Helt hypotetisk, hva hadde du gjort om du vant 508 millioner kroner?

<p>Hvis du har tippet på de rette tallene før kveldens VikingLotto, kan du vinne storgevinsten på 508 millioner kroner. Foto: NTB Scanpix</p>
Hvis du har tippet på de rette tallene før kveldens VikingLotto, kan du vinne storgevinsten på 508 millioner kroner. Foto: NTB Scanpix

Silje Sandmæl spurte på Facebook hva folk vil gjøre dersom de vinner dagens trekning i VikingLotto. Responsen lot ikke vente på seg. Men er det sunt å vinne så mye?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Å få så mye penger mellom hendene ville fått de fleste til å besvime eller få panikk. Hva skulle vi gjort med alle pengene?

Jeg spurte mine Facebook-tilhengere hva de ville gjort hvis de vant en halv milliard. Responsen var enorm, over 500 delte sine Lotto-drømmer.

Gjengangeren var å nedbetale gjeld, sin egen og familiens. Mange ville jobbet redusert for å få mer tid til familien. Noen ville kjøpt et gårdsbruk, hus, hytte og pusset opp. Flere menn nevnte at de ville kjøpt seg bil og motorsykkel. Nesten alle sa de ville gitt bort mye, til familie, venner og veldedighet. Et fåtall ville gått bananas i klesbutikken.

Les også: Nibarnsmor hetset etter lottogevinst

Det var ikke bare drømmer som ble delt, flere påpekte at det ikke var sunt å vinne så mye. Kan det gjøre noe med oss?

Både og, tror jeg. Det avhenger nok av hvilke forhold du har til penger. Dette tror jeg gjelder om du har lite eller mye. Har du et usunt forhold til penger, tror jeg sedlene blir mer et onde enn et gode. For deltakerne i «Luksusfellen» har penger blitt et onde fordi det har gått over styr.

Noen tar det som en selvfølge at man er født med et økonomisk gen, at det ikke er mulig å bruke mer enn man har. Derfor er det mange som får økt selvfølelse av å se på «Luksusfellen» fordi man kan riste litt på hodet av andre.

Les også: Kreftsyke Gina vant millioner i lotto - to ganger!

(Saken fortsetter under)

– Har du et usunt forhold til penger, tror jeg sedlene blir mer et onde enn et gode, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
– Har du et usunt forhold til penger, tror jeg sedlene blir mer et onde enn et gode, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Ingen er født med god økonomisk sans. Det er noe man må lære seg, av foreldre eller skole. Derfor er jeg så opptatt av at privatøkonomi skal være en større del av pensum. Jeg har vært med å utvikle et gratis digitalt verktøy for 5-7 klassinger; Lærepenger , som jeg oppfordrer alle landets skoler til å ta i bruk. Det gjelder å utnytte de ressursene man har, enten det er mye eller lite og nøkkelen til det er kompetanse.

Hadde jeg vunnet så mye penger ville jeg investert en del av pengene, bygget ferdig hytta, pusset opp hjemme, realisert alle drømmene til moren min, satt av noe til barna, gitt til veldedighet og satt i verk en del tiltak som kunne hjulpet folk ut av gjeldsfloka.

Det finnes ikke et fasitsvar på hva som er best å gjøre med en halv milliard kroner. Det avhenger helt av hvilke økonomisk situasjon du er i og hva som betyr mye for deg. Jeg tror ikke penger gjør en nødvendigvis så mye mer lykkelig. Materielle ting har kortvarig lykke, mens familie, gode venner, kjærlighet og et sosialt liv er bensin til en lykkerus som kan vare livet ut.

Les også:

Her er det garanterte spareproduktet

- Å ha dårlig råd er ikke ensbetydende med å ha et dårlig liv

– Pengeproblemer er et skambelagt tema for nordmenn

Raske penger og enkle løsninger

Personvernpolicy