Trump og hans utvalgte vil ha slutt på dollaren slik vi kjenner den

Donald Trumps favoritter til de mektigste stillingene i finansverden får det glatte lag. Se video.

Donald Trumps favoritter til sentralbanksjefer er skeptiske til selve sentralbanken og vil tilbake til gullstandarden. Tidligere har den ene vist forakt for retten, mens den andre hentet inspirasjon fra tegneseriefilmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Herman Cain er en vidunderlig mann. Han har vært min støttespiller i lengre tid. Han førte faktisk en bra presidentkampanje, sa Donald Trump til pressekorpset utenfor Det hvite hus onsdag.

Trump ønsker at Cain og Stephen Moore skal være med og lede USAs sentralbank, Federal Reserve. De to har visjoner som går fullstendig på tvers av dagens økonomiske system med flytende valuta, noe som har skapt bølger i USAs finansverden.

Moore er for eksempel skeptisk til hele systemet med en sentralbank. Han har også vært i retten på grunn av rot i personlig økonomi.

Cain har en fargerik fortid, og er kjent med å komme med uttalelser som at USA «trenger en leder, ikke en som leser» et sitat fra tegneseriefilmen «Simpsons The Movie». Han har videre sitert fra «Pokémon» gjentatte ganger, og har kalt lederen av Representantenes hus for «Prinsesse Nancy» (Nancy Pelosi, Demokrat, journ.anm.).

Til tross for vekst i amerikansk økonomi, er Trump irritert på sentralbanken om at de ikke setter renta ned. Her foran Det hvite hus onsdag. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB scanpix.
Til tross for vekst i amerikansk økonomi, er Trump irritert på sentralbanken om at de ikke setter renta ned. Her foran Det hvite hus onsdag. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB scanpix.

Vil ha tilbake gullstandarden

Både Herman Cain og Stephen Moore har tidligere uttalt at de vil tilbake til gullstandarden, som tidligere president Richard Nixon gikk bort fra. Den gangen var verdien av dollaren knyttet til USAs gullbeholdning og bankene kunne ikke «skape» penger gjennom utlån slik som i dag, såkalte «fiat-penger».

– Gull er kryptonitt for politikere som liker å bruke penger. For snyltere og tjuver i regjeringen er det som hvitløk for vampyrer, skrev Cain i en kronikk i Wall Street Journal i 2012.

Siterte Pokémon

Cain er tidligere direktør i pizzakjeden «Gudfarens pizza». I 2011 kastet han seg inn i den republikanske nominasjonsvalgkampen for å utfordre Barack Obama i 2012 med sin 9-9-9-skatteplan. Altså flat 9 prosent skatt på inntekt, transaksjoner og salg. Hans kritikere mente planen kan ha vært inspirert fra dataspillet «Sim City 4».

Da Cain kastet kortene etter anklager om seksuell trakassering, brukte han et sitat fra tegneseriefilmen «Pokémon: The Movie 2000»:

Livet kan være en utfordring. Livet kan virke umulig. Det er aldri lett når så mye står på spill. Men du og jeg kan utgjøre en forskjell. Du og jeg har et oppdrag. Bare se inn og du finner ut hva du er i stand til.

Herman Cain og Stephen Moore, Donald Trumps kandidater til å lede USAs sentralbank. Foto: Chip Somodevilla / Gage Skidmore / AFP
Herman Cain og Stephen Moore, Donald Trumps kandidater til å lede USAs sentralbank. Foto: Chip Somodevilla / Gage Skidmore / AFP

Skeptisk til å ha en sentralbank

Stephen Moore er på sin side skeptisk til om USA i det hele tatt trenger en sentralbank.

– Sentralbanken er en katastrofe. Jeg mener vi burde ha en diskusjon i dette landet om vi i det hele tatt trenger en sentralbank, sa han til Wall Street Journal i desember.

Imidlertid, da han ble stilt spørsmål om pengepolitikk, svarte Moore minst to ganger med at han «ikke er ekspert på pengepolitikk» og at han «ikke er en makroøkonom».

Trump, Cain og Moore enige om gullstandard

I likhet med Cain ønsker Moore å knytte dollarens kurs opp mot noe, ikke nødvendigvis gull, men en «handlekurv» med varer.

– Gullstandard ville i hvert fall ha vært mye bedre enn det vi har nå, sa Moore i et intervju i 2015.

Donald Trump selv er en tilhenger av ideen: – Å gå tilbake til gullstandarden ville ha vært veldig vanskelig, men jøss, det ville ha vært vidunderlig å ha noe å basere pengene på, har Trump uttalt til GQ.

Da 40 av USAs fremste økonomiske forskere ble spurt om hva de mente om ideen, svarte alle enten at de er «uenige» eller «sterkt uenige».

Forakt for retten

Stephen Moore er i likhet med Cain en fargerik person. Han ble straffet for forakt for retten i en sak der han nektet å betale barnebidrag til sin ekskone, som endte med at huset hans ble beslaglagt og lagt ut til tvangssalg.

I mai 2013 ble låsen skiftet ut og alt var klart til budrunde, men ekskona Allison skal ha stoppet prosessen etter å ha fått utbetalt to tredjedeler av det Moore skyldte. Fortsatt skylder Moore skatteetaten 75.000 dollar ifølge the Guardian.

Kronikk kan ha inspirert Trump

Ifølge Bloomberg bestemte Donald Trump seg for Moore etter at Trumps økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, viste Trump en kronikk Moore skrev i Wall Street Journal, der han mente sentralbanken er en trussel mot enda sterkere økonomisk vekst i USA.

I kronikken skisserer Moore en løsning som tidligere sentralbanksjef Paul Volcker skal ha funnet på, det å knytte styringsrenta opp mot bevegelsene i konsumprisindeksen. Problemet er bare at Volcker nekter for å noensinne ha foreslått noe slikt, avslørte Washington Post.

John Oliver viet noen minutter i satireprogrammet «Last week tonight» til Trumps kandidater denne uken, der han kalte Cain og Moore for «narrer» (goofs).

– Donald Trump har allerede fylt fire av de syv setene i sentralbanken, noe som ikke har skapt kontroverser, siden de er i bunn og grunn kvalifiserte. Cain og Moore er ikke det. De to fyrene er narrer. De er et par farlig latterlige narrer, sa Oliver.

Republikanerne skeptiske

Til og med flere republikanere i Senatet steiler av tanken på å ha en av dem eller begge til å styre verdens kanskje mektigste sentralbank.

– Det er reist bekymring til regjeringen om kvalifikasjoner. Hvorvidt det får dem til å ta en kurskorreksjon eller ikke, jeg vet ikke, uttaler John Thune som er republikanernes «innpisker» i Senatet, til Politico.

Enkelte senatorer tror at ved å foreslå både Moore og den enda mer eksentriske Cain, har Trump faktisk gjort det lettere for Moore å bli godtatt som medlem av sentralbankens styre eller sentralbanksjef.

Andre er bekymret for at sentralbanken mister sin uavhengighet. Etter at Nixon presset Arthur Burns til å holde rentene lave, gikk USA inn i en periode med tosifret inflasjon.

– Vi kan ikke gjøre sentralbanken om til en enhet med politiske interesser, sier tidligere Obamas utfordrer og senator Mitt Romney.

Ifølge CNBC vil i alle fall tre av republikanske senatorer stemme imot Cain. Får Cain én stemme til imot seg, vil han ikke bli godtatt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden