Stemmer/Penger:

Ikke handle deg blakk til jul - det ødelegger moroa

Gjerrigknarken anbefaler deg å sette opp et budsjett før du setter i gang med julehandelen.
Gjerrigknarken anbefaler deg å sette opp et budsjett før du setter i gang med julehandelen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det er tanken som teller, ikke prisen, skriver Gjerrigknarken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Om få uker er selve julefeiringen over oss. Samtidig havner du kanskje i racet om det fineste treet, den mest originale gaven og det flotteste middagsbordet. Men mange ønsker ikke eller har ikke råd til å øse ut med penger «bare fordi det er jul». Følg mine sparetips, så blakker du deg ikke helt.

Ifølge tall fra en undersøkelse gjort av Ipsos for DNB, planlegger nordmenn å svi av mer enn 45 milliarder kroner i årets julehandel. I snitt bruker hver voksne nordmann cirka 11 000 kroner på julegaver, mat, pynt og slikt. Det er litt mindre enn før, men fortsatt veldig mye i mine øyne. Rundt 5-6 000 kroner går med til julegaver.

Kanskje du sier til deg selv at «i jula er det lov å skeie ut»? Men har du tenkt over om det virkelig er nødvendig å bruke en masse penger for å få en koselig julefeiring for deg selv og din familie? Prøv mine tips for å få mest mulig ut av kronene du har tilgjengelig for julen:

Tips 1: Sett opp et julebudsjett

Det er dessverre svært få som setter opp budsjett for mye de skal bruke i julen. Og uten et budsjett er det lett å bruke mer enn lommeboka di tilsier. Fristelsene fra handelsnæringen er enorme og det er lett å la seg rive med av kjøperusen.

Derfor er det viktig å bruke tiden allerede nå (før julestresset har tatt over) til å finne ut hvor mye dere setter av til gaver, mat og alt annet som hører med til julen.

Det behøver ikke være kompliserte greier, men poenget med et julebudsjett er å bli klar over hvor mye som faktisk går med til feiringen. Da faller det lettere å knipe inn litt her og der – og ikke minst unngå impulskjøpene – enten det gjelder mat eller gaver.

Les også: Ikke gå i julekalenderfella

Tips 2: Julematen behøver ikke bli dyr

Husker du priskrigen mellom matvarekjedene fra tidligere år? Media fokuserte på at det var mye usunt (godteri og slikt) som ble prakket på oss forbrukere, men faktum er at det var plenty med vanlig julemat som ble solgt for en slikk og ingenting. Det satte mange av oss stor pris på – enten det var ribbe, rød- eller surkål, julepølse, marsipan, tomtegløgg, pepperkaker og mange andre ting.

Selvsagt skal jeg nå fortelle deg at du kan og burde lage mye av julematen selv, men faktum er vel at de fleste av griper til ferdigprodukter for å få tid til andre ting. Ei heller synes jeg det er « umoralsk» og « miljøfiendtlig» at kjedene selger lokkeprodukter til ekstremt lave priser. På den måten får flere sjansen til å feire jul med god mat og godt drikke.

Men kommer så priskrigen på julevarer denne julen også? Som du kanskje husker fra i fjor, så annonserer ikke kjedene med slike produkter. Du er nødt til å følge med selv, enten i butikkene du pleier å handle i – men også på internett. Jeg kommer i alle fall til å følge med og selvsagt gi deg beskjed når det er på tide å gjøre kupp på julemat og andre godsaker.

Uansett om du lager det meste av maten selv eller tyr til halvferdige produkter, bør du prøve å unngå å ha en overflod av retter på bordet. Det er ingen naturlov at det må være en masse rester igjen etter matkalaset. Men får du rester til overs, er det selvsagt at du legger inn restedager når høytiden er omme.

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken.

Tips 3: Begrens antall julegaver – uten å bli for knipen

Det er flott å ha en stor familie, men kanskje det ikke er nødvendig at alle gir gaver til alle? Barn bør selvsagt få gaver, men trenger alle vi voksne å gi gaver til hverandre? Vi voksne kan fint ta gavepraten og avtale at vi ikke skal gi hverandre dyre gaver eller gaver i det hele tatt. De fleste av oss har vel uansett det meste vi trenger, ikke sant?

Barna har sikkert mange ønsker, og kanskje noen av dem er litt dyre. Istedenfor å dra kredittkortet og overskride budsjettet, er det vel mulig å avtale med andre i familien (for eksempel besteforeldre) om å spleise på skiene, sykkelen eller spillkonsollen?

Akkurat som med et budsjett, er det smart å ha en egen gaveplanleggingsliste – på den måten har du en enkel oversikt over hvem som skal få hva av deg. På den måten unngår du å ta impulsvarianten – og vandre viljeløs gjennom nærmeste shoppingsenter for å finne noe du antar vedkommende vil glede seg over.

Med gaveplanleggingslisten til enhver tid i bakhånd er det enkelt å følge med på nettet etter gode rabatter og tilbud på akkurat det du har tenkt å kjøpe. Det kan være dumt å gjøre impulskjøp når det er tilbud på nett, for du kjøper gjerne ting du i utgangspunktet ikke ville, men med listen unngår du nettopp dette. Om det skulle dukke opp noe du eksempelvis synes er bedre enn det du har skrevet opp fra før, er det heller ingenting i veien for å bytte.

Les også: Hvordan spare penger på fastfood

Tips 4: Kjøp julegavene på andre tidspunkt enn rett før jul

Det er kanskje for sent for deg nå, men husk på at du kan gjøre julegaveinnkjøp hele året. Tenk på romjulssalg, januarsalg, sommersalg, Black Friday osv.

Planlegger du godt, kan du sørge for både jule- og bursdagsgaver i samme slengen.

Tips 5: Gi brukte ting i gave

Mange vil kanskje rynke på nesen av å gi brukte ting i julegave, mens andre vil synes ideen er super. Forhåpentligvis kjenner du dem du skal gi gaver til, og da vet du kanskje om vedkommende vil sette pris på en brukt gave?

Brukt leketøy, bøker, smykker og ting med affeksjonsverdi er fine å gi bort, men det finnes sikkert mange andre ting også. Dette er i alle fall en glimrende ide dersom du kjenner folk som er opptatt av miljø og gjenbruk ;)

Tips 6: Lag billige gaver selv

Vi gjerrigknarker har et viktig motto når det gjelder gaver – og det er « det er tanken som teller, ikke prisen».

Å lage julegaver selv hører kanskje voldsomt for deg som ikke er av den kreative sorten. Det smarte trekket her er innpakningen. Kanskje du kan bake litt eller sette sammen en fin dekorasjon med kongler, nøtter og lys.

Hva med en bildecollage som vekker gode minner hos mottakeren?

I hverdagen er det ikke alltid like enkelt å finne tid og rom for hverandre. Gi bort gavekort på hjemmelaget middag, en kveld med barnepass eller en romantisk aften med partneren din.

Les også: Ti tips for å gjøre begravelsen så billig som mulig

Det er garantert et gavekort som ikke forsvinner i en skuff og går ut på dato før du får sukk for deg.

Det kommer selvsagt an på hvem som skal ha gaven, men de aller fleste vet å verdsette lys og servietter. Kjøper du dem på Nille, Europris eller andre billigbutikker, koster en slik gave ikke all verdens.

En slik gave oppfordrer til k os - det elsker vi alle.

Tips 7: Selg unna ting du ikke lenger har bruk for

En god måte å peppe opp lommeboka for de ekstra utgiftene jula medfører, er å sjekke om du har ting og tang som du uansett ikke bruker. Det er utrolig hva vi har av unødvendige ting som kanskje andre kan ha bruk for. Husk at gjenbruk er in, og det faktisk kan gi klingende mynt i julekassa di – og på den måten kan du få julebudsjettet til å gå opp.

Prøv en passende Kjøp og Salg-gruppe på Facebook eller Finn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or
Siste nytt
05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35NorgeRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or
Populært