NAV gir dagpenger til ansatte hos bemanningsbyråer

NULLTIMERSKONTRAKTER: Per Olaf Lundteigen (Sp) vil slå ned på overdreven bruk av bemanningsbyråer.
NULLTIMERSKONTRAKTER: Per Olaf Lundteigen (Sp) vil slå ned på overdreven bruk av bemanningsbyråer. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Staten legger med NAV til rette for helt urimelige konkurranseforhold mellom seriøse bedrifter med fast ansatte, og de som satser på bemanningsbyråer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Senterpartiets arbeidspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen til ABC Nyheter, idét Stortinget torsdag ettermiddag behandler forslag fra Rødt, Sp, SV og Arbeiderpartiet om alt fra forbud til begrensninger i bruken av bemanningsbyråer.

Lundteigen har i et brev fra NAV datert 8. mars, fått bekreftet at ansatte på såkalte «nulltimerskontrakter» i bemanningsbyråer får betalt dagpenger i perioder uten oppdrag.

De sterkt kritiserte nulltimerskontraktene innebærer at ansatte i bemanningsbyråer for det som kalles fast ansettelse, men uten lønn i perioder de ikke har oppdrag.

«En arbeidstaker som har en løpende arbeidsavtale hvor det er innlagt perioder med arbeidsfri uten lønn, og som står helt fritt til å ta arbeid for annen arbeidsgiver i den arbeidsfrie perioden, skal i denne arbeidsfrie perioden anses som reell arbeidssøker med rett til ordinære dagpenger, dersom øvrige vilkår i folketrygdloven er oppfylt.», heter det i brevet fra NAV, som er spredt til alle medlemmene i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

– Dette innebærer at staten legger til rette for helt urimelige konkurranseforhold mellom seriøse bedrifter med fast ansatte, og de som satser på bemanningsbyråer som bruker NHO Service sin standardkontrakt, fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag, sier Lundteigen.

Under debatten i Stortinget kunne ikke arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) konkret kommentere NAVs praksis.

– På spørsmål fra meg kom det et brev fra NAV til komitéen om dagpenger for ansatte i bemanningsselskaper uten lønn mellom oppdrag. Kan en person som er ansatt på NHO Service sin standardkontrakt få dagpenger fra NAV?

– Det er vanskelig å kommentere brev jeg ikke har sett. Men noe av det vi ønsker å redusere bruken av, er den kontraktformen. Vi ønsker å presisere fast ansettelse i loven slik at man får økt forutsigbarhet om lønn og oppdrag, svarte statsråden.

Les også: Støre vil fjerne nulltimerskontrakter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden