Stemmer/Penger:– Norges Bank holder styringsrenten uendret

Sentralbanksjef Øystein Olsen vil trolig holde renten uendret, mener Lie.
Sentralbanksjef Øystein Olsen vil trolig holde renten uendret, mener Lie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi tror Norges Bank vil holde styringsrenten uendret torsdag og at den vil holde seg på nåværende nivå de neste 12 månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Christian Lie
Seniorstrateg i Danske Bank Wealth Managment

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om nylige økonomiske nøkkeltall i sum har vært på den skuffende siden, indikerer bedring i arbeidsmarkedet, høyere markedsrenter i utlandet, høyere oljepris og stigende norske boligpriser, at det ikke er behov for ytterligere pengepolitiske stimulanser fra sentralbanken.

Når oljeprisen begynte å falle sommeren 2014 hadde Norges Bank en styringsrente på 1,5 prosent. Oljeprissjokket ga avtagende aktivitet i den norske energisektoren, og det var lenge frykt for at dette ville spre seg til fastlandsøkonomien. Norges Bank responderte med å kutte styringsrenten 4 ganger til dagens nivå på 0,5 prosent.

Selv om det fortsatt er tunge tider i deler av den norske oljebransjen har smitteeffektene til andre deler av norsk økonomi vært begrensede.

Les også: Kan kunnskap være fondsinvestorens største fiende?

Basert på den beste temperaturmåleren for utviklingen fremover, Norges Bank sin Regionale Nettverksundersøkelse, har vi nå passert vekstbunnen. I tillegg ser kapasitetsutnyttelsen i industrien ut til å øke. Tall fra NAV viser at arbeidsledighetsraten har falt fra 3,4 prosent i januar til 2,8 prosent i november. En annen faktor som ikke taler for flere rentekutt er prisutviklingen i det norske boligmarkedet, og vi utelukker ikke at Øystein Olsen kan nevne boligmarkedet som et argument for ikke å senke styringsrenten. Boligprisene hadde en årsvekst på 11,6 prosent, nest høyeste nivå siden 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljeprisen har fått støtte fra den nylige avtalen om produksjonskutt fra OPEC og 11 andre oljeproduserende land, og er nå høyere enn Norges Bank la til grunn i september. Dette har understøttet en sterkere norsk krone enn Norges Bank har forventet, noe som isolert sett burde føre til at Norges Bank nedjusterer rentebanen. Men, fordi kronestyrkelsen er et resultat av nettopp oppgangen i oljeprisen, tror vi sentralbanken vil være mer tolerant overfor en sterkere NOK.

Utenlandske markedsrenter har trukket opp i takt med stigende vekst- og inflasjonsforventninger og dette bidrar til å redusere sannsynligheten for at vi får nullrentepolitikk også i Norge.

Markedet priser i øyeblikket inn 0 prosent sannsynlighet for rentekutt denne uken og 30-50 prosent sannsynlighet for en renteheving det neste året.

Les også:

Et historisk veivalg med globale ringvirkninger

FED og finansmarkedene: En gjensidig gisselsituasjon