Rødt vil ta av Oljefondet til å utvikle havvind-industri i Norge

FLYTENDE RØDT: Bjørnar Moxnes (innfelt) vil bruke litt av Oljefondet til å sikre utvikling av norsk industri for leveranser til Equinors flytende havvind-prosjekt Hywind Tampen (illustrert på bildet) og andre flytende kraftprosjekter til havs.
FLYTENDE RØDT: Bjørnar Moxnes (innfelt) vil bruke litt av Oljefondet til å sikre utvikling av norsk industri for leveranser til Equinors flytende havvind-prosjekt Hywind Tampen (illustrert på bildet) og andre flytende kraftprosjekter til havs. Foto: ABC Nyheter/Equinor
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Satser vi ikke nå, kan et nytt industrieventyr – leveranser til flytende havvind – gå fra oss, advarer Rødt-leder Bjørnar Moxnes, og kommer med et forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringas næringspolitikk har i stor grad handlet om å la markedet fikse ting selv. Men hvis vi ikke satser nå, går dette industrieventyret fra oss.

Det sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter, om et nytt tiltak for å bygge opp norsk industriteknologi for flytende havvind.

Partiet er i ferd med å utarbeide et forslag om å avsette penger fra Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, for å utvikle denne industrien.

Det statlige Enova ga nylig 2,3 milliarder kroner til Equinor for å anlegge verdens største flytende havvindkraftverk Hywind på Tampen-feltet.

– Vi har med dette muligheten til å flytte kunnskap og kompetanse vi har utviklet i petroleum, over til fornybar energiproduksjon. Dette kan bli et nytt industrieventyr, sa statsminister Erna Solberg da Enova lanserte nyheten i Oslo 22. august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Rødt mener at Enovas tilskudd til energiselskapet ikke er nok til å sikre oppbyggingen av en konkurransedyktig norsk leverandørindustri, og går altså inn for direkte statlig innsprøytning i industrien selv.

Kan bruke olje-kompetansen

Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor framholdt også da Enova-tiskuddet ble kjent, at flytende havvind kan bli et nytt løft for norsk leverandørindustri.

Han kan vise til at norske leverandør sto bak 30-40 prosent av leveransene til Equinors Hywind vindpark i Skottland.

– Staten har kapital som skal forvaltes for fremtidige generasjoner, og hva er vel en bedre måte å bruke disse på enn å bygge fremtidas arbeidsplasser? spør man i Rødt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kunnskapsrike arbeidsfolk på plattformer og verft i hele landet. De sitter med kunnskap som er helt nødvendig for å få dette til, og de trenger flere ben å stå på enn olje som vi alle vet ikke varer evig. Det er en trussel mot både miljø og arbeidsfolk hvis vi venter til etter olja med å bygge fremtidas arbeidsplasser, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham har Oljefondet mer enn nok kapital til å satse på dette, men likevel blir de grønne satsingene avspist med småpenger som er langt unna det som trengs for at Norge skal bli verdensledende.

Heller enn handlegater i London

– Fremtidige generasjoner trenger at vi sikrer at det også i framtida er arbeidsplasser i hele landet, ikke bruke formuen vår på aksjeposter i Facebook og eierskap til handlegater i London, framholder Rødt-lederen med henvisning til to av Oljefondets investeringer.

– Oljefelt er ikke lønnsomme før mange år etter investeringene. Likevel brukes det store offentlige midler på å investere i mer. Det samme langtidsperspektivet må man ha for næringer som med nødvendighet må ta over etter olja, mener Moxnes.

For investeringer i oljeleting og -utvinning for selskaper uten eksisterende inntekter, betaler staten som kjent 78 prosent av investeringene gjennom den såkalte leterefusjonsordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny jubeldag for havvind

Fredag ble en ny jubeldag for Equinor. Da kunne selskapet melde om kontrakt på verdens største bunnfaste havvindanlegg. 20. august kunngjorde britiske myndigheter at de tildeler Equinor og SSE oppdraget med å bygge havvind for 3,6 GW på Doggerbank utenfor Norfolk-kysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også bunnfaste havvindkraftverk kan bety noe for norsk industri.

– En fantastisk dag. 2019 har vært et fantastisk år der vi også har klart å posisjonere oss inn i verdens største flytende havvindkraftverk, Hywind

Tampen, sier kommunikasjonsdirektør Eskil Eriksen til ABC Nyheter.

– Hvordan er muligheten for norsk industri til å levere til det nye gigantanlegget på Doggerbank?

– Dette blir en veldig stor utbygging på havet og norsk industri har verdensledende maritim kompetanse. Her er det muligheter. Men så er det sånn som i alle settinger – internasjonal konkurranse, svarer Eriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Teknologien for flytende havvind er der bunnfast havvind var for ti år siden. Kostnadene er redusert betydelig. En tilsvarende utvikling ser vi for oss også på flytende havvind, legger han til.

– Er konkurransen større om å levere til bunnfast enn flytende havvind?

– Der er det nå en global havindustri, sier Eskil Eriksen.