FN: 14 israelske angrep under utdeling av nødhjelp i Gaza

Israelske stridsvogner åpnet ild mot mennesker som forsøkte å få ta i nødhjelp utenfor Gaza by torsdag, forteller øyenvitner til The New York Times. Israel benekter dette.
Israelske stridsvogner åpnet ild mot mennesker som forsøkte å få ta i nødhjelp utenfor Gaza by torsdag, forteller øyenvitner til The New York Times. Israel benekter dette. Foto: Tsafrir Abayov / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er dokumentert minst 14 israelske angrep under utdeling av nødhjelp til palestinere i Gaza, ifølge FNs menneskerettskontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra midten av januar til slutten av februar er det dokumentert minst 14 hendelser der mennesker som er samlet for å ta imot sårt tiltrengt nødhjelp ved innfartsveiene til Gaza by, er beskutt med automatvåpen og granater, opplyser FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Les siste nytt om konflikten mellom Hamas og Israel

– Israels valg av metoder og midler for krigføring har forårsaket en humanitær katastrofe, slår OHCHR fast.

Angrep mot sivile i forbindelse med utdeling av nødhjelp kan være et brudd på folkeretten og må straks bli gjenstand for uavhengig og grundig gransking, understreker høykommissæren.

Se video: Deler dronevideo: Anklages for å ha drept over 100

Israel avviser

Torsdag morgen ble minst 112 palestinere drept og 760 såret da en lastebilkolonne med nødhjelp ankom utkanten av Gaza by. Leger ved flere sykehus som tok imot de sårede, har opplyst at de aller fleste av ofrene hadde skuddskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel bekrefter at soldater åpnet ild, men nekter for at det ble skutt mot mennesker og hevder at de fleste ofrene ble påkjørt eller tråkket ned av andre i kaoset som oppsto.

– Til tross for anklagene, soldatene skjøt ikke mot dem som var ute etter nødhjelp, sa den israelske hærens talsmann Daniel Haggari torsdag.

– Vi skjøt ikke mot nødhjelpskolonnen, verken fra lufta eller fra bakken. Vi sikret den slik at den kunne nå det nordlige Gaza, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble skutt

Palestinske øyenvitner bekrefter at flere ble påkjørt i kaoset, men sier at dette skjedde da de israelske soldatene åpnet ild.

– Jeg så mennesker falle på bakken etter å ha blitt skutt, mens andre ganske enkelt tok maten og løp for livet, forteller Mohammed Al-Sholi til The New York Times.

Noen ble også påkjørt av lastebilene i kaoset, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen har også snakket med fotografen Mohammad Hamoudeh som var på stedet. Han forteller at israelske stridsvogner åpnet maskingeværild direkte mot menneskemengden som løp mot lastebilene.

Skuddskader

Kamal Adwan-sykehuset mottok tolv av de drepte og rundt 150 sårede. Ifølge legen Eid Sabbah, som The New York Times har snakket med, hadde 95 prosent av dem skuddskader i brystet og magen.

Nyhetsbyrået AP har snakket med direktøren ved Al-Awda-sykehuset som forteller at de tok imot 172 sårede etter hendelsen.

142 av dem hadde skuddskader, mens 34 hadde skader etter å ha blitt påkjørt eller tråkket ned, forteller han.

FN-representanter bekrefter også å ha sett mennesker med skuddskader på sykehusene etter hendelsen.

Skal ikke skje

Uansett hvordan folk mistet livet, så skjedde det mens de forsøkte å få tak i mat, konstaterer lederen for amerikanske USAID, Samantha Power. Hun reagerer sterkt på hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slike ting kan ikke skje. Desperate sivile som forsøker å få tak i mat til familiene sine som sulter, skal ikke beskytes, sier hun til The New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt sammenbrudd

– Disse drapene er et resultat av at den offentlige orden har brutt totalt sammen i Gaza, noe FNs generalsekretær varslet alt i desember 2023, konstaterer OHCHR.

– Israel har som okkupantmakt plikt til å sørge for tilstrekkelig mat og medisinsk pleie til befolkningen. Dersom de ikke er i stand til å gjøre det, har Israel plikt til å legge til rette for humanitært hjelpearbeid, blant annet ved å sørge for sikkerheten til dem som utfører slikt arbeid, slår FNs høykommissær for menneskerettigheter fast.

– Tilgjengelig informasjon viser at Israel ikke overholder disse forpliktelsene, konstaterer de.