Ukrainas spionsjef varsler mulig ny motoffensiv til våren

Ukrainas militære etterretningssjef Kyrylo Budanov forventer at de russiske styrkene snart vil være utmattede, og varsler at tidlig på våren vil trolig Ukraina slå tilbake.
Ukrainas militære etterretningssjef Kyrylo Budanov forventer at de russiske styrkene snart vil være utmattede, og varsler at tidlig på våren vil trolig Ukraina slå tilbake. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas militære etterretningssjef Kyrylo Budanov forventer at de russiske styrkene snart vil måtte avslutte sin offensiv, og varsler at da vil Ukraina igjen gå på offensiven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enn så lenge pågår operasjonene Russland startet i november 2023 fortsatt. Per nå, har det gått to og en halv måned siden den begynte. Resultatet, vel du kan se dem selv. Å si at de har oppnådd store seire vil være usant. Dessverre har de gjort noen fremrykninger, sier Budanov.

Uttalelsene fra Budanov kom på statlig fjernsyn og ble gjengitt av Pravda og Kyiv Independent.

Han påpeker at selv om de russiske okkupasjonsstyrkene har opplevd enkelte mindre suksesser, spesielt i Donetsk rundt Avdiivka, der russiske styrker i lengre tid har forsøkt å omringe byen, så var målet med fremrykningen å nå Tsjornyj Zerebets-elven i Kharkiv og de administrative grensene til Donetsk– og Luhansk-fylkene

– På et tidspunkt tidlig i vår vil offensiven være helt utslitt. Vi gjør et utfall, og fienden gjør et utfall. Nå er det fiendens tur. Den vil ta slutt og da er det vår tur til å begynne igjen, fortalte Budnarov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Kyiv Independent og Pravda har tolket uttalelsene som et forvarsel om at Ukraina planlegger ny motoffensiv til våren.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

I 2023 var det mye snakk om landets varslede motoffensiv. Da landet omsider satte den i gang på høsten, endte det i svært begrensede fremrykkinger, også på ukrainsk side.

Se video: Her går det galt for russerne

Professor anbefaler å droppe motoffensiv

Tidligere denne uken gikk den britiske professoren Anthony King ved universitetet i Exeter ut og anbefalte Ukraina å revurdere sin strategi i krigen og gå bort fra nye motoffensiver, og heller fokusere på aggressivt forsvar av de frie ukrainske landområdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet fikk også støtte av Tormod Heier, professor ved Stabsskolen til Forsvarets høyskole, som omtalte det som «en av de mest edruelige, realistiske og fornuftige medieutspillene» så langt i krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år varslet Budanov at Ukraina kommer til å intensivere angrepene mot den russisk-annekterte Krimhalvøya.

– I 2023 fant de første ukrainske angrepene sted på det midlertidig okkuperte Krim. Og dette er bare begynnelsen, sa han i et intervju med den franske avisa Le Monde tidligere i januar..

Ukraina har også gjentatte ganger rettet angrep mot Russlands svartehavsflåte, som har base i Sevastopol på Krim-halvøya.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Redningsarbeidere jobber på stedet der en russisk rakett traff i Kharkiv, Ukraina, tirsdag. Foto: Andrii Marienko / AP / NTB Foto: NTB
Redningsarbeidere jobber på stedet der en russisk rakett traff i Kharkiv, Ukraina, tirsdag. Foto: Andrii Marienko / AP / NTB Foto: NTB

Oppfordrer til fortsatt vestlig støtte

Budanov oppfordret da Vesten til å fortsette å støtte Kyiv militært, til tross for at krigstrettheten tilsynelatende øker.

– De som tror at de er lei av Ukraina i utlandet, må gjøre kur til russerne når de kommer for å okkupere deres egne områder.

Han sa avslutningsvis at det nå ikke er rette tidspunkt for å forhandle med Russland.

– Forhandlinger begynner når én eller flere av partene har en interesse for det. Det er ikke tilfelle nå.