Slik sparer du penger på klesposten

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB oppfordrer til byttekveld med venninnene.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB oppfordrer til byttekveld med venninnene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nordmenns forbruk gikk kraftig opp fra september til oktober, og det var særlig klær og sko vi brukte mer penger på, viser tall fra SSB. Paradokset er at mange av oss har så mye at vi ikke klarer å lukke igjen klesskapet, skriver Silje Sandmæl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Åtte av ti nordmenn mener de har for mange klær og sko som ikke blir brukt, ifølge tall fra «Storage Report». Men til tross for dette fortsetter vi å fylle på.

Grunnen til overfylte klesskap tror jeg skyldes at mange går fort lei av klærne sine i en tid der det nye statussymbolet er å ha et gjennomført utseende og henge med på trender.

Vi blir påvirket gjennom kanaler vi ikke hadde før: Sosiale medier og bloggere. På toppen av dette er ikke klær i Norge veldig dyrt, og da faller man lett for fristelsen og kjøper noe nytt.

Les også: Derfor trenger du et julebudsjett

Nå befinner vi oss i julebordsesongen som gjerne gir oss en unnskyldning til å kjøpe noe nytt. I snitt skal hver og en av oss bruke 518 kroner på klær og sko til festlighetene. Vi føler oss gjerne litt ekstra fine i ett helt nytt antrekk. Men å se fin ut betyr ikke at plagget må være rykende ferskt fra fabrikken.

Det finnes en rekke grep du kan ta for å slanke klesposten uten at du må kle deg noe dårligere. Flere steder låner nå ut klær i stedet for å selge, det syntes jeg er en fin trend. Vi kan også bli flinkere til å byttelåne med hverandre og kjøpe brukt.

Redesign er også en fin mulighet til å forvandle noe du er lei av til noe du har lyst til å ha på deg. Men her trenger du litt kreativitet og evnen til å kunne sy et par sting.

Før du går til innkjøp av en ny kjole eller dress til julebordet anbefaler jeg deg å sjekke ut hva du allerede har i klesskapet. Kanskje har du noe liggende som du helt hadde glemt bort. Hvis ikke finnes det mange muligheter til å kjøpe fine ting brukt eller du kan arrangere en byttekveld nå i forkant.

Les også: Derfor bør du snakke med poden om «Cubus-debatten»

Slik slanker du klesposten

  • Kartlegg klesskapet: Finn ut hva du allerede har og hva som passer sammen med resten av klesskapet ditt. På denne måten kan du unngå impulskjøpene du bare får brukt et par ganger, eller aldri.
  • Handle på salg: Besøk favorittbutikken din når den har salg, følg med på kampanjer på nettet.
  • Byttekveld med venninner: Inviter venninnene over på en byttekveld der alle tar med noe de ikke bruker lenger.
  • Redesign: Lag noe nytt ut av noe du allerede har. Her gjelder det å være litt kreativ og kunne sy et par sting.
  • Selg og gi bort: Gå gjennom klesskapet ditt og tenk gjennom hva du faktisk bruker. Lag en haug med det som skal selges og en med gi bort.

Personvernpolicy