er påbudt, både foran og bak på sykkelen. Sykkelen skal ha reflekser både på pedalene og på hjulene. I tillegg kler jeg meg slik at jeg er godt synlig i trafikken – en enkel og tynn sykkelvest i neonfarger gir god synlighet! Og nei, man behøver ikke å se sporty eller fancy ut.

Ha forsikringen i orden og registrer sykkelen din i Falck Sykkelregister

Dette har for så vidt ikke noe med vedlikeholdet å gjøre, selv om man jo kan anta at en pen sykkel er mer innbydende for disse forbaskede sykkeltyvene. Men uansett: Dersom du har en eller flere sykler som er verdt noe, bør du sjekke at innboforsikringen din dekker tyveri av sykkel. Det stjeles tross alt svært mange sykler i Norge. Kanskje du bor slik til at sjansen er større for å treffe på en tyv?

Om det lønner seg å ha sykkelen registrert i Falck Sykkelregister, må du nesten sjekke selv (399 kroner for 5 år – gratis for barn under 10 år) – mange forsikringsselskap gir reduksjon i egenandel og forsikringspremie, så kanskje det lønner seg?

Les også:

Ti tips for å gjøre begravelsen så billig som mulig

Stå imot støvsugerprodusentene som vil at du skal kjøpe dyre, originaleposer!

Slik planlegger du middagene og sparer penger

Må du øse ut med tusenvis av kroner for å ha en god sommerferie?

Tar Norgesgruppen Trumf-bonusen din?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister23:49 Fire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland
Siste nytt
00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister23:49NorgeFire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland
Populært