Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs

<p>VERDENS FØRSTE: Equinors planlagte vindkraftanlegg Hywind Tampen vil bli verdens første til å forsyne oljeplattformer med fornybar strøm.</p>
VERDENS FØRSTE: Equinors planlagte vindkraftanlegg Hywind Tampen vil bli verdens første til å forsyne oljeplattformer med fornybar strøm. Foto: Illustrasjon: Equinor

200.000 tonn CO2-utslipp forsvinner fra norsk sokkel når Equinors Hywind Tampen-vindkraftanlegg forsyner olje- og gassplattformene på Snorre- og Gullfaks-feltene i Nordsjøen.

Diskusjonen om vindkraft til havs har tiltatt i styrke etter hvert som motforestillingene mot store inngrep i naturen ved landbaserte anlegg har tiltatt.

Torsdag kom en viktig melding fra Enova, det statlige organet som tildeler pengestøtte til klimatiltak:

De går inn med støtte til Equinors planer om flytende vindkraftverk som kan erstatte 35 prosent av strømmen som i dag produseres ved forbrenning av gass på Snorre og Gullfaks.

– En stor dag for klimaet

Det vil redusere norske utslipp med 200.000 tonn CO2-utslipp. Men det er ikke hovedårsaken til at Enova går inn med støtte:

– Enovas rolle er å skape forandring mot lavutlippssamfunnet. Vi skal være katalysator for de mest innovative og risikofylte prosjektene. Hywind Tampen er et slikt prosjekt, sa Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad da han kunngjorde støtten på 2,3 milliarder på en pressekonferanse i Oslo.

Dette er den største tildelingen Enova noensinne har gitt. Dette er også en norsk næringsutvikling. Dette gir stor muligheter for norsk leverandørindustri, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

– Dette viser at klimatiltak kan drive fram industriutvikling, la han til og slo fast:

– Dette er en stor dag for klimaet, Equinor, Norge og Verden.

Uvisst om vindkraft på land

INDUSTRIEVENTYR: Statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen understreker at utviklingen av flytende havvind ikke bare er et klimatiltak av global betydning, men kan gi norsk industri med erfaring fra oljebransjen nye markeder. Her fra pressekonferansen der Enovas støtte ble kunngjort. nakker med pressen om Enova sitt vindprosje Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INDUSTRIEVENTYR: Statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen understreker at utviklingen av flytende havvind ikke bare er et klimatiltak av global betydning, men kan gi norsk industri med erfaring fra oljebransjen nye markeder. Her fra pressekonferansen der Enovas støtte ble kunngjort. nakker med pressen om Enova sitt vindprosje Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Erna Solberg svarte ikke klart på spørsmålet om dette vil redusere vindkraftprosjektene på land, som jo er et opphetet tema i valgkampen.

– Hywind Tampen er et viktig skritt på veien til å gjøre flytende havvind billigere i årene framover, inleder hun og legger til:

– Dette prosjektet er rettet mot offshoresektoren. Så er det spørsmål om kostnadene. Vi har en høring nå om rammene for vindkraft på land. Vi tar stilling til spørsmålet når høringen er slutt, og så vurdere om vi skal ha en nasjonal ramme eller ikke.

Blir verdens største

– Flytende havvind kan bli en enorm energiressurs hvis vi kan få ned kostnadene. Vi trenger dette prosjektet for å vinne erfaring. Utslippskuttene er ikke den primære årsaken til at vi støtter, men at vi bringer teknologien med flytende havvind nærmere kommersialisering. Det blir verdens største flytende havvindprosjekt, sa Nakstad.

– Vi har med dette muligheten til å flytte kunnskap og kompetanse vi har utviklet i petroleum, over til fornybar energiproduksjon. Dette kan bli et nytt industrieventyr, sier statsminister Erna Solberg.

Venter på endelig beslutning

KLIMAINDUSTRI: Administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova (til v.) bladde torsdag opp 2,3 milliarder kroner i et spleiselag for Equinors flytende havvindturbiner, her representert ved Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
KLIMAINDUSTRI: Administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova (til v.) bladde torsdag opp 2,3 milliarder kroner i et spleiselag for Equinors flytende havvindturbiner, her representert ved Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Pål Eitrheim, konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor tror også at flytende havvind kan bli et nytt norsk industrieventyr. Norske leverandør sto bak 30-40 prosent av leveransene til Equinors Hywind vindpark i Skottland.

– Nå skal Equinor bruke tiden framover sammen med sine partnere til å modne en investeringsbeslutning, sa Eitrheim.

– Vi håper nå å bringe denne teknologien ut internasjonalt, og da vil vi gjerne ha med norske leverandører på laget, fortsetter han.

40 prosent billigere allerede

– Hvorfor gjenstår det en tvil om investeringsbeslutning?

– Vi er operatør for lisensene på Snorre og Gullfaks. Vi skal ta vår interne beslutning, men også partnerne, Petoro, OMV, Exxon Mobile, DEA, Idemitsu og Vår energi skal si sitt, sier Equinors prosjektleder for Hywind Tampen, Olav Haga, til ABC Nyheter.

Equinor har allerede etablert et flytende havvindprosjekt på skotskekysten, Hywind Scotland, som kom i drift i 2017.

– Har Hywind Scotland-prosjektet gitt erfaringer som har gitt Hywind Tampen mer aktualitet?

– Det har vært viktig for oss i utviklingen av Tampen både for design, gjennomføring og drift. Skottland har i drift vist seg å være veldig bra. Ambisjonen for Tampen er å redusere kostnadene per MegaWatt (MW) med mer enn 40 prosent. Noe på grunn av større turbiner, noe på grunn av endret design, sier Haga.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden