Meny

Stemmer/ Penger:

Spis billig: Hvordan være gjerrig som rakkern på restaurant?

Er du en skikkelig gjerrigknark, styrer du kanskje unna denne forretten.
Er du en skikkelig gjerrigknark, styrer du kanskje unna denne forretten. Foto: COLOURBOX

Selv gjerrigknarker spiser på restaurant i blant - men uten nødvendigvis å ruinere seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det finnes en rekke triks som gjør at du får mer ut av måltidet og opplevelsen - og samtidig bruker mindre penger og likevel har det moro! Her er mine beste tips til å spare penger når du skal ut for å spise.

Er du en flittig restaurantgjest, vet du sikkert at pengene fort renner ut. Som oftest sier du sikkert til deg selv at det er på tide å unne seg noe godt – og så gir du blaffen i prisen på måltidet.

Men dersom du er en gjerrigknark og vil/må spare penger, vet du at et restaurantbesøk kan gjøre et dypt innhogg i lommeboka. Og da er det lurt å vite hva man skal gjøre for å ha en hyggelig opplevelse uten å ende opp med å betale skjorta. Her er mine triks for å være en smart gjerrigknark på restaurantbesøk.

La meg starte med å si det åpenbare, som du sikkert vet: Å spise hjemme er selvfølgelig best, billigst og som oftest langt sunnere enn å spise på restaurant.

Men la oss nå gå ut fra at det er tid for å gå på restaurant. Allerede hjemme bør du vurdere hva slags restaurant lommeboka di tåler. Finn ut hvor mye du kan tenke deg å betale for måltidet – slik at det passer inn i budsjettet ditt. Ikke la deg lure av den siste anmeldelsen du leste i hovedstadsavisene – de bryr seg sjelden eller aldri om prisnivå (og i tilfelle er terskelen til matanmelderne helt hinsides – de betaler vel neppe selv for øvrig…).

Les også: Ti tips for å gjøre begravelsen så billig som mulig

Bestilling av mat på restaurant

Sørg for å sette deg godt inn i menyen og priser på mat og drikke på forhånd. Aller helst hjemme i ro og mak (om menyen er tilgjengelig på nett), men senest når du sitter og ser gjennom menyen før bestilling. Ta deg god tid, det er ingen vits i å forsøke å være kjapp – du skal jo uansett nyte opplevelsen, ikke sant?

Husk på følgende «feller» som er lette å gå i:

 • Kelnerens spørsmål om vann med eller uten kullsyre, ender ofte med dyrt kullsyrevann. Dette er kanskje unødvendig å slå til på når vann fra springen uten bobler er gratis?
 • Det samme er kanskje kaffekoppen man lett takker ja til på slutten av måltidet, som koster mye mer enn om man venter til man kommer hjem.
 • Å ta forrett først koster kanskje mer enn det smaker når en vet prisen? Det samme gjelder kanskje desserten?
 • Og den bittelille Colaen som koster like mye som en 3-pack du kjøper på butikken? Er den virkelig verdt det?
 • Og for all del vinfellen: Aldri bestill en vin på anbefaling fra kelner, uten å ha sjekket prisen på den.

Vurderer du å dele på retter og eventuelt drikke med andre, er det greit å huske på følgende:

 • Deler en både på forrett og dessert, vil dette si at en får samme opplevelsen for halv pris.
 • Det samme gjelder drikke og «drikkepakker» (alkohol). Billigere og sunnere å dele!
 • Når en deler på ting som ikke har noen fastsatt størrelse/mengde, kan det også hende at man samlet får mer enn hva man hadde fått ellers, fordi servitøren legger på litt ekstra eller heller i litt ekstra fordi det ellers hadde sett «litt stusselig» ut.

Les også: Norgesgruppen: –Trumfpoeng tilfaller aldri oss

Husk på de typiske menytriksene

Har du lurt på hvorfor prisene i blant angis uten «kroner» etter og med liten skrift? Dette er pga. en psykologisk effekt som gjør at vi tenker at noe koster «139», så er det billigere enn noe som koster «139 kroner» med stor skrift.

Husk at restauranten vet at kundene ofte ser på matprisene før man bestemmer seg for om man skal spise et sted. Drikkepriser sammenligner en sjelden på forhånd. Restaurantene tar igjen for de «billige matpriser» i form av dyre drikkepriser, særlig for vin og annen alkohol:

 • La være å drikke, særlig alkohol. Drikk vann.
 • Om du er i et sosialt lag hvor alkohol er forventet: Finn på en unnskyldning for å la være å drikke.
 • Snu det til noe positivt, kanskje du kan tilby deg å være sjåfør for kvelden eller bruk en annen «positiv» unnskyldning for å holde deg unna som f.eks. trening eller trenger å være våken og kvikk dagen etterpå.
 • I verste fall sier du at du går på medisiner som ikke kan kombineres med alkohol.

Les også: Slik sparer du mest mulig når du handler i nettbutikker

Hva bør du huske på underveis i måltidet?

Spis sakte og bruk god tid på måltidet. Det er både hyggeligere og du lar også metthetsfølelsen få sjansen til å melde seg. Da er det mindre fristende å bestille dessert og andre ekstrating etterpå.

Det er lett å slå til på «en flaske til», eller «en til av» ditt og datt på servitørens spørsmål underveis i måltidet. Slå kun til på denne typen ting hvis det er strengt tatt nødvendig.

Dersom det er gratis med påfyll av ris, poteter, brus eller annet, bør du selvfølgelig slå til på det.

Til et godt restaurantbesøk hører også en tur på toalettet – gjerne flere ganger. Du sparer jo både vann, papir og slitasje på hjemmetoalettet ditt!

Så til det viktige – betalingen, veit du

Er dere flere som skal spise sammen, skal du selvfølgelig insistere på at man betaler hvor mye man har spist og drukket selv. Dersom du følger tipsene mine om å spise og drikke billigst mulig, er det blodig urettferdig om du skal betale like mye som fråtserne.

 • Sørg for å avklare tidlig i middagen at du ønsker man betaler etter hvor mye man har spist (på en «vennskapelig» måte, så dette ikke blir et pinlig spørsmål som må avgjøres foran servitøren til slutt)
 • Du har kanskje hørt trikset om å vente med å legge på penger til sist, slik at du kan ta nytte av dem før deg som har rundet opp eller lagt på tips til sin egen sum. Jeg anbefaler ikke denne fremgangsmåten, det kan fort bli oppfattet ganske frekt – og skaffer deg i hvert fall ingen nye venner.

Faktisk så kan du spare noe penger på å tilby deg å legge ut for hele måltidet for en stor gruppe. F.eks. er det flere kredittkort som gir cashback, bonus og andre fordeler jo mer man omsetter gjennom kortet. Har du orden i sysakene og venner du kan stole på, så kan dette være en smart måte å skaffe seg litt ekstra fordeler på.

Husk på å ta med den detaljerte kvitteringen slik at du vet hvor mye de ulike personene skylder deg. Evt be om at de vippser deg pengene med en gang. Å la en betale hele regningen fremfor at mange skal betale mindre beløp er også ofte populært i restauranten, så slipper de å ta frem kalkulatoren og bruke masse tid på betalingen.

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

Tipsing: I utlandet er det vanlig å tipse, og i noen land obligatorisk fordi servitørene ikke har fastlønn, men kun lever av tips. I Norge er det IKKE slik. Du behøver ikke å tipse hvis du ikke vil. Om noen «hovne» servitører ser rart på deg fordi du ikke tipser, så får det heller være.

 • En gjerrigknark tipser da selvfølgelig kun unntaksvis hjemme i Norge. Betal det som står på regningen, eller evt rund opp til nærmeste noenlunde runde beløp (f.eks nærmeste tier).
 • Det er kanskje ikke så vanlig i Norge, men noen steder i utlandet er det også vanlig at du før du skal betale eller i forbindelse med betaling så vanker det «gratis» dessert, drikke eller liknende. Dette er igjen et psykologisk triks som skal prøve å få deg til å «føle» at du skylder dem noe. Og mange gir da mange kroner ekstra i form av tips. Vit om denne «fellen» og sørg for at du ikke lar deg påvirke til å tipse mer enn du eventuelt hadde tenkt på forhånd.

Glem for all del ikke doggybagen – rester og mat til overs vil du vel gjerne ha med deg hjem. Ingenting bør gå til spille, og restauranten må uansett kaste det du ikke har spist opp. Heldigvis er de fleste restauranter vant til slike forespørsler, i gamle dager fikk jeg mange rare blikk gitt. Ofte er restene nok til et helt måltid hjemme!

Kan du forresten få med deg noe gratis hjem? Servietter, tannpirkere, ballonger, ketchup, majones eller lignende? Se etter mulighetene og grip dem, men selvsagt skal du ikke gjøre tyv ut av det, så alt innenfor rimelighetens grenser!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:50 Rederiet har snakket med kapteinen på tankskip i iransk varetekt09:49 Statlige medier: Minst 25 skadd i turistbussulykke i Tyrkia09:30 I dag grilles Mueller09:01 Fossiler etter kjempe-sjødyr funnet i Sahara-ørkenen08:21 Savnede tenåringer mistenkt for seriedrap i Canada07:23 19-åring dømt for terrorplanlegging - var inspirert av Behring Breivik07:00 Ett år til Tokyo-OL: Vil ha åtte norske medaljer etter missen i Rio, lader opp sammen med svenskene06:47 Bale tilbake med scoring og straffebom mot Arsenal06:46 Flere tar rabiesvaksine etter at norsk kvinne døde06:15 MR-undersøkelser viser endring i hjernen på diplomater som ble syke på Cuba06:06 Kina: – USA undergraver global stabilitet06:00 Vaksinepille for bjørkepollen er godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:42 Næringsministeren åpner for høyere styrehonorarer05:33 Dette skjedde i natt05:30 Israelske soldater stilles sjelden til ansvar for drap på sivile05:26 Undersøkelse: Flest med millioninntekt drakk daglig i sommerferien05:05 Ingen nordmenn videre fra kvalifisering i svømme-VM04:33 Lima-gruppen vil etterforske korrupsjon og narkohandel i Venezuela04:23 Mulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo04:01 Ung mann utsatt for skoran i Oslo03:38 Demokrater varsler «mer realistisk» klimaplan03:37 Hareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33 Israel skal ha skutt mot mål i Syria02:25 Meningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21 10.000 Nissan-ansatte må gå02:01 Boligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26 Sko solgt til rekordsum i New York00:25 USA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25 To personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40 Lexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40 Norges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27 Trump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem
Siste nytt
09:50VerdenRederiet har snakket med kapteinen på tankskip i iransk varetekt09:49NorgeStatlige medier: Minst 25 skadd i turistbussulykke i Tyrkia09:30VerdenI dag grilles Mueller09:01Helse og livsstilFossiler etter kjempe-sjødyr funnet i Sahara-ørkenen08:21VerdenSavnede tenåringer mistenkt for seriedrap i Canada07:23Verden19-åring dømt for terrorplanlegging - var inspirert av Behring Breivik07:00SportEtt år til Tokyo-OL: Vil ha åtte norske medaljer etter missen i Rio, lader opp sammen med svenskene06:47SportBale tilbake med scoring og straffebom mot Arsenal06:46NorgeFlere tar rabiesvaksine etter at norsk kvinne døde06:15VerdenMR-undersøkelser viser endring i hjernen på diplomater som ble syke på Cuba06:06VerdenKina: – USA undergraver global stabilitet06:00NorgeVaksinepille for bjørkepollen er godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeNæringsministeren åpner for høyere styrehonorarer05:33NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenIsraelske soldater stilles sjelden til ansvar for drap på sivile05:26NorgeUndersøkelse: Flest med millioninntekt drakk daglig i sommerferien05:05SportIngen nordmenn videre fra kvalifisering i svømme-VM04:33VerdenLima-gruppen vil etterforske korrupsjon og narkohandel i Venezuela04:23NorgeMulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo04:01NorgeUng mann utsatt for skoran i Oslo03:38VerdenDemokrater varsler «mer realistisk» klimaplan03:37NorgeHareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33VerdenIsrael skal ha skutt mot mål i Syria02:25NorgeMeningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21Motor10.000 Nissan-ansatte må gå02:01NorgeBoligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26VerdenSko solgt til rekordsum i New York00:25VerdenUSA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25NorgeTo personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40SportLexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40NorgeNorges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27VerdenTrump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem
Populært