Meny

Kina investerer i 65 land på 3 kontinent:

«Silkeveien»: Kinas karavane til stormakt

Kina har allerede investert 7000 milliarder kroner i «Ett belte, en vei», et gigantprosjekt som skal knytte landet nærmere markeder i Sentral-Asia og Europa. Planene vil trolig berøre Norge.

– «Ett belte, en vei» er en gigantvisjon lansert i 2013, for investeringer i infrastruktur mellom Asia og Europa, men også med avleggere til Afrika, sier seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Arne Mechior, til ABC Nyheter.

Investeringene omfatter over 65 land på tre kontinenter, og varer i ubestemt tid.

– Planen omfatter også sjøtransport og utbygging av havner. Kina vil spytte i, men prosjektene trenger også finansiering fra private investorer og deltakerlandene, sier Melchior.

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt Arne Melchior. Foto: NUPI.

Planen kalles også «Den nye Silkeveien». Den historiske Silkeveien var et nett av karavaneruter mellom Europa og Kina. Disse rutene var viktige for formidlingen av ideer, teknologi og varer mellom Europa og Asia.

– Høyst realistisk

Til nå er prosjekter for over 7000 milliarder kroner lansert, fra Polen til Pakistan. Hele 80 prosent går til kinesiske foretak.

– Jeg oppfatter initiativet som konstruktivt. Det finnes mange nasjonale transportplaner, men ikke så mange internasjonale. Bedre infrastruktur kan fremme handel og vekst, også i perifere områder, sier Melchior.

Men Silkeveien er foreløpig mer en visjon enn et ferdigsnekret prosjekt.

– Kinas Silkevei-prosjekt er høyst realistisk i den forstand at det er det største - målt i penger - og høyest prioriterte utenrikspolitiske prosjektet til Kinas leder Xi Jinping. Prosjektet er likevel så stort at noen enkeltprosjekter vil mislykkes, sier seniorrådgiver ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), Jo Inge Bekkevold, til ABC Nyheter. Han jobber ved Senter for asiatiske sikkerhetsstudier.

Les også: Tesla skal lage biler og bilbatteri i Kina

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Truer USAs hegemoni

Seniorrådgiver ved Institutt for forsvarsstudier, Jo Inge Bekkvold. Foto: IFS.

«Silkeveien» er et av hovedelementene i Kinas stormaktsplaner for det 21. århundre, og flere vestlige land ser prosjektene som uttrykk for kinesisk ekspansjonisme.

– «Ett belte, en vei» handler først og fremst om å bygge infrastruktur og styrke Kinas økonomiske samarbeid med naboland, men prosjektet er i sum så omfattende at det likevel har geopolitiske ringvirkninger, både i form av økt kinesisk innflytelse og en mulig motreaksjon i enkelte land som vil være skeptiske til økt avhengighet til Kina, sier IFS-rådgiver Bekkevold.

Den historiske Silkeveien

Navnet «Silkeveien» ble opprinnelig anvendt om de historiske karavaneveiene mellom Europa og Kina, i bruk allerede fra 100-tallet.

  • Karavanerutene fikk sitt felles navn etter den lukrative handelen med silke, som blomstret under Han-dynastiet i Kina fra 207 f.Kr. til år 220.
  • Veiene gikk fra Middelhavet og Svartehavet, henholdsvis sør og nord for Kaspiske hav. Silkeveiens siste storhetshetstid var under mongolenes rike på 12-1300-tallet.
  • Karavaneveiene møttes mellom Bukhara og Tasjkent for så å spre seg mellom ulike ruter gjennom resten av Sentral-Asia. Grenene møttes i Kashi, lengst vest i Xinjiang i Kina.
  • Silkeveien spilte en betydelig rolle i utviklingen av sivilisasjonene langs ruten, i både øst og vest, men også sykdommer som Svartedauden ble spredd langs Silkeveien.
  • Silkeveien åpnet for politiske og økonomiske forbindelser mellom områder som lå svært langt fra hverandre etter middelalderens målestokk
  • Etter hvert ble sjøfart viktigere for internasjonal handel.
  • Den historiske Silkeveiens siste storhetstid var under mongolriket (1276–1368).

Les også: – Ta Orientekspressen

Kilder: SNL , Wikipedia.

USA liker dårlig å se sitt globale hegemoni truet, og EU har uttrykt bekymring for kinesiske oppkjøp av strategisk viktige bedrifter på kontinentet.

Australia takket nei til å bli partnerland, og India har protestert mot kinesisk-finansierte veier gjennom det omstridte Kashmir.

– Det landet som til nå har vært mest skeptisk er India. Det er viktig at Kina legger opp til stor grad av åpenhet og innsyn i investeringene, for å unngå at det dannes et trusselbilde knyttet til prosjektet, sier Bekkevold.

Samtidig håper mange land, også sør og øst i Europa, på sårt tiltrengte investeringer når Silkeveien utvides. Den kinesiske staten kontrollerer den greske havna Piraeus via shippinggiganten Cosco, og er største andelshaver i Portugals strømnett. Kinesiske ingeniører planlegger togstrekninger mellom Budapest og Beograd.

Les også: Kina tilbyr å blidgjøre USA ved å kjøpe amerikanske varer for 70 milliarder dollar

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den greske havna Piraeus kontrolleres av den kinesiske shippinggiganten Cosco. Kina har gjort betydelige investeringer i Hellas. Scanpix/AP.

Kina ser mot nord

«Silkeveiens gyldne bro» oppført utenfor det nasjonale kongressenteret i Beijing, der «Ett belte, en vei»-konferansen ble avhold i fjor vår. Statsledere fra 28 land var til stede. Scanpix/AP. Scanpix/AP.

I en tale i 2014 erklærte president Xi Jinping at Kina skulle bli en «polar stormakt.» Kina ønsker adgang til Arktis for forskningsformål, men også for å sikre tilgang til naturressurser som blir lettere tilgjengelig når isen smelter. «Silkeveien» blir dermed relevant for Norge på flere måter. Jernbaneforbindelse fra Europa til Kirkenes er lansert, med Rovaniemi-Kirkenes som det manglende strekket.

Hvis polisen smelter blir også nordpolruten mellom Asia og Europa et alternativ.

– Den nordlige sjørute ble i 2017 skrevet inn i Silkevei-prosjektet, og Kina har nettopp utgitt en Arktis-strategi. Det er likevel viktig at man på norsk side forstår at Arktis fortsatt er relativt langt nede på prioritetslisten i Beijing, forklarer Bekkevold ved IFS.

Kina fikk observatørstatus i Arktisk råd i 2013, et regionalt samarbeidsorgan der Norge og de syv andre arktiske landene er medlemmer. Norge deltar også i den asiatiske infrastruktur-investeringsbanken, som er involvert i Silkeveien.'

Les også: Flere amerikanske diplomater syke etter å ha hørt rare lyder - denne gang i Kina

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kina viser også muskler militært. Her landets første innenlandsproduserte hangarskip, fotografert 13. mai. Scanpix/AFP.

Gigant-økonomi

Snart er Kinas bruttonasjonaprodukt to tredjedeler av det amerikanske. Kina produserer mer enn innenlandsmarkedet behøver, og president Xi ser utaskjærs etter nye markeder.

Sikkerhetsvakter i Folkets store hall i Beijing før et toppmøte mellom Russlands president Vladimir Putin og Kinas statsminister Li Keqiang, under «Ett belte, en vei»-forumet i mai 2017. Scanpix/AP.

Silkeveifondet og den nye investeringsbanken utfordrer globale finansinstitusjoner som IMF, Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken.

En rapport fra amerikanske Center for Global Development advarte nylig om at 8 partnerland står i fare for ikke å kunne betjene sin gjeld til Kina.

– Samarbeid om infrastruktur kan være konstruktivt, men investeringene må være fornuftige slik at det ikke blir «rustbelter» snarere enn belter, sier seniorforsker Arne Melchior ved NUPI.

Les også: Kina og USA enige om å sette handelskrig på vent

(Artikkelen fortsetter under bildet)

To ryttere ved Kyzyl-Bel-fjellet i Kirgisistan. Sentral-Asia er særlig ventet å nyte godt av det kinesiske initiativet. Scanpix/AFP.

Med kinesisk arbeidskraft

Kinesisk byggearbeider på Sri Lanka, 2. januar 2018. Port City-prosjektet er del av det kinesiske «Ett belte, en vei»-initiativet. Scanpix/AP.

Håpet i landene som åpner for kinesiske investeringer er at «Silkeveien» vil gi positive økonomiske ringvirkninger. Mange er bekymret for at mange av prosjektene i hovedsak bemannes med kinesisk arbeidskraft, og dermed får mindre å si for lokal økonomi.

– Kinas vekst har skjedd med internasjonalt samarbeid og fred, og det er viktig at dette fortsetter i en tid med skjerpede konflikter, sier Melchior.

Noen av de viktigste rutene for den «nye Silkeveien» går gjennom Sentral-Asia, og Kina har lovet de tidligere Sovjet-republikkene en sårt tiltrengt økonomisk vitamininnsprøytning.

– Selv om veiene blir bedre er det langt fra Europa til Asia, og jeg tror virkningene blir sterkest i Sentra-Asia, sier Melchior.

Les også: Manglende flyruter til Kina bekymrer norsk næringsliv

Øvrige kilder: NTB, BI-professor Arne Jon Isachsen i et månedsbrev fra handelshøyskolen , SNL , podcasten Central Asianist.

Et milliardprosjekt på Java i Indonesia er et av de seneste tilskudd til stammen i Kinas gigantiske «Ett belte, en vei»-initiativ. Scanpix/AFP.

(Sitatene i artikkelen er innhentet per epost)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50 May frykter «slow brexit»16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre
Siste nytt
17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenIsrael har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50NorgeMay frykter «slow brexit»16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre
Populært