Ukraina: – Lettere å beseire Russland i dag enn under Den kalde krigen

Russlands president Vladimir Putin deltar under en militær seremoni ved den russiske marineflåten på et verft i Saint Petersburg 25. desember 2023.
Russlands president Vladimir Putin deltar under en militær seremoni ved den russiske marineflåten på et verft i Saint Petersburg 25. desember 2023. Foto: Sputnik / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alliansen av land som står samlet mot Russlands invasjonskrig, er nesten tre ganger så stor som den vestlige alliansen var under Den kalde krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er budsjettene Vesten rår over betydelig større. Dette perspektivet er det viktig å ikke miste av synet, mener den politiske toppledelsen i Ukraina.

Utspillet kommer på et kritisk stadium i krigen hvor det stilles spørsmål om alliansens vilje og evne til å stå samlet, og til å gi Ukraina det landet trenger for å unngå nederlag mot Vlaidmir Putins imperialistiske ambisjoner.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Ukrainas utenriksminister, Dmytro Kuleba. Foto: AP / NTB
Ukrainas utenriksminister, Dmytro Kuleba. Foto: AP / NTB

– I dag gir mer enn 50 land militærhjelp til Ukraina gjennom Ukrainas forsvarskontaktgruppe, «Ramstein». Det moderne Russland er langt svakere enn USSR (Sovjetunionen), med bare tre allierte som gir det våpen: Belarus, Nord-Korea og Iran.

Det skriver Ukrainas utenriksminister, Dmytro Kuleba, på X.

– Vesten vinner den globale maktbalansen

Han minner også om at den økonomiske og militære bistanden til Ukraina er mange ganger høyere enn Russlands eget forsvarsbudsjett og Vladimir Putins støttespillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det totale BNP for den nåværende vestlige koalisjonen, som gir militær bistand til Ukraina, er på 57 trillioner dollar, som er 21 ganger høyere enn det totale BNP til Russland og dets allierte, tilsvarende 2,7 trillioner dollar, skriver Kuleba, ifølge European Pravda.

Video: Latterliggjør Putin: – Hva skjedde med han over natta?

På dette grunnlaget konkluderer Ukrainas regjering med at Ukraina, og Vesten, har større militære og økonomiske muskler til å påføre Russland nederlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vesten vinner den globale maktbalansen. Hvis alle står sammen er vi bedre i stand til å beseire Russland enn under den kalde krigen.

Advarer mot å tro at Putin ikke vil angripe Nato-land

Kuleba gjør et poeng av at da Sovjetunionen og den sosialistiske blokken var på sitt sterkeste, sto om lag 20 vestlige land sammen. I dag er tallet nær tredoblet.

– Hvis forholdet mellom antall stater i Vesten og USSR-Russland under den kalde krigen var 20 til 20, er det i dag 50 til 4, poengterer Dmytro Kuleba.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han advarer mot å regne med at Russland ikke vil våge å angripe et Nato-land dersom Putin skulle seire i Ukraina. Av samme grunn argumenterer han for at Ukrainas seier vil ha avgjørende betydning for «gjenopprettelsen av en rettferdig fred i Europa, og eksistensielle, strategisk mål for det euro-atlantiske fellesskapet».