Regjeringen forkaster KrF-krav om forbud mot palmeolje i biodrivstoff

DROPPER FORBUD MOT PALMEOLJE: Klima- og miljøminiser Ola Elvestuen (V) oppfyller ikke KrF-kravet om å utelukke biodrivstoff med «avskoginsrisiko». Her fra et pressetreff om kollektivsatsing i byene, byvekstavtaler og tiltak for å begrense biltrafikk og kutte utslipp fra transportsektoren. Bjarte Horpestad – ungdomskandidat i Stavanger Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DROPPER FORBUD MOT PALMEOLJE: Klima- og miljøminiser Ola Elvestuen (V) oppfyller ikke KrF-kravet om å utelukke biodrivstoff med «avskoginsrisiko». Her fra et pressetreff om kollektivsatsing i byene, byvekstavtaler og tiltak for å begrense biltrafikk og kutte utslipp fra transportsektoren. Bjarte Horpestad – ungdomskandidat i Stavanger Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF fikk i Granavolden-erklæringen gjennom forbud mot biodrivstoff med høy «avskogingsrisiko». Det dropper regjeringen nå i forslaget til statsbudsjett for 2020.

Norske utslipp fra veitransport har gått ned som følge av innblanding av biodrivstoff, men samtidig ført til avskoging i Indonesia og andre land som produserer palmeolje som råstoff.

Ettersom palmeoljeindustrien fører til avskoging i produsentlandene, stiger de globale utslippene som følge av det som skulle være et klimatiltak i form av biodrivstoff.

Nå slår regjeringen fast at formuleringen KrF fikk gjennom i regjeringenserklæringen fra Granavolden som betingelse for at de sluttet seg til, ikke blir overholdt.

Begrunnelsen er handelspolitikk og utenrikspolitikk:

«Å forby biodrivstoff med høg avskogingsrisiko er handelsrettsleg, handelspolitisk og utanrikspolitisk utfordrande. Regjeringa vil derfor ikkje innføre forbod mot biodrivstoff med høg avskogingsrisiko », heter det i Klima- og miljødepartementets budsjett for 2020.

Beslutningen kommer idet regjeringen i budsjettet oppfyller et annet av sine løfter, nemlig å øke biodrivstoffandelen fra 12 prosent i år, til 20 prosent i 2020.

Granavolden-erklæringen slår fast følgende:

«Stortinget ber regjeringen utforme et helhetlig forslag til virkemidler og avgifter i biodrivstoffpolitikken, for å utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko både innenfor og utenfor omsetningskravet. Disse rammebetingelsene skal legges frem i forbindelse med statsbudsjettet for 2020, og innføres fra 1.1.2020.»

Les også: Palmeolje gir 300.000 tonn mer utslipp enn fossilt drivstoff

Hareides palmesus stilnet

– Når vi vet hvor viktig verdens regnskog er for klimaet og at vi i budsjettforhandlingene sikret at palmeolje skal fjernes fra biodrivstoff, så var det en viktig seier. Ja, jeg vil si at det var palmesus over de forhandlingene, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i Stortinget etter Granavolden-forhoandlingene.

Men SV lot seg ikke overbevise av avtalen KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad inngikk.

Hareide og Ropstad sier at de skal få palmeoljen ut av norske drivstofftanker. Mitt spørsmål til dem er: Hvorfor gir de regjeringen nok ett arbeidsår på dette, når den har for vane å ikke følge opp slike vedtak? spurte SV-leder Audun Lysbakken i fjorårets finansdebatt.

KrF: Vi stopper palmeoljen

– Hva skjedde med palmesuset fra Granavolden, energi- og miljøpolitisk talsperson for KrF, Tore Storehaug?

– Det vi fikk vedtatt i regjeringserklæringa, var en helhetlig gjennomgang av å fase ut biodrivstoff. En tar et langt skritt i statsbudsjettet ved å ilegge biodrivstoff utover innblandingskravet veibruksavgift. Det vil gjøre at palmeolje ikke lenger er konkurransedyktig mot diesel og bensin, svarer han.

– Blir Granavoldens mål om å utelukke palmeolje på norske tanker oppfylt i statsbudsjettet?

– Det vil bety at vi får faset ut palmeolje i drivstoff. Trenden allerede i fjor var to tredjedels nedgang i salget av palmeolje.

– Betød ikke formuleringen i Granavolden-plattformen forbud?

– Forbud kunne være et virkemiddel. Men endringen i veibruksavgift er et langt steg i riktig retning.

PALMEOLJE: Salget av biodrivstoff basert på palmeolje gikk kraftig ned i 2018. Foto: Miljødirektoratet
PALMEOLJE: Salget av biodrivstoff basert på palmeolje gikk kraftig ned i 2018. Foto: Miljødirektoratet

Mer avansert, mer veibruksavgift

«Mesteparten av biodrivstoffet som omsettes i Norge importeres fra utlandet, og utslipp fra produksjonen føres derfor på klimagassregnskapet i det landet det produseres.», slår Miljødirektoratet lakonisk fast på sine sider om biodrivstoff.

I statsbudsjettforslaget vil regjeringen «i staden» for at palmeolje blir forbudt i norsk biodrivstoff, at økning av omsetningskravene for biodrivstoff til veitrafikk og luftfart i hovedsak skal skje i form av avansert biodrivstoff.

Kravet til avansert biodrivstoff i 2019 utgjør 2,25 prosent og skal økes til 4 prosent i 2020. Et eget omsetningskrav for 0,5 prosent avansert biodrivstoff til luftfart trer i kraft fra 1. januar 2020.

Et annet tiltak som kan dempe bruken av palmeolje, er at avgiftsfritaket for biodrivstoff utover minstekravet, oppheves.

Biodrivstoff: Høyre-topp ville ha boikott av Esso og Shell

– Full Frp-seier, KrFs krav utvannes

– Det er veldig dumt at forbudet mot biodrivstoff med høy avskogingsrisiko ikke kommer nå. Det som er positivt, er at de samtidig pålegger biodrivstoff utover det påbudte innblandingskravet veibruksavgift, sier fagsjef Holger Schlaupitz i Norges Naturvernforbund til ABC Nyheter.

– I Granavolden-erklæringen varslet regjeringen at den vil øke CO2-avgiften med 5 prosent - men samtidig senke veibruksavgiften for å kompensere dette og økte pumpepriser på grunn av mer biodrivstoff. Dette var en full Frp-seier på Granavolden, som gjennomføres i detet budsjettet. KrFs krav om å kutte ut palmeolje, blir utvannet, sier Schlaupitz.

Ser positive sider - og farer

Han påpeker at den negative virkningen av palmeolje blir motvirket av kravet om å øke avansert biodrivstoff. Men heller ikke alt avansert biodrivstoff er uproblematisk:

– Kravet til mer avansert biodrivstoff løser ikke problemet med at avansert biodrivstoff også kan inneholde problematisk råvare fra skogen, framholder Schlaupitz.

– Det har vært et mål hele tiden at en skal øke avansert biodrivstoff. Det gjør miksen av biodrivstoff noe bedre. Men når de samtidig øker kravet til biodrivstoffandel til 20 prosent, er faren veldig stor for at norske kjøretøys bruk av palmeolje øker.

– Når de også tetter hullet for avgiftsfritaket for biodrivstoff utover innblandingskravet, slår det motsatt, og dermed positivt ut, legger fagsjefen til.

Andelen biodrivstoff har blitt overoppfylt på grunn av avgiftsfritaket.

Regnskogsfondet: Leverer bare halvveis

Regnskogsfondet mener regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 bare halvveis leverer på sitt eget løfte om å utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko.

– Allerede neste år skal 20 prosent av alt drivstoff som selges i Norge være biodrivstoff, en økning fra 12 prosent i år. Regjeringen foreslår ingen grep for å forhindre at dette lovpålagte omsetningskravet blir oppfylt gjennom salg av palmeolje og fortsetter derfor å skyve ansvaret for å fjerne palmeoljedieselen over på drivstoffkjedene, kommenterer generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet til ABC Nyheter.

Han forventer at Stortinget gir regjeringen beskjed om at jobben for å bli kvitt biodrivstoff med høy avskogingsrisiko må fullføres.

– Nå abdiserer Ola Elvestuen

– Bruken av palmeolje er en klimabombe. Ett år etter at Stortinget enstemmig vedtok at vi trenger en politikk for å utelukke palmeolje som drivstoff, abdiserer Ola Elvestuen og legger alt ansvaret på bensinstasjon-kjedene, kommenterer Arbeiderpartiets miljøpolitiske talsmann Åsmund Aukrust til ABC Nyheter.

– Dette må være pinlig for KrF og Venstre, som i opposisjon har hatt en klar politikk, men nå ikke klarer å levere. Dette forventer vi at følges opp av Stortinget, legger han til.

– Vil ikke innføring av veibruksavgift på biodrivstoff i praksis stoppe palmeoljen?

– Ikke nødvendgvis, nei. I alle fall ikke siden kravet til andel biodrivstoff økes fra 12 prosent i år til 20 prosent neste år. Nettopp derfor er det viktig at Stortinget følger opp det Stortinget har vedtatt, svarer Aukrust.


Les om biodrivstoff hos Miljødirektoratet!

(Artikkelen er oppdatert)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer
Siste nytt
13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer
Populært