Regjeringen forkaster KrF-krav om forbud mot palmeolje i biodrivstoff

DROPPER FORBUD MOT PALMEOLJE: Klima- og miljøminiser Ola Elvestuen (V) oppfyller ikke KrF-kravet om å utelukke biodrivstoff med «avskoginsrisiko». Her fra et pressetreff om kollektivsatsing i byene, byvekstavtaler og tiltak for å begrense biltrafikk og kutte utslipp fra transportsektoren. Bjarte Horpestad – ungdomskandidat i Stavanger Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DROPPER FORBUD MOT PALMEOLJE: Klima- og miljøminiser Ola Elvestuen (V) oppfyller ikke KrF-kravet om å utelukke biodrivstoff med «avskoginsrisiko». Her fra et pressetreff om kollektivsatsing i byene, byvekstavtaler og tiltak for å begrense biltrafikk og kutte utslipp fra transportsektoren. Bjarte Horpestad – ungdomskandidat i Stavanger Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF fikk i Granavolden-erklæringen gjennom forbud mot biodrivstoff med høy «avskogingsrisiko». Det dropper regjeringen nå i forslaget til statsbudsjett for 2020.

Norske utslipp fra veitransport har gått ned som følge av innblanding av biodrivstoff, men samtidig ført til avskoging i Indonesia og andre land som produserer palmeolje som råstoff.

Ettersom palmeoljeindustrien fører til avskoging i produsentlandene, stiger de globale utslippene som følge av det som skulle være et klimatiltak i form av biodrivstoff.

Nå slår regjeringen fast at formuleringen KrF fikk gjennom i regjeringenserklæringen fra Granavolden som betingelse for at de sluttet seg til, ikke blir overholdt.

Begrunnelsen er handelspolitikk og utenrikspolitikk:

«Å forby biodrivstoff med høg avskogingsrisiko er handelsrettsleg, handelspolitisk og utanrikspolitisk utfordrande. Regjeringa vil derfor ikkje innføre forbod mot biodrivstoff med høg avskogingsrisiko », heter det i Klima- og miljødepartementets budsjett for 2020.

Beslutningen kommer idet regjeringen i budsjettet oppfyller et annet av sine løfter, nemlig å øke biodrivstoffandelen fra 12 prosent i år, til 20 prosent i 2020.

Granavolden-erklæringen slår fast følgende:

«Stortinget ber regjeringen utforme et helhetlig forslag til virkemidler og avgifter i biodrivstoffpolitikken, for å utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko både innenfor og utenfor omsetningskravet. Disse rammebetingelsene skal legges frem i forbindelse med statsbudsjettet for 2020, og innføres fra 1.1.2020.»

Les også: Palmeolje gir 300.000 tonn mer utslipp enn fossilt drivstoff

Hareides palmesus stilnet

– Når vi vet hvor viktig verdens regnskog er for klimaet og at vi i budsjettforhandlingene sikret at palmeolje skal fjernes fra biodrivstoff, så var det en viktig seier. Ja, jeg vil si at det var palmesus over de forhandlingene, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i Stortinget etter Granavolden-forhoandlingene.

Men SV lot seg ikke overbevise av avtalen KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad inngikk.

Hareide og Ropstad sier at de skal få palmeoljen ut av norske drivstofftanker. Mitt spørsmål til dem er: Hvorfor gir de regjeringen nok ett arbeidsår på dette, når den har for vane å ikke følge opp slike vedtak? spurte SV-leder Audun Lysbakken i fjorårets finansdebatt.

KrF: Vi stopper palmeoljen

– Hva skjedde med palmesuset fra Granavolden, energi- og miljøpolitisk talsperson for KrF, Tore Storehaug?

– Det vi fikk vedtatt i regjeringserklæringa, var en helhetlig gjennomgang av å fase ut biodrivstoff. En tar et langt skritt i statsbudsjettet ved å ilegge biodrivstoff utover innblandingskravet veibruksavgift. Det vil gjøre at palmeolje ikke lenger er konkurransedyktig mot diesel og bensin, svarer han.

– Blir Granavoldens mål om å utelukke palmeolje på norske tanker oppfylt i statsbudsjettet?

– Det vil bety at vi får faset ut palmeolje i drivstoff. Trenden allerede i fjor var to tredjedels nedgang i salget av palmeolje.

– Betød ikke formuleringen i Granavolden-plattformen forbud?

– Forbud kunne være et virkemiddel. Men endringen i veibruksavgift er et langt steg i riktig retning.

PALMEOLJE: Salget av biodrivstoff basert på palmeolje gikk kraftig ned i 2018. Foto: Miljødirektoratet
PALMEOLJE: Salget av biodrivstoff basert på palmeolje gikk kraftig ned i 2018. Foto: Miljødirektoratet

Mer avansert, mer veibruksavgift

«Mesteparten av biodrivstoffet som omsettes i Norge importeres fra utlandet, og utslipp fra produksjonen føres derfor på klimagassregnskapet i det landet det produseres.», slår Miljødirektoratet lakonisk fast på sine sider om biodrivstoff.

I statsbudsjettforslaget vil regjeringen «i staden» for at palmeolje blir forbudt i norsk biodrivstoff, at økning av omsetningskravene for biodrivstoff til veitrafikk og luftfart i hovedsak skal skje i form av avansert biodrivstoff.

Kravet til avansert biodrivstoff i 2019 utgjør 2,25 prosent og skal økes til 4 prosent i 2020. Et eget omsetningskrav for 0,5 prosent avansert biodrivstoff til luftfart trer i kraft fra 1. januar 2020.

Et annet tiltak som kan dempe bruken av palmeolje, er at avgiftsfritaket for biodrivstoff utover minstekravet, oppheves.

Biodrivstoff: Høyre-topp ville ha boikott av Esso og Shell

– Full Frp-seier, KrFs krav utvannes

– Det er veldig dumt at forbudet mot biodrivstoff med høy avskogingsrisiko ikke kommer nå. Det som er positivt, er at de samtidig pålegger biodrivstoff utover det påbudte innblandingskravet veibruksavgift, sier fagsjef Holger Schlaupitz i Norges Naturvernforbund til ABC Nyheter.

– I Granavolden-erklæringen varslet regjeringen at den vil øke CO2-avgiften med 5 prosent - men samtidig senke veibruksavgiften for å kompensere dette og økte pumpepriser på grunn av mer biodrivstoff. Dette var en full Frp-seier på Granavolden, som gjennomføres i detet budsjettet. KrFs krav om å kutte ut palmeolje, blir utvannet, sier Schlaupitz.

Ser positive sider - og farer

Han påpeker at den negative virkningen av palmeolje blir motvirket av kravet om å øke avansert biodrivstoff. Men heller ikke alt avansert biodrivstoff er uproblematisk:

– Kravet til mer avansert biodrivstoff løser ikke problemet med at avansert biodrivstoff også kan inneholde problematisk råvare fra skogen, framholder Schlaupitz.

– Det har vært et mål hele tiden at en skal øke avansert biodrivstoff. Det gjør miksen av biodrivstoff noe bedre. Men når de samtidig øker kravet til biodrivstoffandel til 20 prosent, er faren veldig stor for at norske kjøretøys bruk av palmeolje øker.

– Når de også tetter hullet for avgiftsfritaket for biodrivstoff utover innblandingskravet, slår det motsatt, og dermed positivt ut, legger fagsjefen til.

Andelen biodrivstoff har blitt overoppfylt på grunn av avgiftsfritaket.

Regnskogsfondet: Leverer bare halvveis

Regnskogsfondet mener regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 bare halvveis leverer på sitt eget løfte om å utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko.

– Allerede neste år skal 20 prosent av alt drivstoff som selges i Norge være biodrivstoff, en økning fra 12 prosent i år. Regjeringen foreslår ingen grep for å forhindre at dette lovpålagte omsetningskravet blir oppfylt gjennom salg av palmeolje og fortsetter derfor å skyve ansvaret for å fjerne palmeoljedieselen over på drivstoffkjedene, kommenterer generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet til ABC Nyheter.

Han forventer at Stortinget gir regjeringen beskjed om at jobben for å bli kvitt biodrivstoff med høy avskogingsrisiko må fullføres.

– Nå abdiserer Ola Elvestuen

– Bruken av palmeolje er en klimabombe. Ett år etter at Stortinget enstemmig vedtok at vi trenger en politikk for å utelukke palmeolje som drivstoff, abdiserer Ola Elvestuen og legger alt ansvaret på bensinstasjon-kjedene, kommenterer Arbeiderpartiets miljøpolitiske talsmann Åsmund Aukrust til ABC Nyheter.

– Dette må være pinlig for KrF og Venstre, som i opposisjon har hatt en klar politikk, men nå ikke klarer å levere. Dette forventer vi at følges opp av Stortinget, legger han til.

– Vil ikke innføring av veibruksavgift på biodrivstoff i praksis stoppe palmeoljen?

– Ikke nødvendgvis, nei. I alle fall ikke siden kravet til andel biodrivstoff økes fra 12 prosent i år til 20 prosent neste år. Nettopp derfor er det viktig at Stortinget følger opp det Stortinget har vedtatt, svarer Aukrust.


Les om biodrivstoff hos Miljødirektoratet!

(Artikkelen er oppdatert)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia02:23 Thunberg tar katamaran til Spania01:40 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus01:16 Oslo vil plante 10.000 bytrær neste år01:01 Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell
Siste nytt
02:47NorgeUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia02:23VerdenThunberg tar katamaran til Spania01:40NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus01:16NorgeOslo vil plante 10.000 bytrær neste år01:01VerdenVerste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell
Populært