Åpen for alle - alltid

Stemmer/Penger:Slik kan du utnytte romjulssalget til din fordel

Det er lett å la seg friste av romjulssalget.
Det er lett å la seg friste av romjulssalget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Planlegger du å slå til på romjulssalget mellom jul og nyttår? Som vanlig er det ikke gull alt som glimrer, og det gjelder å ha en sunn skepsis til alle tilbudene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor er det så absolutt på sin plass med noen smarte tips fra min side!

Romjula er for mange en tid til shopping – flere enn vanlig har fri fra jobben og god tid til å traske på kjøpesentre og i butikkene i sentrum. Jeg skulle vel egentlig tro at de fleste var lei av shopping etter en «hard» desembermåned, men det virker jammen ikke sånn dersom du kikker rundt etter julehelligdagene.

Mange bytter julegaver i romjula og da passer det sikkert utmerket at butikkene starter romjulssalget også – mange allerede 3. juledag. Folk er jo uansett på farten for å bytte bøker, smykker eller klær – og da vil gjerne de andre butikkene også ha kloa i oss.

Men hvordan skal du så utnytte romjulssalget til din fordel? Som alltid gjelder det å gjøre ditt beste for å opptre smartere enn butikkene – for å få mest mulig ut av hver krone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik får du lavere lånerente i banken

Tips 1: Hold deg hjemme

Det er alltid enkelt å komme med tipset om å holde seg unna butikkene, da bruker man heller ikke penger. Greit nok, men husk at det ikke nødvendigvis sparer deg for penger, dersom du uansett må av gårde på et annet tidspunkt og handle noe du trenger likevel (og da kjøpe det til fullpris).

Tips 2: Bruk gavekortene du fikk til jul

Altfor mange har gavekort liggende i skuffen, de er jo «holdbare» i lang tid. Enten du gavekort liggende fra før av eller fikk til jul i år, er det perfekt å bruke romjulssalget til å benytte dem. Du får jo ekstra mye for dem når du bruker gavekortene på nedsatte varer i romjulssalget!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

Tips 3: Lag handleliste over hva du eller andre i familien trenger

Å stikke på salg for å handle på impuls ender sjeldent godt. Du bør forberede deg hjemme og sette opp en prioriteringsliste over ting du trenger. Kanskje du gjør som vi i gjerrigfamilien – vi fører både julegave- og bursdagsønskelister for alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om du kanskje synes det er farlig å gamble på å kjøpe julegavene til neste år allerede i romjula, kan det jo være at du i alle fall kan shoppe bursdagsgavene du uansett må ha tak i.

Les også: Ti tips for å gjøre begravelsen så billig som mulig

Tips 4: Sammenlign priser så du ikke blir lurt av butikkene

Jeg har sagt det før, men sier det igjen: Ikke stol på butikkenes opplysninger om før- og nåpriser. Sammenlign priser ved hjelp av sammenligningssider som Prisjakt og Prisguide, så finner du kjapt ut om produktet du er på utkikk etter virkelig er på salg.

Tips 5: Les tilbudsavisene med en stor dose skepsis

Folk flest lar seg påvirke av tilbudsaviser, store overskrifter, glorete farger og opplysninger om «begrenset antall» osv.

Du vil selvsagt påstå at det ikke er tilfelle med deg, men faktum er at butikkene planter tanker i hjernen din om at akkurat deres tilbud er fantastiske og at du må slå til kjapt for å gjøre en god deal. Men dette stemmer ikke nødvendigvis!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips 6: Gi blaffen i at butikkene åpner ekstra tidlig

Ting blir ikke billigere bare fordi butikkene åpner tidligere enn vanlig, men i kombinasjon med et begrenset antall av en vare, skaper de lett et inntrykk av at du må være tidlig ute for å få kjøpt noe før andre slår til. Klassisk psykologisk triks som dessverre funker for butikkenes del.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøpesentre er særdeles flinke til å ramse opp en rekke tilbud som kun er gyldig mellom visse tidspunkt. Da bør du sjekke ekstra nøye om tilbudet faktisk er reelt bra, eller om det bare er klokkeslettet som skal lokke deg inn til akkurat den butikken som for eksempel kjører 30% rabatt på merkejeans mellom kl. 19-20.

Les også: Slik planlegger du middagene og sparer penger

Tips 7: Skal du handle julepynt og typiske desembervarer?

Folk flest har en ide om at det er smart å kjøpe julepynt, belysning og slikt i romjula. Faktum er at allerede nå før jul så er mye av dette satt ned i pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg tenker heller slik: Har du overstått jula med årets pynt, trenger du vel strengt tatt ikke ny pynt til neste jul? Det beste er å pakke ned julepynten og ta den frem igjen til neste år – tradisjonspynten er uansett mye hyggeligere enn å komme med noe nytt hvert år.

Tips 8: Julegodteri er billigst etter jul

En ting er like sikkert som julekvelden. Etter jul sitter dagligvarebutikkene igjen med julemarsipan, juleskum, julesjokolade og andre godsaker. Og det vil de gjerne bli kvitt for å gi plass til «vanlig» godteri.

Men hvis du ikke har forspist deg og holder på å brekke deg ved tanken på å spise marsipan, sjokolade og slikt, er det smart å slå til når Kiwi, Spar eller hva de nå heter setter frem handlevogner full av julesnacks til kraftig reduserte priser. Jula varer helt til påske, veit du, og julegodteriet har lang holdbarhet – i alle frem til høsten 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiller den en rolle om du henter frem juleskum til påsken 2017 istedenfor å kjøpe «påskeskum»? Det er jo samme innholdet, bare i en annen form!

Tips 9: Sjekk nettbutikkene i romjula – de har ofte supre tilbud

Nettbutikkene vil gjerne selge mest mulig før regnskapsåret er omme, så de trår alltid til med gode tilbud. Dersom du ikke gidder å ta turen ut til fysiske butikker og heller vil kose deg på sofaen, kan det jo være smart å sjekke om tilbudene på internett er verdt å utnytte!

Innlegget er først publisert på Gjerrigknarkens blogg.