Rockall-striden: Kveitekrig truer i Nordsjøen

Rundt klippen Rockall ligger rike fiskebanker. Med Brexit ønsker skottene å nekte irske fiskere tilgang, noe irene nekter å godta. Her er den irske kystvakta på et tidligere besøk.
Rundt klippen Rockall ligger rike fiskebanker. Med Brexit ønsker skottene å nekte irske fiskere tilgang, noe irene nekter å godta. Her er den irske kystvakta på et tidligere besøk. Foto: Flickr / Óglaigh na hÉireann/ Det irske forsvaret
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Brexit ønsker Skottland å nekte irske fiskere tilgang til de rike fiskebankene rundt den isolerte klippen Rockall. – Vi har aldri anerkjent Rockall som britisk, svarer Irland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter brexit-avstemningen har Rockall igjen blitt et stridsspørsmål. Skotske myndigheter sier irske fiskere nå risikerer å bli arresterte hvis de fisker innenfor en 12-mils sone rundt den ubeboelige miniøya.

Den skotske fiskeriministeren Fergus Ewing sa irske fiskere arbeidet «ulovlig» rundt Rockall, og hvis de ikke etterkom ordre om å flytte seg risikerte de å «bli bordet». Bemerkningen kom søndag 9. juni, dagen før det ensidige skotske tiltaket ble iverksatt.

– Irske fartøy har rett til å fiske i området. Vi har aldri anerkjent britisk suverenitet over Rockall, og vi har heller aldri anerkjent at det finnes et territorialfarvann rundt, sa Simon Coveney, den irske visestats- og utenriksministeren, et par dager tidligere.

Han mener farvannet er en del av EU og reguleres av unionens felles fiskeripolitikk, noe som gir alle medlemsland lik tilgang. I tillegg påpeker Coveney at irske båter i lang tid har fått operere uhindret i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En irsk fisker som har vært i området etter den nye skotske beslutningen, sier at han støtter de samtalene som fortsatt pågår:

– Den irske regjeringen sier de vil gi full økonomisk og juridisk støtte til enhver båt som blir brakt opp. Jeg frykter at samtalene kan bryte sammen, og er ikke 100 prosent sikker på at dette vil bli løst uten at skottene går til arrestasjoner, sier Frank McClenaghan til den skotske avisen The Herald.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omstridt klippe

Rundt den isolerte klippen nord for Irland og vest av Skottland er det rike fiskebanker og havdyp med kveite, breiflabb og sei. I tillegg kan det finnes ukjente olje- og gassreserver i området. Rockall ligger nesten 40 mil fra det skotske fastlandet.

For nordmenn (over en viss alder) vil navnet på øya være vel kjent fra radioens værvarsel for fiskeflåten på 70-tallet. Men også rekordstore fangster har brakt klippen inn i nyhetsbildet. I 2000 fanget for eksempel linebåten «Loran» fra Godøy 330 tonn fisk (blåkveite) til en verdi av hele 12 millioner kroner. Og Greenpeace aksjonerte i 1997 mot planer om oljeleting og -utvinning i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også tidligere vært disputter om øyas status. Storbritannia har flere ganger forsøkt å få aksept for at Rockall er britisk. I 1810 gikk Royal Navy i land og var tilbake i 1955 for å heise Union Jack. I 1972 vedtok det britiske parlamentet en lov hvor klippen ble lagt inn under det skotske fylket Inverness-shire, skriver avisen The Guardian.

Saken fortsetter under

Kan havne i EU-domstol

I 1982 kom FN med en erklæring hvor man avviste at det kunne opprettes økonomiske soner rundt slike ubeboelige klipper, men dette spørsmålet er ikke avklart og kan nå komme opp i EUs organer. Enkelte frykter at akseptert britisk/ skotsk kontroll over klippen senere vil utløse krav om en 200-milsgrense regnet fra utposten.

Også Island og Danmark (Færøyene) har interesser i havområdet.

Professor Clive Symmons ved Trinity College i Dublin, mener skottene er i sin fulle rett, og viser blant annet til at irene ikke protesterte da 12-milsgrensa ble vedtatt i 1964.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke overraskende kan skotske myndigheter innkassere full støtte hos landets fiskere. Bertie Armstrong som leder Scottish Fishermen's Federation (SFF) mener området er anerkjent i britisk lov, og at dette er tilstrekkelig.

«På et tidspunkt hvor vi beveger oss mot status som en uavhengig kyststat, så viser dette veien fremover», sier han i en pressemelding.