WTO-reaksjoner: Trump startet handelskrig - gir milliardsubsidier til USAs bønder

USA-LANDBRUK: Maisbønder i Illinois leverer maiskorn i store mengder til dette mottaket i byen Virginia.
USA-LANDBRUK: Maisbønder i Illinois leverer maiskorn i store mengder til dette mottaket i byen Virginia. Foto: Seth Perlman / AP/NTB scanpix

Før G20-landene fredag diskuterer handelskrigen USA har utløst, ble Trumps sponsing av USA-bønder som taper eksportinntekter utsatt for krysseksaminering i WTO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handelskrigen USA har utløst med straffetoll for Kina og trusler om mer av samme sort, fikk kineserne til å reagere, blant annet med tilsvarende tiltak mot import av amerikanske landbruksvarer.

Det fikk til følge at USAs landbruksdepartement skrev ut to ekstraordinære subsidiepakker på i alt 28 milliarder dollar (240 milliarder kroner) for å unngå at bøndene, mange av dem blant Trumps kjernevelgere, skulle lide for store tap.

Det fikk en rekke land til å reise kritiske spørsmål da landbrukskomitéen i Verdens handelsorganisasjon WTO møttes tirsdag og onsdag denne uka.

23. mai i år rykket USAs landbruksdepartement ut en støtte på opptil 16 milliarder dollar til en del produkter som alfalfa, bygg, raps, mais, erter og noen bomullsorter og andre produkter.

27. august 2018 kunngjorde departementet at det ville utbetale opp til 12 milliarder dollar for å dempe skadevirknngene av «uberettigede mottiltak fra fremmede nasjoner» via tre programmer.

Kina, India, EU, Ukraina og Australia uttrykte alle alvorlige motforestillinger mot USAs subsidiepakke, får ABC Nyheter opplyst i en rapport fra møtet.

Australia opplyste at Trumps støttepakker til bøndene utgjør to tredeler av hele Australias landbruksproduksjon og advarte om at USA setter en farlig presedens.

De mener USA med dette kan forstyrre det globale landbruksmarkedet.

– Vi anerkjenner USAs respekt for bønders interesser, men ville også satt pris på om USA også kan respektere WTOs regler, bemerket Kinas representant tørt.

Personvernpolicy