– Ta Orientekspressen

Forfatter Torbjørn Færøvik brukte et par måneder på å tilbakelegge strekningen London-Samarkand med tog. – Det er en reise som er innen rekkevidde for de fleste nordmenn om man bestemmer seg, sier forfatteren.

Orientekspressen

Europas mest berømte internasjonale luksustog, som gikk sin åpningstur mellom Paris og Konstantinopel (dagens Istanbul) 4. oktober 1883. Reisetiden var i mange år 56½ time med avgang fra Paris hver mandag. Selskapet som sto for tjenesten var Compagnie Internationale des Wagons-Lits (det internasjonale sovevognkompaniet), som finnes den dag i dag.

Etter den annen verdenskrig sank standarden, driften ble ulønnsom og Orientekspressen ble innstilt i 1977. I 1982 ble en forkortet Orientekspress-rute åpnet fra London til Venezia, delvis med det opprinnelige luksuriøse vognmateriellet.

Selv om den opprinnelige Orientekspressen var en ganske vanlig internasjonal togforbindelse har navnet blitt synonymt med «intrige og luksusreiser.» Orientekspressen er blant annet kjent fra Agatha Christie's kriminalroman Mord på Orientekspressen.

Kilder: SNL.no , Wikipedia.

I 1883 la den historiske Orientekspressen ut på sin første tur fra Paris til Istanbul, eller Konstantinopel som byen het til 1930.

– Jeg har brukt den gamle togruten som historisk bakteppe for en moderne reise, sier Torbjørn Færøvik til ABC Nyheter.

Han er aktuell med boka «Orientekspressen», en reiseskildring fra denne togreisen. Færøvik (68) er sakprosaforfatter, historiker og journalist. Han har utgitt flere kritikerroste reiseskildringer og ungdomsbøker, og har vunnet Brageprisen tre ganger for bøker om India og Kina.

Den nye Silkeveien

Verden krymper og det er i dag lettere å reise lenger. Færøvik startet sin 7500 km lange reise i London, som i våre dager har togforbindelse til Paris, det opprinnelige utgangspunktet for Orientekspressen.

– Jeg har også forlenget turen i den andre enden. I dag er det fullt mulig å ta toget til Samarkand fra Europa, med unntak av en strekning hvor man må ta ferge over Kaspihavet.

Samarkand er den nest største byen i dagens Usbekistan. På 1400-tallet var byen et internasjonalt handelssentrum, med rundt 1 million innbyggere. Den gangen var Silkeveien fremdeles en viktig handelsåre mellom Kina og Europa. Senere kom denne ruten i en bakevje etter at man oppdaget sjøveien til Asia, og mange av byene langs ruten forfalt.

Fra et kjøretøymuseum i München, der man kan se gamle tog, biler og busser. Foto: Torbjørn Færøvik.
Fra et kjøretøymuseum i München, der man kan se gamle tog, biler og busser. Foto: Torbjørn Færøvik.

I dag er det nesten som den klassiske Silkeveien vekkes til live igjen, blant annet støttet av Kina, mener Færøvik.

– Kina er i forhandlinger med alle de sentralasiatiske landene, med tanke på å bygge både motorveier og raskere og rettere togspor gjennom regionen. I dag tar det 6-8 uker å frakte varer med båt fra Kina til Europa, sier forfatteren.

Med lynraske tog og moderne veier kan dette i fremtiden være unnagjort på en ti dagers tid over de sentralasiatiske steppene, tror Færøvik.
– Kina ser denne muligheten, og det kan gi nytt liv i mange av disse landene som også har olje og gass. Det gjelder blant annet Turkmenistan, Aserbajdsjan og Usbekistan. Men de mangler fortsatt gode ferdselsårer til Europa.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Kartet viser Færøviks rute og stoppesteder. Illustrasjon: Cappelen Damm.
Kartet viser Færøviks rute og stoppesteder. Illustrasjon: Cappelen Damm.

– Nyte reisen gradvis

Hagia Sofia i Istanbul ble opprinnelig oppført som kirke da byen het Konstantinopel og var hovedstad i Østromerriket. Bygget ble omgjort til en ottomansk moské fra 1453. Foto: Torbjørn Færøvik.
Hagia Sofia i Istanbul ble opprinnelig oppført som kirke da byen het Konstantinopel og var hovedstad i Østromerriket. Bygget ble omgjort til en ottomansk moské fra 1453. Foto: Torbjørn Færøvik.

I forbindelse med den nye boken «Orientekspressen – En vårreise», tok Færøvik toget gjennom 12 land og hadde overnattinger i 22 byer.

– Dette er min moderne reise mot et historisk bakteppe. Jeg har forsøkt å få med både det selvopplevde, men også historien og kulturovergangene mellom vest og øst, sier Færøvik.

– Vi mennesker har det ofte travelt og bruker raskest mulige transportmidler. Da kan vi miste noen av de vare kulturovergangene. Toget er et fantastisk fremkomstmiddel, der du kan nyte landskap og kulturer gradvis og gå av der man ønsker. Du kan reise med moderne, komfortable tog gjennom Europa. Lenger øst er togene kanskje eldre, men forholdsvis greie.

– Jeg ønsker å fortelle leserne mine at alt er mulig. Det eneste som skiller leserne fra å gjennomføre en tilsvarende reise som meg er å bestemme seg.

– I Sentral-Asia er kvaliteten på togene litt variabel, men de er akseptable.

Les også: De hundre mest interessante bygningene i verden

Djengis Khan & Co

Når man kommer til Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan, tar fergeturen over Kaspihavet 12-14 timer, før man kommer i land i Turkmenbasji, hovedstaden i Turkmenistan. Herfra kan togreisen fortsette mot Usbekistan og Samarkand.

Samarkand er en av de eldste bebodde byene i Sentral-Asia, og var et viktig stoppested langs Silkeveien, det historiske nettverket av handelsruter mellom Kina og Middelhavet. Foto: Torbjørn Færøvik.
Samarkand er en av de eldste bebodde byene i Sentral-Asia, og var et viktig stoppested langs Silkeveien, det historiske nettverket av handelsruter mellom Kina og Middelhavet. Foto: Torbjørn Færøvik.

– For flere hundre år siden hersket etterkommerne av Djengis Khan & Co i disse traktene. Senere kom Tsar-Russland, og deretter de sovjetiske kommunistene. Denne delen av Asia har aldri opplevd en eneste dag med reelt demokrati og sliter med arven fra fortiden. Landene kaller seg i dag demokratier og holder valg, men når man ser på hvordan det gjennomføres og hvordan opposisjonene behandles forstår man at det er feil, forklarer Færøvik.

– Man må alliere seg med guider og tolker. Noen av dem fremstår kanskje som representanter for regimet i begynnelsen, men etter hvert som man får dem på tomannshånd blir det lettere å forstå hva som skjer og komme i kontakt med folk.

Færøvik hadde besøkt flere av landene på ruten tidligere, og kjente noe til «hvordan det fungerte.»

Foto: Torbjørn Færøvik.
Foto: Torbjørn Færøvik.

– I tillegg leser jeg mye i forbindelse med slike reiser. Dette bokprosjektet har tatt meg tre år med studier og reising, sier forfatteren.

Les også: Google til Mongolia på hesteryggen

I skyggen av Sovjet

Orientekspressen er Færøviks tiende bok, og han har tidligere jobbet som utenriksjournalist i NTB, Arbeiderbladet og NRK.

– De østeuropeiske landene jeg har reist gjennom levde tidligere i skyggen av Sovjetunionen før de ble frie i 1990.

Republikkene i Asia var innlemmet i det gamle Sovjetunionen.

– Det man ser nå i disse landene er den nasjonale selvhevdelsen. De er opptatt av å styrke sin nasjonale identitet, gjenreise nasjonale monumenter og dyrke den stolte fortiden. Det brukes store summer i alle disse landene på å fremme kulturarven for å presentere seg som selvstendige, frie land. I Øst-Europa bygges det kirker og katedraler, mens lenger øst bygges det moskeer og minareter. Under sovjetisk styre ble islam holdt i sjakk. Dagens herskere i de sentralasiatiske republikkene forsøker noe av det samme, men ikke på den samme harde måte

Bokhara er en by på Silkeveien før Samarkand. Bildet er tatt i et av de gamle fyrstepalassene. Foto: Torbjørn Færøvik.
Bokhara er en by på Silkeveien før Samarkand. Bildet er tatt i et av de gamle fyrstepalassene. Foto: Torbjørn Færøvik.

I Øst-Europa pågår det en veldig restaurering av bygninger fra fortiden. I Norge har vi diskusjoner som forekommer meg litt merkelige om bevaring av eldre bygg. I disse landene tar de seg råd til det, det tror jeg er positivt i denne fasen.

Se fotoserie: I ruinene av Sovjet

Luksus og intriger

Orientekspressen forbindes for de fleste med Agatha Christie, men også luksus og røde dusker. Men togruten hadde forskjellige faser.

– Den hadde sin storhetstid som luksustog fra 1883 til første verdenskrig. Etter krigen begynte den å gå igjen. Ruten var ikke i drift under andre verdenskrig. Med jernteppet i Øst-Europa ble det mange byråkratiske hindringer og strenge grensevakter. Den ble mer et vanlig tog og forbundet med kjedsomhet og trøbbel, sier Færøvik.

Rundt 1980 hadde Orientekspressen mer eller mindre overlevd seg selv fordi det hadde kommet nye, mer moderne tog.

– Det finnes togruter i dag som spiller på noe av den gamle mystikken og kaller seg Orientekspressen, men det blir mer et slags show. De har bygget nye vogner til formålet som har litt luksus over seg.

– Jeg tok toget i forskjellige etapper. Før jeg tok hovedturen, hadde jeg flere kortere researchturer til Øst-Europa og i Sentral-Asia, sier Færøvik.

Han var sammenhengende på reisefot for hovedturen med «den utvidede Orientekspressen».

De tyrkiske dervisjene har sitt utspring i den islamske sufiordenen. – Hensikten med dansen er å komme i en slags transe der man får kontakt med Gud, forklarer Færøvik. Bildet er tatt i Istanbul, av bokas forfatter.
De tyrkiske dervisjene har sitt utspring i den islamske sufiordenen. – Hensikten med dansen er å komme i en slags transe der man får kontakt med Gud, forklarer Færøvik. Bildet er tatt i Istanbul, av bokas forfatter.

– Reiseutgiftene er ikke veldig store. Togbillettene hele veien ligger på omkring 12.000 kroner. Du kan også justere om du vil bo dyrt eller billig, spise enkelt eller luksuriøst. Selv forsøker jeg å levere nøysomt på disse reisene, jeg bruker jo av mine egne penger. Av og til kan du kanskje ha behov for litt luksus, men det behøver ikke bli så dyrt i sum.

Les også: Ti land som kan by på mer enn krigshistorie og terror

– Minner som varer livet ut

Færøvik ble over 3-4 dager i hver av byene han besøkte og mener en reisende da bør sette av et par måneder.

– Hvis man reiser i et strekk og bare går av et par steder kunne man gjort det unna på 14 dager, men da blir man nok lei av å sitte på tog.

Færøvik opplevde det som lett å komme i kontakt med folk på toget.

– Man sitter tvers overfor hverandre i kupeer. Språket kan være en utfordring, særlig lenger østover. Noen ganger treffer man folk som snakker godt engelsk, ellers gjelder det å finne gode tolker og guider i byene.

Det er utgitt spesialbøker om det å reise i Europa og lenger østover med tog, og disse inkluderer også tips om lokale tolker og guider. Færøvik anbefaler et søk på nettbokhandelen Amazon.

The Man in SeatSixty-One er et annet fantastisk nettsted, hvor en brite har samlet informasjon om hvordan man best tar seg frem med tog over hele verden, sier Færøvik.

– Vi mennesker har det travelt, og rekker vanligvis bare noen ukers ferie om sommeren. Vi velger en eller annen ferie, men glemmer kanskje hvor vi var en kort tur i fjor. En slik lang reise på noen måneder vil man virkelig huske. Dette er minner som varer livet ut, og det er ikke farlig. Alle kan gjøre det.

– Så kommer alle frem til Samarkand til slutt, hvis det er dit man vil.

Les også:

Vil fly fra London til New York på tre timer og tyve minutter

Tysk selskap innfører kjønnsdelte tog

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:45 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:38 80 døde av coronavirus i Kina00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:38 Valgdagsmåling: Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania
Siste nytt
00:45VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:38Verden80 døde av coronavirus i Kina00:17NorgeRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:38VerdenValgdagsmåling: Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania
Populært