Økonom om Tyrkia: – Ingen panikk, men man blir jo litt skremt

Se video: Erdogan mener Tyrkias økonomi er under angrep, og gikk hardt ut mot Donald Trump mandag.

Markedene i Europa rystes av tyrkisk valutasmell. Økonomer er uenige i om det vil utsette norske rentehevinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan ikke si det er panikk i finansmarkedene og aksjemarkedene i Europa, men man blir jo litt skremt. Liraen fortsetter å falle, og det ser ikke ut til at investorene ser på det som en god mulighet til å kjøpe heller. Erdogan er nødt til å gjøre noen grep for å stabilisere valutaen. Men de siste uttalelsene hans har ikke bidratt i tilstrekkelig grad til det enda, sier investeringanalytiker i DNB, Ingvild Borgen Gjerde til ABC Nyheter.

Siden midten av mai, da Tyrkias stadig mer autoritære president Recep Tayyip Erdogan bestemte seg for å ta mer kontroll over finanspolitikken i Tyrkia, har liraen stupt over 30 prosent mot amerikanske dollar. Siden onsdag før helgen har vekslingskursen mot dollaren økt fra 5.3 til 6.8.

Erdogan: – Jeg er en fiende av renter

Dette ses på som et resultat av at Erdogans svigersønn Berat Albayrak ble ny finansminister, mens den siste grunnlovsavstemningen ga Erdogan makt til å utpeke sentralbanksjefen. Erdogan har selv uttalt at sentralbanken kan ikke lenger ignorere signaler fra regjeringen. Videre sa han at han er «en fiende av renter». Erdogan vil holde tilgangen på kreditt så høy som mulig og særlig byggebransjen i gang.

Dermed begrenser han sentralbankens selvstendighet og frihet å styrke valutaen.

Erdogan mener i stedet at det er USAs president Donald Trump som «dolker Tyrkia i ryggen» som Nato-medlem og handelspartner. Trump innførte straffetoll mot Tyrkia for at Erdogan holder flere amerikanere i fengsel, anklaget for spionasje og terror.

Både amerikanske senatorer og EUs parlamentsmedlemmer er svært misfornøyde med Erdogans fremferd i Syria og flørtingen med Putin.

Nå ser flere økonomer at krisen i Tyrkia vil spre seg til resten av Europa.

– Europeiske banker har prøvd å overleve ved å ta høy risiko i Tyrkia. Det har også europeiske bedrifter i land med liten vekstevne gjort, sier sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Ludvig Andreassen.

Han sier at desperate banker, som de italienske, og land som trenger penger har en tendens til å «finne hverandre». Det gjør at finansiell uro i Tyrkia kan spre seg til resten av Europa.

– Tyrkia går mot resesjon - og kan dra med seg EU

Fredag skrev Financial Times om at Den europeiske sentralbanken (ESB) er bekymret for noen av Europas største banker sine utlån til Tyrkia - spesielt spanske BBVA, italienske Unicredit og franske BNB Paribas. 40 prosent av utlånsporteføljen til tyrkiske banker er i utenlandsk valuta.

Italia sliter voldsomt fra før med høy gjeld både i privat og offentlig sektor, samtidig som italienske banker har en livline fra EU. Imidlertid har deler av den nye regjeringen snakket om å trekke Italia ut av hele eurosamarbeidet for å unngå knallharde reformkrav og innsparingkrav fra EU.

– Italienske banker er sårbare fra før. De bankene som har store utlån til Tyrkia, er dermed ekstra utsatte. Ved eventuelle mislighold kan det kan gi en smitteeffekt til banker i andre land i Europa, sier Gjerde.

– Italia, Tyrkia og Russland er nære handelspartnere. Det som skjer nå, ser ut som en forsmak på en europeisk kredittkrise, noe som er sannsynlig dersom alle de tre får problemer samtidig, sier Andreassen.

– Spesielt dersom Erdogan nekter å gi seg, Italia sprenger budsjettet sitt og det innføres flere sanksjoner mot Russland.

– Hva må Erdogan gjøre for å komme ut av uføret?

– Det blir det samme gamle. Kapitalkontroll, budsjettkutt, rentehevinger og stå med lua i hånden for å få hjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Men uansett ser Tyrkia ut til å gå mot en resesjon, sier Andreassen.

– Mindre sjanse for norsk renteheving

Da må ESB kutte den rekordlave renta enda en gang, mener Andreassen. I tillegg lurer en såkalt «hard brexit» i horisonten. Kombinasjonen vil dra Europa tilbake til et økonomisk uføre og hindre ESB fra å heve renta som planlagt neste år, noe som igjen vil gi føringer for Norge og Sverige.

– En slik dyp traume i Europas urolige hjørner vil fjerne argumentene til Norges Bank om å heve renta i høst, sier Andreassen.

Uansett fra Norges Bank gjør, ser en nedtur for Norge i 2019 mer og mer uunngåelig ut, men en renteheving kan forsterke effekten, mener Andreassen.

Ingrid Borgen Gjerde tror likevel at Norges Bank vil holde løftet om å heve renta.

– Det skal veldig mye til før situasjonen får Norges Bank til å endre planene om å heve renta. De har fast bestemt seg, så renteheving blir det, mener hun.

– Norge er i en åpen økonomi og i utgangspunktet påvirket av bevegelser i finansmarkedene ute i verden, men den norske krona virker foreløpig til å være nokså skjermet mot det som skjer.

– Vi har foreløpig ikke sett store utslag av smitteeffekten på krona, men kan ikke utelukke at det kommer. Uansett så tror jeg markedene må leve med uroen i lengre tid.

Personvernpolicy