Meny

Stemmer/Penger:

Mobilbetalingskrigen sprer seg

Med Vipps fra DNB eller MobilePay fra Danske bank kan du enkelt sende eller be om penger fra mobilen. Foto: Gorm Kallestad

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Harald Marthinussen
Sivilingeniør, PCU Company

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Vipps, mCash, ApplePay og alle de andre skaper kaos, skriver Harald Marthinussen.

PCU Company har foretatt en spørrerunde blant norske markedsaktører. Denne  viste den samme tendensen i Norge som World Economic Forums (WEF) analyse avdekket på verdensbasis:

Mobilbetalings-løsninger spriker i alle kanter - uten noen felles holdepunkter.

Dette skyldes at bankene konkurrerer med hver sine løsninger, uten noen felles hodepunkter. WEFs analyse «Disruptive Innovation in Financial Services», som omtales som «blueprint for digital identity» viser at gamle betalingsløsninger som bank-ID, blir presset ut av nye løsninger som spriker i alle kanter.

Les også: Stoler vi ikke på USA?

Vipps er norgesledende når det gjelder betaling med mobil. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kaos for kundene

På under ett år har det kommet mange løsninger som har skapt et kaos blant kundene og handelsnæringen. Vipps, mCash, MobilePay, Swish, Snapcash, ApplePay, AlibabaPay, Paypal og  GooglePay er alle flotte og brukervennlige, men de er samtidig dyre, samt at de krever flere forskjellige betalingsterminaler i hver butikk.

Bankene har selvfølgelig vært opptatt av å vinne fremtiden ved å kapre unge kunder med morsomme og enkle mobilløsninger, noe som  har skapt kaos. Vipps, som er størst i Norge, fungerer ikke mot betalingsterminaler i butikker. Apple Pay har sikret seg rettighetene til å styre Near Field Communication-bruken (NFC) for alle iPhone-brukere. Dette innebærer at alle som har iPhone ikke kan bruke mCash eller MobilePay med NFC, men de må i stedet bruke QR-gjenkjenning - så sant de ikke kan bruke ApplePay direkte etter avtale med kjeder som Rema eller Narvesen.

Les også: Biologisk bank-ID kan være dødelig

Jobber med en fellesløsning

Per i dag fungerer mCash og MobilePay kun med QR-kode, selv om 85 prosent av alle butikkterminaler i Norge har moderne kommunikasjon med NFC.

ApplePay kunne ha blitt et naturlig valg for alle iPhone-brukere, og det er mange.

Kaoset som omtales på hjemmesidene til Finans Norge og BITS har skremt Norges største varehandelsaktører til å starte et eget selskap, Retail Payment, for å utvikle en fellesløsning for kommunikasjon med alle trådløse butikkbetalingsløsningene som snart oversvømmer markedet. Dette kaoset har skremt Norges største varehandelsaktører til å starte et eget selskap - Retail Payment, som skal utvikle en fellesløsning for kommunikasjon med alle trådløse butikkbetalings-løsninger.

Les også: Er mobilbetalinger livsfarlige?

Kostnadsbesparende

Standardiserer man på en slik løsning vil bankene kunne samkjøre egne løsninger med sikker NFC-betaling på eksisterende butikkterminaler. Om betaling rutes via BankAxept og NETS, blir det også store kostnader å spare. Nye personsikre standardløsninger er viktig for å unngå at handelsnæringen og bankene etterhvert må flytte rot og høye kostnader over på kundene. Mobilbetaling er foreløpig gratis for kunden, men dyrt for bankene som må betale betalingsaktørene. En forenklet og sikker betaling for alle er der de virkelige biologiske data er sikret fra hackere og kriminelle. Med en personsikker-ID kan bank og offentlig velge én standard både for betaling med kunde-ID og for registrere alle i en offentligdatabase uten å bryte med datatilsynets lovere og reguleringer.

Les også: Biologisk bank-ID kan være dødelig

Stemmer
Privatøkonomi
Populært