Meny

Vil stoppe «kyllingmassakren» i tysk høyesterett

Hvert år kvernes hundrevis av millioner «verdiløse» kyllinger rett etter klekkingen. Nå har dyrevernorganisasjoner tatt «Kükentöten» til tysk høyesterett.

Tysk eggproduksjon kan gå i knas. Tysk administrativ høyesterett skal ta stilling til om praksisen med å avlive millioner av uønskede kyllinger er i tråd med lov om dyrevelferd.

– Vi insisterer på at retten ikke lenger lar seg forvirre og kommer fram til en klar konklusjon. Drepingen av kyllingene bryter loven og må ta en slutt, sier lederen av Det tyske dyrevernforbundet, Thomas Schröder, til avisen Neuen Osnabrücker Zeitung.

Saken, som kalles «Kükentöten» (kyllingdøden), «Küken-massaker» (kyllingmassakren) og «Kükenschreddern» (du kan gjette) omtales i en rekke tyske medier.

«Maserasjon»

På fagspråket har dette en mye mer behagelig beskrivelse: maserasjon. Ordet betyr egentlig «bløtlegging». I forbindelse med vinlaging er maserasjon en prosess der vinen trekker sin farge og aroma fra massen fra millioner av druer.

Men i eggproduksjonen betyr maserasjon at millioner av nyklekkede hanekyllinger blir sendt på samlebånd mot hurtigroterende kniver og knust (innen 72 timer i Tyskland, og 24 timer i Norge). Døden skal være umiddelbar. Kritikere mener dog at umiddelbarheten ikke er garantert, ettersom kyllingene kan bli kuttet opp hvor som helst på kroppen før de dør. Etter EU-forordning tatt inn i norsk forskrift om avliving, er det ikke noe krav om bedøvelse.

«Masererte» hanekyllinger, én dag gamle. Bildet er fra Israel. Foto: Shpernik088 / CC 4.0
«Masererte» hanekyllinger, én dag gamle. Bildet er fra Israel. Foto: Shpernik088 / CC 4.0

Lønnsom avliving

Uansett er dette vanlig praksis verden over, også i Norge. Alternativet er gassing, som også brukes i noen grad. Men ingenting av dette er godt nok for tyske dyrevernorganisasoner, som lenge har kjempet mot praksisen i tysk rett.

§1 i tysk dyrevelferdslov sier nemlig at «(i)ngen skal påføre smerte, lidelse eller skade på et dyr uten en rimelig grunn».

Spørsmålet er derfor av prinsipiell art; om økonomisk ulempe er «rimelig grunn» til å tillate systematisk avliving på denne måten. Nei, mener Schröder.

– Enhver annen avgjørelse er en etisk skandale kommer ikke til å bli akseptert av store deler av samfunnet, sier han.

Les også: Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil

Retten skulle egentlig avgjøre saken 23. mai, men trenger mer tid, og nå er avgjørelsen utsatt til 13. juni. Flere tyske TV-stasjoner kommer til å sende direkte fra fremleggelsen.

Et eggfjøs i Florida Foto: USDA
Et eggfjøs i Florida Foto: USDA

Verdiløs

Hanekyllingen fra en verpehøne er nærmest verdiløs i landbruket. I Tyskland blir 45 millioner «maserert», i Norge rundt 2,5 millioner. Det tar altfor lang tid før den blir slakteklar. For en broiler som du får kyllingfilet fra, tar det bare 30 dager før den blir drøyt 1,4 kilo og kan slaktes. En hanekylling fra verpehønerasen blir sjelden så stor i det hele tatt.

(Verpehøna legger flest egg når den er mellom 25 og 72 uker gammel, så blir den gasset.)

En spørreundersøkelse foretatt av nyhetsnettstedet RBB24 viser at 81 prosent av tyskere er for å forby praksisen, mens 75 prosent er villige til å betale «litt» mer for egg fra produksjonssteder som tar vare på hanekyllingen.

Interesseorganisasjonen for tyske kyllingprodusenter advarer om at hvis det kommer et forbud, får Tyskland et forsyningsproblem av egg. Allerede nå er Tyskland kun 69 prosent selvforsynt med egg. Det er uklart hvordan dette vil påvirke eggmarkedet i resten av Europa.

Verpehøna blir aldri så stor som dagens slaktekyllingrase, som har vokst enormt siden dens forgjengere fra 50- og 70-tallet. Foto: University of Alberta Meat Control / Poultry Science Association Inc / Oxford University Press
Verpehøna blir aldri så stor som dagens slaktekyllingrase, som har vokst enormt siden dens forgjengere fra 50- og 70-tallet. Foto: University of Alberta Meat Control / Poultry Science Association Inc / Oxford University Press

Vil ha endelig dato

Også den tyske regjeringen har engasjert seg i saken.

– Vi vil raskest mulig ha en måte å skille kjønn i eggene som kan bli tatt i bruk over hele landet, sier landbruksminister i regionen Niedersachsen, Barbara Otte-Kinast (CDU) til avisen Hannoversche Allgemeine, og har støtte fra rikets landbruksminister Julia Klöckner.

Den tyske regjeringen har et ønske om å stanse masseavliving av hanekyllinger så snart som mulig. Enten ved å introdusere kombiraser, eller gjennom teknologi som kan avgjøre kjønnet til egget. Universitetet i Leipzig jobber med saken. Men så langt er teknologien for treg til dagens samlebåndsproduksjon.

I det minste håper dyreorganisasjonen PETA, en av de involverte i søksmålet, at retten setter en endelig bindende dato.

– Få rettssaker som vurderer praksis opp mot lovverket

Veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter, Siri Martinsen, mener den tyske rettssaken er både interessant og viktig.

– Det er få rettssaker som vurderer ulike praksiser og produksjonsmetoder som påfører dyr lidelse, opp mot lovverket som sier at dyr ikke skal påføres lidelse, sier hun til ABC Nyheter og fortsetter:

– Dette til tross for at det er mange praksiser som strider direkte mot lovteksten i ulike dyrevelferdslover. Det blir interessant å se hvordan retten veier dette.

Hun mener dyrenes lidelse blir vektet minimalt i politiske prosesser, mens økonomiske interesser vektes tyngre. Likevel er det eksempler på forbud som har kommet som følge av politiske prosesser, som for eksempel forbud mot burhold av pelsdyr og i noen land burhold av høner, forklarer hun.

– Men jeg har ikke hørt om lidelsesfulle produksjonsmetoder som har blitt utfaset på grunn av en høyesterettsdom. Det vil være veldig interessant hvis det skjer.

Martinsen mener det i Norge har vist seg vanskelig å gå rettens vei for saker som dyrerettigheter og miljøvern, selv om både Noah og andre organisasjoner har forsøkt.

– Rettssystemet i andre land kan ha en annen praksis. Vi vil følge denne saken nøye, sier hun til ABC Nyheter.

Den tyske administrative høyesteretts avgjørelse kan kun ankes til den tyske konstitusjonsdomstolen. Den er ventet å komme 13. juni.

Bundesverwaltungsgericht (BVerwG), Tysklands føderale høyesterett for offentligrettslige spørsmål, i Leipzig. Her skal hanekyllingenes skjebne drøftes. Foto: André Karwath / CC 2.5
Bundesverwaltungsgericht (BVerwG), Tysklands føderale høyesterett for offentligrettslige spørsmål, i Leipzig. Her skal hanekyllingenes skjebne drøftes. Foto: André Karwath / CC 2.5
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag
Siste nytt
01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31NorgeSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag
Populært