Regjeringen forkaster KrF-krav om forbud mot palmeolje i biodrivstoff

DROPPER FORBUD MOT PALMEOLJE: Klima- og miljøminiser Ola Elvestuen (V) oppfyller ikke KrF-kravet om å utelukke biodrivstoff med «avskoginsrisiko». Her fra et pressetreff om kollektivsatsing i byene, byvekstavtaler og tiltak for å begrense biltrafikk og kutte utslipp fra transportsektoren. Bjarte Horpestad – ungdomskandidat i Stavanger Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DROPPER FORBUD MOT PALMEOLJE: Klima- og miljøminiser Ola Elvestuen (V) oppfyller ikke KrF-kravet om å utelukke biodrivstoff med «avskoginsrisiko». Her fra et pressetreff om kollektivsatsing i byene, byvekstavtaler og tiltak for å begrense biltrafikk og kutte utslipp fra transportsektoren. Bjarte Horpestad – ungdomskandidat i Stavanger Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF fikk i Granavolden-erklæringen gjennom forbud mot biodrivstoff med høy «avskogingsrisiko». Det dropper regjeringen nå i forslaget til statsbudsjett for 2020.

Norske utslipp fra veitransport har gått ned som følge av innblanding av biodrivstoff, men samtidig ført til avskoging i Indonesia og andre land som produserer palmeolje som råstoff.

Ettersom palmeoljeindustrien fører til avskoging i produsentlandene, stiger de globale utslippene som følge av det som skulle være et klimatiltak i form av biodrivstoff.

Nå slår regjeringen fast at formuleringen KrF fikk gjennom i regjeringenserklæringen fra Granavolden som betingelse for at de sluttet seg til, ikke blir overholdt.

Begrunnelsen er handelspolitikk og utenrikspolitikk:

«Å forby biodrivstoff med høg avskogingsrisiko er handelsrettsleg, handelspolitisk og utanrikspolitisk utfordrande. Regjeringa vil derfor ikkje innføre forbod mot biodrivstoff med høg avskogingsrisiko », heter det i Klima- og miljødepartementets budsjett for 2020.

Beslutningen kommer idet regjeringen i budsjettet oppfyller et annet av sine løfter, nemlig å øke biodrivstoffandelen fra 12 prosent i år, til 20 prosent i 2020.

Granavolden-erklæringen slår fast følgende:

«Stortinget ber regjeringen utforme et helhetlig forslag til virkemidler og avgifter i biodrivstoffpolitikken, for å utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko både innenfor og utenfor omsetningskravet. Disse rammebetingelsene skal legges frem i forbindelse med statsbudsjettet for 2020, og innføres fra 1.1.2020.»

Les også: Palmeolje gir 300.000 tonn mer utslipp enn fossilt drivstoff

Hareides palmesus stilnet

– Når vi vet hvor viktig verdens regnskog er for klimaet og at vi i budsjettforhandlingene sikret at palmeolje skal fjernes fra biodrivstoff, så var det en viktig seier. Ja, jeg vil si at det var palmesus over de forhandlingene, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i Stortinget etter Granavolden-forhoandlingene.

Men SV lot seg ikke overbevise av avtalen KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad inngikk.

Hareide og Ropstad sier at de skal få palmeoljen ut av norske drivstofftanker. Mitt spørsmål til dem er: Hvorfor gir de regjeringen nok ett arbeidsår på dette, når den har for vane å ikke følge opp slike vedtak? spurte SV-leder Audun Lysbakken i fjorårets finansdebatt.

KrF: Vi stopper palmeoljen

– Hva skjedde med palmesuset fra Granavolden, energi- og miljøpolitisk talsperson for KrF, Tore Storehaug?

– Det vi fikk vedtatt i regjeringserklæringa, var en helhetlig gjennomgang av å fase ut biodrivstoff. En tar et langt skritt i statsbudsjettet ved å ilegge biodrivstoff utover innblandingskravet veibruksavgift. Det vil gjøre at palmeolje ikke lenger er konkurransedyktig mot diesel og bensin, svarer han.

– Blir Granavoldens mål om å utelukke palmeolje på norske tanker oppfylt i statsbudsjettet?

– Det vil bety at vi får faset ut palmeolje i drivstoff. Trenden allerede i fjor var to tredjedels nedgang i salget av palmeolje.

– Betød ikke formuleringen i Granavolden-plattformen forbud?

– Forbud kunne være et virkemiddel. Men endringen i veibruksavgift er et langt steg i riktig retning.

PALMEOLJE: Salget av biodrivstoff basert på palmeolje gikk kraftig ned i 2018. Foto: Miljødirektoratet
PALMEOLJE: Salget av biodrivstoff basert på palmeolje gikk kraftig ned i 2018. Foto: Miljødirektoratet

Mer avansert, mer veibruksavgift

«Mesteparten av biodrivstoffet som omsettes i Norge importeres fra utlandet, og utslipp fra produksjonen føres derfor på klimagassregnskapet i det landet det produseres.», slår Miljødirektoratet lakonisk fast på sine sider om biodrivstoff.

I statsbudsjettforslaget vil regjeringen «i staden» for at palmeolje blir forbudt i norsk biodrivstoff, at økning av omsetningskravene for biodrivstoff til veitrafikk og luftfart i hovedsak skal skje i form av avansert biodrivstoff.

Kravet til avansert biodrivstoff i 2019 utgjør 2,25 prosent og skal økes til 4 prosent i 2020. Et eget omsetningskrav for 0,5 prosent avansert biodrivstoff til luftfart trer i kraft fra 1. januar 2020.

Et annet tiltak som kan dempe bruken av palmeolje, er at avgiftsfritaket for biodrivstoff utover minstekravet, oppheves.

Biodrivstoff: Høyre-topp ville ha boikott av Esso og Shell

– Full Frp-seier, KrFs krav utvannes

– Det er veldig dumt at forbudet mot biodrivstoff med høy avskogingsrisiko ikke kommer nå. Det som er positivt, er at de samtidig pålegger biodrivstoff utover det påbudte innblandingskravet veibruksavgift, sier fagsjef Holger Schlaupitz i Norges Naturvernforbund til ABC Nyheter.

– I Granavolden-erklæringen varslet regjeringen at den vil øke CO2-avgiften med 5 prosent - men samtidig senke veibruksavgiften for å kompensere dette og økte pumpepriser på grunn av mer biodrivstoff. Dette var en full Frp-seier på Granavolden, som gjennomføres i detet budsjettet. KrFs krav om å kutte ut palmeolje, blir utvannet, sier Schlaupitz.

Ser positive sider - og farer

Han påpeker at den negative virkningen av palmeolje blir motvirket av kravet om å øke avansert biodrivstoff. Men heller ikke alt avansert biodrivstoff er uproblematisk:

– Kravet til mer avansert biodrivstoff løser ikke problemet med at avansert biodrivstoff også kan inneholde problematisk råvare fra skogen, framholder Schlaupitz.

– Det har vært et mål hele tiden at en skal øke avansert biodrivstoff. Det gjør miksen av biodrivstoff noe bedre. Men når de samtidig øker kravet til biodrivstoffandel til 20 prosent, er faren veldig stor for at norske kjøretøys bruk av palmeolje øker.

– Når de også tetter hullet for avgiftsfritaket for biodrivstoff utover innblandingskravet, slår det motsatt, og dermed positivt ut, legger fagsjefen til.

Andelen biodrivstoff har blitt overoppfylt på grunn av avgiftsfritaket.

Regnskogsfondet: Leverer bare halvveis

Regnskogsfondet mener regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 bare halvveis leverer på sitt eget løfte om å utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko.

– Allerede neste år skal 20 prosent av alt drivstoff som selges i Norge være biodrivstoff, en økning fra 12 prosent i år. Regjeringen foreslår ingen grep for å forhindre at dette lovpålagte omsetningskravet blir oppfylt gjennom salg av palmeolje og fortsetter derfor å skyve ansvaret for å fjerne palmeoljedieselen over på drivstoffkjedene, kommenterer generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet til ABC Nyheter.

Han forventer at Stortinget gir regjeringen beskjed om at jobben for å bli kvitt biodrivstoff med høy avskogingsrisiko må fullføres.

– Nå abdiserer Ola Elvestuen

– Bruken av palmeolje er en klimabombe. Ett år etter at Stortinget enstemmig vedtok at vi trenger en politikk for å utelukke palmeolje som drivstoff, abdiserer Ola Elvestuen og legger alt ansvaret på bensinstasjon-kjedene, kommenterer Arbeiderpartiets miljøpolitiske talsmann Åsmund Aukrust til ABC Nyheter.

– Dette må være pinlig for KrF og Venstre, som i opposisjon har hatt en klar politikk, men nå ikke klarer å levere. Dette forventer vi at følges opp av Stortinget, legger han til.

– Vil ikke innføring av veibruksavgift på biodrivstoff i praksis stoppe palmeoljen?

– Ikke nødvendgvis, nei. I alle fall ikke siden kravet til andel biodrivstoff økes fra 12 prosent i år til 20 prosent neste år. Nettopp derfor er det viktig at Stortinget følger opp det Stortinget har vedtatt, svarer Aukrust.


Les om biodrivstoff hos Miljødirektoratet!

(Artikkelen er oppdatert)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Frykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 – Viser at Røe Isaksen ikke aner hva som skjer i transportsektoren08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning
Siste nytt
09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkFrykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14Penger– Viser at Røe Isaksen ikke aner hva som skjer i transportsektoren08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning
Populært