Spår boligkrakk i nær fremtid

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen ser mørkt på boligmarkedets fremtid.
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen ser mørkt på boligmarkedets fremtid. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen går stikk imot positive prognoser om Norges boligmarked, og spår et dramatisk fall i boligpriser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under Eiendomsmeglerforbundets årlige konferanse om boligmarkedet var det mye optimisme. Norges Bank, Statistisk sentralbyrå og de største meglerfirmaene spår en «myk landing» for boligmarkedet.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom fra Eika Gruppen, var mer pessimistisk i sine prognoser.

Dagens boligmarked er det farligste jeg har sett i mitt liv , sa Andreassen under konferansen, ifølge avisa Dagens Næringsliv.

Les også : Eksperter: – Bankene bedre rustet mot ny finanskrise

For svak befolkningsvekst

Andreassen mener en fallende fødselsrate i Norge er blant grunnene til at boligprisene vil stupe i nær fremtid. I et blogginnlegg skriver sjeføkonomen:

«Halvparten av befolkningsveksten av nordmenn skjer i Akershus. I resten av Norge bygges det nå i en årlig rate på 25-30 000 boliger, for en norsk befolkning som vokser med 5000-6000 i året – pluss 20 000 utlendinger. Det er slik boligkrakk lages.»

Les også : Boligpriser: – Må eie bolig i 4-5 år for å unngå å tape penger

Trenger innvandring

Hvorfor er jeg helt overbevist om at alle andre tar feil? Jeg er ikke spesielt intelligent eller høyt utdannet. Svaret er befolkning. Uten innvandring stopper Norge opp , sa Andreassen fra scenen, ifølge Dagens Næringsliv.

Sjeføkonomen poengterer også i blogginnlegget at innvandrere ofte vil bo «trangere, billigere og for en kortere periode enn folk flest.».

Tidligere i høst meldte ABC Nyheter at siden januar 2003 har boligprisene i Norge vokst med 260 prosent. I Oslo er prisene tredoblet og at kvadratmeterprisen i Oslo nå ligger på 70.700 kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært