MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs

VINDSATSING: Arild Hermstad og landsstyret i Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil ha landsmøtet med på en plan om utbygging av 100 TWh vindkraft til havs.
VINDSATSING: Arild Hermstad og landsstyret i Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil ha landsmøtet med på en plan om utbygging av 100 TWh vindkraft til havs. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDGs landsstyre har vedtatt utbygging av hele 100 TWh vindkraft til havs neste helg. Men på land vil de være varsomme. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Rødt som første parti på sitt landsmøte vedtok et bastant nei til nye vindkraftprosjekter på land, kan Miljøpartiet De Grønne, MDG, på sitt landsmøte om en uke komme til å vedta en nesten like restriktiv innstilling.

Til gjengjeld vil partiets landsstyre ha landsmøtet med på en voldsom satsing på vindkraft til havs. Landsstyret foreslår at landsmøtet skal vedta et mål om 100 TWh på sjøen – sammenliknet med Norges totalproduksjon av kraft til nå på cirka 130 TWh.

– Ja, vi har et veldig ambisiøst mål for hvordan Norge kan skape et nytt industrieventyr til havs. Både for å erstatte fossil energi i Norge og bidra til å fase ut fossil energi til Europa, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad til ABC Nyheter.

Samtidig påpeker han at en så stor satsing dempe presset på utbygging på land, noe som jo medfører skarpe uenigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha restriktiv vindkraft-politikk

– Vi vil snarest mulig erstatte eksporten av gass til Europa med fornybar strøm. Vi vet at Norge har veldig gode vindressurser, særlig i våre havarealer. Der blåser det ofte også når det er vindstille lenger sør, påpeker Hermstad.

– Vi er nødt til å bygge ut fornybar energi i et tempo vi ikke har sett de siste årene, slår han fast.

– Hva mener MDG i den opphetede striden om vindkraftprosjekter på land?

– Vi vil ha en restriktiv politikk. Vi vil ikke ha vindkraft i urørt natur, vi vil ikke ha det til å ødelegge biologisk mangfold. Men det er mulig å bygge ut noe vind på land i Norge der det fra før er betydelige inngrep. Hvordan vi skal formulere dette, kan bli en av de viktige tingene vi vil diskutere på landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra før har landsstyret i en uttalelse om energipolitikk bestemt at partiet kun vil ha nye vindkraftkonsesjoner på steder med eksisterende utbygging og infrastruktur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MDG vil gi lokalsamfunnet «involvering», men ikke vetorett i spørsmålet om vindkraftanlegg.

Hytter, veier, vindkraft

Én ting er framtidig godkjenning av nye vindkraftprosjekter. Fra før er det gitt konsesjon til over 20TWh på land. Men Hermstad er bekymret også for andre inngrep:

– Debatten om vindkraft nå er veldig het. Det vi burde diskutert enda mer, er hyttebygging og bygging av masse firefelts motorveier på kryss og tvers, som spiser natur, sier han.

Ifølge MDG-politikeren forsterkes klimaproblemet både når du bygger hytter og veier.

– For det kommer til å kjøre fossilbiler lenge på de nye bilveiene. Nye hytter øker transportbehovet og fører dermed til bygging av flere veier. Og regjeringen nøler ikke med å bygge vei i våtmarksområder heller, sier han.

– Neppe naturvennlig vindkraft

– Hvordan vi skal verne norsk natur mot videre nedbygging, blir viktig, mener Arild Hermstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det nå haster med at regjeringen i stedet for vindkraft på land legger opp til vindkraftutbygging til havs.

– Begynner de å planlegge nå, kan du unngå mange problemer. Men regjeringen stikker hodet i sanden og sier bare at det ikke er lønnsomt. Vindkraft på land var heller ikke lønnsomt da prosessen startet, påpeker Hermstad.

– Trengs det mye vindkraft på land, sett i et rent klimaperspektiv, dersom det bygges ut 100 TWh vindkraft til havs slik landsstyret deres går inn for?

– Nei. Det å basere seg på veldig stor utbygging av vind på land, er neppe naturvennlig.

– Til havs vil du unngå konflikter og så vil Norge være i front på å utvikle teknologi og kompetanse, sier Arild Hermstad.