Nicaragua anklager Tyskland for medvirkning til folkemord

Tyskland, her representert ved statsminister Olaf Scholz, tas til Den internasjonale domstolen (ICJ) av Nicaragua. Foto: Sebastian Kahnert / DPA / AP / NTB
Tyskland, her representert ved statsminister Olaf Scholz, tas til Den internasjonale domstolen (ICJ) av Nicaragua. Foto: Sebastian Kahnert / DPA / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nicaragua har tatt Tyskland til Den internasjonale domstolen (ICJ) for å ha gitt økonomisk og militær støtte til Israel, og dermed medvirket til folkemord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mellomamerikanske landet anla saken fredag, og ber ICJ om å utstedte en ordre som krever at Berlin stanser sin økonomiske og militære bistand til Israel.

Nicaragua mener Tyskland bryter Folkemordkonvensjonen fra 1948 og Genèvekonvensjonen fra 1949, som handler om beskyttelse av sivile i krigstider.

«Ved å sende militært utstyr og trekke bistanden til UNRWA, som gir viktig støtte til sivilbefolkningen, legger Tyskland til rette for folkemord», heter det i søksmålet.

Det tyske utenriksdepartementet har ikke kommentert søksmålet.

Her kan du lese mer om krigen i Gaza!

– Tyskland deltar i sannsynlig folkemord

Nicaragua legger til at det er nødvendig med krisetiltak på grunn av Berlins «deltakelse i det pågående, sannsynlige folkemordet og alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett» på Gazastripen.

I forrige måned sa ICJ at Sør-Afrikas påstander om at Israel har brutt Folkemordkonvensjonen ikke var usannsynlige, og beordret krisetiltak, inkludert en oppfordring om å stanse eventuelle folkemord i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har selv avvist anklagene om folkemord og sier at landet har rett til å forsvare seg.

Se video: Anklages for å ha drept over 100

I Folkemordkonvensjonen forplikter landene seg ikke bare til å ikke begå folkemord, men også til å forebygge og straffe eventuelle folkemord. Den gjør også medvirkning til folkemord og forsøk på folkemord til brudd på avtalen.

Ifølge FN-eksperter er Tyskland, sammen med USA, en av de største våpeneksportørene til Israel.

Tyskland trakk UNRWA-støtte

Nicaragua ber samtidig om at Tyskland omgjør sin beslutning om å kutte støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Tyskland trakk, i likhet med en rekke andre land, bistanden sin til FN-organisasjonen UNRWA etter at Israel anklaget 12 av organisasjons titusenvis av ansatte for å ha vært en del av Hamas' angrep mot Israel 7. oktober.