Mens Ukraina brenner, nekter USA-speaker Mike Johnson (R) å ta grep

Speaker Mike Johnson er i hardt vær.
Speaker Mike Johnson er i hardt vær. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den politiske stemningen i USA er på kokepunktet etter at speakeren i Representantenes hus, republikaneren Mike Johnson, ikke vil ta opp Senatets flertallsforslag om Ukraina-støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hver dag speaker Johnson får vår nasjonale sikkerhet til å forverres, taper Amerika. Og hver dag han utsetter, faller Kongress-republikanernes anseelse i det amerikanske folk.

Det sier talsmann for Det hvite hus Andrew Bates, skriver The Hill.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

I månedsvis har politikere i de to hovedfløyene i amerikansk politikk vært i dialog om å bli enige om en støttepakke som inkluderer Ukraina, Israel, Taiwan og grensen til Mexico. Da de til slutt ble enige i januar, torpederte republikanerne den avtalte pakken på Donald Trumps ordre.

Komplett kaos og høyt politisk spill

Donald Trump vil stanse støttepakken til Ukraina. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
Donald Trump vil stanse støttepakken til Ukraina. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Trump skal ha gått til dette skrittet «for ikke å gi Biden en politisk seier før valget.» Det til tross for at pakken inneholdt tidenes satsing på å stanse den illegale innvandringen i sør.

Deretter forhandlet Kongressen frem en ny pakke, uten at midler til forsterket grensekontroll var med. Etter at denne pakken ble godkjent av begge kamrene, er det opp til Representantenes hus å vurdere om saken skal opp til behandling. Denne makten har speaker Mike Johnson fullmakt til å avgjøre. Johnson står i tett i dialog med Trump, som kontrollerer store deler av det republikanske partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å rømme for en tidlig ferie forverrer bare problemene

Dersom saken blir tatt opp til behandling i «Huset», vil det trolig bli en svært jevn avstemning ettersom styrkeforholdet er i republikanernes favør med nær knappest mulig margin.

Derfor vekker det stor forargelse og oppgitthet over at speakeren ikke umiddelbart tar saken opp til behandling og avstemning, noe som kan vise seg å bli svært skjebnesvangert for Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å rømme for en tidlig ferie forverrer bare problemene, advarer Andrew Bates, skriver Kyiv Independent.

Video: Russisk drone treffer under redningsaksjon: – Kjør for faen!

Hevngjerrig Trump trekker i trådene

Republikanere har tidligere insistert på å knytte bistand til Ukraina med grensesikkerhetstiltak, men vendte altså tommelen ned i tolvte time. Nå bruker speaker Mike Johnson det samme argumentet, til tross for at partiet tidligere har nedstemt Bidens milliardpakke til grensekontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps strategi for å bruke grensespørsmål som et politisk våpen mot at Biden skal bli gjenvalgt, og senere kunne kritisere ham for ikke å ha gjort for å stanse ulovlige immigranter, kan dermed få ekstreme følger, både for Ukraina, Israel, Taiwan og den fastlåse situasjonen på grensen til Mexico.

– Unnlatelse vil aldri bli glemt

Joe Biden mener historien vil dømme motstanderne av Ukraina-støtte hardt. Arkivfoto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
Joe Biden mener historien vil dømme motstanderne av Ukraina-støtte hardt. Arkivfoto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

USAs president Joe Biden kommer med denne kraftsalven etter at Republikanerne nok en gang trenerer den politiske prosessen for å hjelpe tre av sine viktigste allierte.

– Unnlatelse av å støtte Ukraina i dette kritiske øyeblikket vil aldri bli glemt, tordner Biden, skriver Ukrainska Pravda.

Han ber speaker Mike Johnson om «umiddelbart» legge frem lovforslaget som inneholder ytterligere finansiering for Ukraina som Senatet allerede har behandlet ferdig og gitt sin tilslutning til.

Mike Johnson står dermed på sitt, og varsler at han ikke vil la seg presse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer ikke til å bli tvunget til å handle av Senatet. Vi kommer til å fortsette å kreve at vi før vi tar oss av problemer rundt om i verden, tar oss av våre egne.

Bruker pause som politisk taktikk

Definisjonen på en såkalt «pause» i Kongressen, Senatet eller Representantenes hus innebærer en midlertidig pause i saksbehandlingen. Det kan være innen samme dag, over natten eller for en helg eller en periode på dager.

Det gjøres i stedet for en utsettelse, som er en mer formell avslutning av saksbehandlingen. En utsettelse i mer enn tre dager krever godkjenning av både huset og senatet, ifølge grunnloven, mens pauser ikke har slike begrensninger.

Taktikken har vært benyttet for å trenere behandling av politiske saker.