Briter frykter hormon-biff fra Trump

Wilbur Ross, Donald Trump og visepresident Mike Pence. Under Verdens økonomiske forum i Davos gikk Trump hardt ut mot "urettferdig handelspraksis" i EU.
Wilbur Ross, Donald Trump og visepresident Mike Pence. Under Verdens økonomiske forum i Davos gikk Trump hardt ut mot "urettferdig handelspraksis" i EU. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix

Briter frykter at Donald Trumps forhandlere vil tvinge dem til å gi slipp på EUs forbud mot hormon-biff og klor-kylling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten raser i det britiske parlamentet rundt utformingen av ny handelslov som grunnlag for fremtidige handelsavtaler, som sannsynligvis må til for at det britiske næringslivet skal overleve etter brexit.

Donald Trumps handelsminister, Wilbur Ross, har tidligere antydet at britene må gi slipp på EUs mattrygghetsregler om de skal ha noe håp om en avtale med USA.

– Det å fjerne både toll og andre barrierer vil være en essensiell del av handelsforhandlingene mellom oss, sa han under en konferanse med representanter fra den britiske næringen i november.

«Klor-kylling»

Nå har miljøorganisasjonen Soil Association laget en liste over hva de mener dette innebærer.

Det gjenstår å se om «klor-kyllingen» og «hormon-biffen» – sammen med bromerte oljer – blir for mye å svelge for britiske bønder og forbrukere;

* Klorvasket kylling: «Den amerikanske fjørfeindustrien håper at kjemisk vask veier opp for manglende hygiene på gårder og slakterier», skriver organisasjonen. Praksisen med å vaske kyllingkjøttet med klor er forbudt i EU, selv om metoden er effektiv, men EU frykter det blir en hvilepute for dårlig hygiene under dyreholdet og slaktingen.

* Biff fra storfe behandlet med hormoner: I USA er det tillatt å injisere storfe med steroider, som for eksempel estradiol, slik at de vokser raskere og får lavere fettprosent. Metoden har vært forbudt i EU siden 1989, og EU og USA har kranglet om saken helt siden da.

* Kjøtt fra svin fôret med det vekstfremmende kosttilskuddet ractopamin for å gi magrere kjøtt: Stoffet er forbudt i både EU, Fastlands-Kina, Russland og flere andre på grunn av frykt for alvorlige bivirkninger, som spiseforstyrrelser, hvis rester av det finner veien inn i maten.

* Kyllingavføring: Markedsføres i USA som billig fôr til okser. Bruken er forbudt i EU.

* Planter sprøytet med plantevernmiddelet Atrazin: Stoffet er forbudt i EU, men produseres i Sveits, ironisk nok.

* Genmodifiserte planter: Disse er underlagt strenge restriksjoner i EU av frykt for konsekvensene for miljøet.

* Sitrusdrikker med bromert vegetabilsk olje: Stoffet er forbudt i EU på grunn av fare for bivirkninger ved inntak av store mengder. Brukes også som flammehemmer.

* Bakst med kaliumbromid: Brukes for å styrke deigen. Stoffet er forbudt i maten i mange land siden det også brukes som nerveberoligende. Det er lov å bruke i USA under visse forutsetninger.

* Bakst med blekemiddel: Azodikarbonamid (ADA) brukt i bakst samt diverse fargestoffer, som enten er forbudt eller under restriksjoner i EU.

«Vitenskap» mot miljøvern og «føre-var»

Det britiske bondelaget har tidligere avvist at slike krav kan nå frem i Storbritannia. Ross tidligere uttalt at Trump er en miljøverner. Imidlertid har Trump gått hardt ut mot det han kalte «urettferdig handelspraksis» under Verdens økonomiske forum i Davos.

Praksisen som er godkjent i USA er forbudt i EU. USA mener de har en «vitenskapelig tilnærming» som tilsier at stoffene er trygge. EU har en «føre-var-tilnærming» som USA mener – i praksis – er en ulovlig handelshindring.

USA og EU har hatt flere strider i Verdens handelsorganisasjon (WTO) om disse temaene.

Håper miljøministeren tar affære

USA har lenge prøvd å få til en handelsavtale med EU (TTIP), men den sterke skepsisen i det folkevalgte EU-parlamentet stoppet en avtale, selv om resten var nesten ferdig fremforhandlet. Like før Obama gikk av som president, gikk han hardt ut mot EU i denne saken

Nå håper Soil Association at miljøminister Michael Gove tar affære på Storbritannias vegne.

– Vi er positive til Goves standpunkt om at Storbritannia ikke skal være med på et «kappløp mot bunnen» for å konkurrere mot billig import, så vel som regjeringens støtte til miljøvennlig landbruk, uttaler Honor Eldridge, miljøsjef i organisasjonen.

Personvernpolicy