Nå har Mike Johnson bestemt seg: Det kan redde Ukraina fra militært nederlag

– Vi har terrorister og tyranner og forferdelige ledere rundt om i verden som Putin og Xi og i Iran, og de ser på om Amerika vil stå opp for sine allierte og våre interesser over hele verden. Og vi vil gjøre det, forsikrer speaker i Representantenes hus, Mike Johnson.
– Vi har terrorister og tyranner og forferdelige ledere rundt om i verden som Putin og Xi og i Iran, og de ser på om Amerika vil stå opp for sine allierte og våre interesser over hele verden. Og vi vil gjøre det, forsikrer speaker i Representantenes hus, Mike Johnson. Foto: J. Scott Applewhite / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter måneder med trenering har den omstridte speakeren i Representantenes Hus gått med på å realitetsbehandle forslag om våpenhjelp til Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan vise seg å bli helt avgjørende for krigens gang.

– Når du gjør det riktige, lar du brikkene falle der de kan, sier Mike Johnson til CNN.

Samtidig innrømmer han å være helt avhengig av Demokratenes stemmer for å få det kontroversielle forslaget gjennom i «Huset».

Les alt om krigen i Ukraina her

Flere utenlandske medier skriver at den republikanske speakeren lever svært farlig. Flere partifeller på partiets ytterste høyre fløy, deriblant Marjorie Taylor Greene fra Georgia og Thomas Massie fra Kentucky, har allerede varslet at de er villige til å felle Johnson dersom han ville legge frem forslag om en ny støttepakke til Ukraina.

«Et skjebnesvangert veiskille»

Speaker i Representantenes hus, Mike Johnson snakker med pressen i Statuary Hall ved U.S. Capitol i Washington, U.S.A., 17. april 2024. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters
Speaker i Representantenes hus, Mike Johnson snakker med pressen i Statuary Hall ved U.S. Capitol i Washington, U.S.A., 17. april 2024. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Nå har Mike Johnson gjort nettopp det. Dermed brygger det opp til et stort politisk drama.

«Republikaneren fra Louisiana har kommet til et skjebnesvangert, men kjent veiskille, hvor han enten må velge å respektere en konvensjonell visjon om amerikanske nasjonale interesser, eller velge side med den ødeleggende taktikken til partiets høyreekstreme blokk,» skriver CNN i en politisk analyse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du er alvorlig i utakt med republikanerne

Når Ukraina-forslaget kommer opp til votering lørdag, kan det dermed bli det siste Johnson gjør før han risikerer å bli vraket av sine egne. Samme skjebne har rammet de foregående republikanske speakerne Kevin McCarthy, Paul Ryan og John Boehner, som alle ble skjøvet ut i kulden av republikanke hardlinere støttet av Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Du er alvorlig i utakt med republikanerne ved å fortsette å vedta lovforslag som er avhengige av demokrater», skrev Ms Greene i et innlegg på X, melder CBS News.

Johnson har imidlertid erkjent at tiden er inne til å ta stilling, og at det ikke lenger er noen vei utenom av hensyn til USAs interesser og omdømme.

– Vi får ikke alt vi vil ha. Republikanerne styrer huset. Vi har det minste flertallet i salen. Demokratene har ansvaret for Senatet og Det hvite hus. Så per definisjon vil vi ikke få alt vi ønsker, innser Mike Johnson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har slept føttene etter seg i flere måneder

Demokraten Rose DeLauro Husets bevilgningskomité, er lettet over at Johnson omsider har snudd.

– Etter at republikanerne i Representantenes Hus har slept føttene etter seg i flere måneder, har vi endelig en vei fremover for å gi støtte til våre allierte, og til de som desperat trenger humanitær hjelp. Vi kan ikke trekke oss tilbake fra verdensscenen under dekke av å sette Amerika først, sier DeLauro, ifølge The Guardian.

Kongressmedlem Chip Roy fra Texas er republikaner og Johnson-kritiker. Han liker dårlig signalene fra Johnson.

– Den republikanske presidenten i Huset forsøker å gi nesten 100 milliarder dollar i utenlandsk bistand, mens det utvilsomt strømmer farlige kriminelle, terrorister og fentanyl over grensen til Mexico, advarer Roy på X.

– Jeg trekker meg ikke

Ettersom republikanerne har et svært knapt flertall i «Huset», vil Johnson trenge hjelp fra demokratene for å beholde jobben. Det scenariet ser ikke ut til å virke avskrekkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Demokraten Chuck Schumer er majoritetsleder i Senatet. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB
Demokraten Chuck Schumer er majoritetsleder i Senatet. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

– Jeg trekker meg ikke, og det er, etter mitt syn, en absurd oppfatning at noen vil komme med et forslag om å avgå når vi bare er her og prøver å gjøre jobben vår. Det er ikke nyttig for saken. Det er ikke nyttig for landet. Det hjelper ikke Representantenes Hus' republikanere å fremme agendaen vår, sa Johnson, ifølge The Hill.

Senatets flertallsleder, demokraten Chuck Schumer, oppfordrer republikanerne i Representantenes hus om å vedta støttepakkene til Israel, Ukraina og Taiwan.

«Hele verden venter på å se hva Representantenes republikanere vil gjøre,» skrev Schumer i et flammende innlegg på «Senate Democrats».

– Verden ser på om Amerika vil stå opp for sine allierte

Midt i krysspresset minner Mike Johnson om at «verden ser på oss for å se hvordan vi reagerer.

– Vi har terrorister og tyranner og forferdelige ledere rundt om i verden som Putin og Xi og i Iran, og de ser på om Amerika vil stå opp for sine allierte og våre interesser over hele verden. Og vi vil gjøre det, forsikrer Johnson, skriver BBC.

Nå venter både republikanere og demokrater, Biden, Zelenskyj, Putin, Nato og EU på den varslede avstemningen i Representanenes Hus førstkommende lørdag.

Da besegles trolig både Johnsons og Ukrainas videre skjebne.