Meny

Tilkjent overgrepserstatning - familiemedlem stjal pengene

Tasja Nielsen har opplevd at pengene hun ble tilkjent for overgrep, er blitt stjålet av familiemedlem. Her er hun fotografert med Socialdemokratene-politiker Kaare Dybvad som har engasjert seg i saken. Foto: Privat

Tasja Nielsen (18) mottok økonomisk erstatning på 50.000 etter å ha blitt utsatt for seksuelt misbruk i barndommen. Nå er pengene stjålet av et familiemedlem.

For Tasja Nielsen ble det en tøff start på livet under oppveksten i danske Svinninge. Hun ble utsatt for seksuelle overgrep av en venn av familien over en periode på fem år, og i 2007 kom saken omsider for retten der hun ble tilkjent erstatning på 50.000 danske kroner.

Pengene ble satt inn på et familiemedlems konto ettersom Tasja selv ikke var myndig da dommen falt. Men da hun skulle hente ut pengene etter å ha fylt 18 år, var de borte.

– Jeg har oppdaget at pengene ikke er der hvor de skal være. Pengene jeg fikk tilkjent er ikke gått til meg, sier hun i et intervju med DR Sjælland.

Les også: Løste mysteriet med blomstene på barnegraven

– Må settes på lukket konto

Tasjas opprivende sak har vekket diskusjon blant medlemmene av det danske Folketingets rettsutvalg om endring av regelverket tilknyttet erstatningssummer som tildeles personer under 18 år. Per nå sier regelverket at kun pengesummer over 75.000 skal settes inn på sperret konto.

– Jeg mener at når det er snakk om en erstatning til et barn under 18 år i forbindelse med denne type forbrytelser, så må de settes inn på en lukket konto, sa sosialdemokraten Kaare Dybvad i et spørsmål til justisministeren.

Samtidig har Dybvad innledet en innsamlingsaksjon på sin egen Facebook-side der formålet er å samle inn de 50.000 som Tasje er blitt frastjålet. I løpet av to dager er det allerede kommet inn 25.000 kroner.

– Sjelden ofrene roper opp

Tasje er glad for engasjementet, men understreker at det ikke var derfor hun henvendte seg til Folketinget i utgangspunktet.

– Vi er ikke kommet i mål ennå, for lovgivningen er jo ikke endret. Men det er om ikke annet et skritt i riktig retning, for innsamlingen har sørget for at flere har satt fous på selve saken, sier hun til DR Sjælland.

Lederen for interesseorganisasjonen Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, kaller det for en dypt ulykkelig sak og et dobbelt overgrep. Samtidig er han redd for at det finnes flere liknende saker.

– Jeg frykter at det kan være utbredt. Dessverre er dets sjelden at ofrene for denne type misbruk roper opp. Det kan være saker vi ikke kjenner til, forteller Kjeldahl til DR Sjælland.

Les også: Universitet betaler fire milliarder til turnleges overgrepsofre

Populært