Stemmer/Penger:Slik får du tenåringen til å hjelpe til hjemme

Silje Sandmæl mener det er viktig å lære barn om pengers verdi.
Silje Sandmæl mener det er viktig å lære barn om pengers verdi. Foto: DNB

Møter du motvilje når du ber tenåringen om å hjelpe til hjemme? Det skyldes særlig to ting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Dagens unge er generasjon prestasjon: De er flinke på skolen, drikker mindre alkohol og er mer hjemme med familien, viser rapport fra NOVA som har fulgt ungdommer mellom 13-19 år gjennom de tre siste årene. De unge blir stadig skikkeligere, mer veltilpasset og rett og slett mer lik foreldrene sine.

Jeg er glad for at dagens unge er flinke på skolen, drikker mindre og er mer hjemmekjære. Men med nye tider, dukker det også opp nye utfordringer. I dag er det mange barn og unge som ikke har et konkret forhold til penger. Jeg blir stadig kontaktet av rådville foreldre med tenåringer som tror at penger vokser på trær. At dagens tenåring er blitt ekspert på forbruk, men en slapperdask når det gjelder sunt pengevett er bekymringsverdig.

Sliter du å få tenåringen til å bidra hjemme skyldes dette særlig to ting. For det første er det ikke lenger slik at barna ser kontanter byttes mot varer og tjenester, -de ser kun foreldrene dra bankkortet. Da får de ikke med seg hva ting koster, samtidig som pengenes verdi blir usynlig. For det andre har økt velstand gjort at barna får mer av foreldrene enn før.

Der de fleste bruker mye tid på å lære barna hva som må til for å lykkes med sport, i arbeidslivet og med studier, bruker vi dessverre for lite tid på å lære barna om privatøkonomi. Ved å snakke om hva ting koster, viktigheten av å spare og gi ansvar i hjemmet gir vi barna verktøyene de trenger for å kunne bli selvstendige voksne. Jeg anbefaler alle foreldre å la økonomi bli en del av oppdragelsen.

Les også: Snakk om sosiale forskjeller på foreldremøtet og i klasserommet

Slik lærer du tenåringen sunt pengevett:

  • Åpne opp husholdningsøkonomien: Fortell om pengene som går ut og kommer inn. Hva det faktisk koster å leve og hvor mange timer på jobb som må til for å kunne dekke utgiftene. Sett gjerne en konkret prislapp på hva det koster å bo, kjøre bil, kjøpe klær, spise mat og delta på fritidsaktiviteter.
  • Snakk om fremtiden: Dagens høye boligpriser og krav til 15 prosent egenkapital gjør det enda viktigere å snakke med barn og unge om sparing. Det er ikke bare de store sparemålene du bør snakke om, men også de små som russetid, studier osv.
  • Det er greit å si nei: Ikke gi etter når tenåringen sier «Men alle andre har det jo». Husk at det er du som bestemmer, ikke foreldrene til klassekameraten eller tenåringen selv. Hvis barnet ditt ønsker seg noe dyrt kan du oppfordre han eller henne til å spare på egenhånd.
  • Gi ansvar: Større barn kan fint få ansvar for egne utgifter som mobilregning og selv spare til ting de ønsker seg. Gir du lommepenger bør disse følge med oppgaver i husholdningen, det kan være husarbeid, klippe plenen eller andre arbeidsoppgaver.
  • Sett felles sparemål: Inkluder tenåringen i familiens sparemål, som for eksempel neste års ferie. Regn ut hvor mye dere må spare og finn ut av hvor dere skal kutte i forbruket for å finne pengene. På den måten blir det mer motiverende for hele familien å bruke mindre penger.

Les også:

Bidra til at færre havner i Luksusfellen

Helt hypotetisk, hva hadde du gjort om du vant 508 millioner kroner?