Russiske fallskjermstyrker lider store tap

Russiske fallskjermjegere marsjerer på Den Røde Plass under en øvelse for Seiersdagens militærparade. Ifølge Institute for the study ofwar (ISW) har Russlands elitestyrker lidd store tap i Ukraina.
Russiske fallskjermjegere marsjerer på Den Røde Plass under en øvelse for Seiersdagens militærparade. Ifølge Institute for the study ofwar (ISW) har Russlands elitestyrker lidd store tap i Ukraina. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putins krigstaktikk innebærer et ekstremt forbruk av soldater. Men det er ikke bare straffedømte, mobiliserte eller vernepliktige som må blø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant enhetene som har tatt de tyngste tapene, er Russlands elitestyrker.

«Den høye dødsraten, spesielt blant enheter som VDV, som ble ansett som elite før 2022, er i stor grad en refleksjon av det faktum at den russiske militærkommandoen har valgt å gjennomføre mange forskjellige operasjoner langs hele frontlinjen, og dermed prioritere små fremskritt ved bekostning av store tap», skriver Institute for the study of war (ISW).

VDV er betegnelsen på Russlands luftbårne styrker. Fallskjermstyrken ble etablert i 1992 da enheter fra de sovjetiske luftbårne styrkene kom under russisk kontroll etter oppløsningen av Sovjetunionen.

Troppene kjennetegnes av blå beret og blåstripet undertrøye. Soldatene er oppsatt med en rekke spesialiserte kjøretøy, enhetene er fullt mekaniserte og har tilgang på tunge våpen. Treningen for å bli elitesoldat er knallhard. Bare de beste kommer gjennom nåløyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Se video: Latterliggjør Putin: – Hva skjedde med han over natta?

Tar mange år å utdanne elitestyrker

Under de første dagene av invasjonen, som startet natt til 24. februar 2022, spilte VDV-styrkene en avgjørende rolle. De ble blant annet fløyet dypt inn på ukrainsk territorium, og fikk i oppdrag å ta kontroll med Hostomel-flyplassen utenfor Kyiv. Her skulle de etablere et brohode for mottak av russiske tropper. Men planen slo feil.

Styrkene ble møtt av overraskende kraftig motstand, og gikk på store tap. Hele avdelinger skal nærmest ha blitt utslettet eller tatt til fange under de voldsomme trefningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere er VDV-avdelinger satt inn ved flere frontavsnitt som har vært under sterkt press. Dette har resultert i nye, store tap. I og med at dette er styrker som det tar mange år å trene opp, er de russiske VDV-styrkene nå betydelig svekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærblogger: «Ute av stand til å hvile og hente seg inn igjen»

Før krigen besto VDV av om lag 45.000 nøye utvalgte soldater. Nå er styrken betydelig redusert og nær kollaps.

Ifølge en russisk militærblogger, som postet sine betraktninger 31. desember, skal de russiske VDV-styrkene ha lidd svært store tap, og er ute av stand til å hvile og hente seg inn igjen.

Bloggeren skriver at VDV-regimenter har måtte trekke seg tilbake fra Krynky-området på den østlige bredden av Kherson Oblast for å hvile og omgruppere etter nesten kontinuerlige kamper i området.

Video: Skal vise nedskyting av russiske missiler

ISW: «Ukrainas vestlige partnere må vokte seg mot selvtilfredshet»

Det britiske forsvarsdepartementet skrev 14. desember at deler av 104. VDV-divisjon sannsynligvis led eksepsjonelt store tap nær Krynky på grunn av utilstrekkelig luft- og artilleristøtte, mangel på kamperfaring blant soldatene.

«Russiske styrker har gjennomført flere bølger av massemekaniserte angrep og infanteriledede angrep for å ta Avdiivka i Donetsk Oblast til tross for store tap av personell. (...) Ukrainas vestlige partnere må vokte seg mot selvtilfredshet når de vurderer russiske tap og driftssvikt i Ukraina, slik ISW tidligere har vurdert.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Russland har mistet over en fjerdedel av utstyret sitt»

Ifølge et anslag fra amerikansk etterretning har Russland mistet 315.000 soldater av sine bakkestyrker siden invasjonen, skriver CNN. Ifølge samme rapport skal opptil 3.500 russiske stridsvogner være ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Russiske fallskjermjegere deltar under en gudstjeneste i Bebudelseskirken for Den hellige jomfru i Sokolniki under feiringen av 90-årsjubileet for etableringen av Russlands luftbårne styrker. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
Russiske fallskjermjegere deltar under en gudstjeneste i Bebudelseskirken for Den hellige jomfru i Sokolniki under feiringen av 90-årsjubileet for etableringen av Russlands luftbårne styrker. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

«Russland har mistet over en fjerdedel av utstyret sitt. Det har redusert kompleksiteten og omfanget av de russiske offensive operasjonene. De har ikke lykkes med å gjøre store fremskritt siden starten av 2022», heter det i etterretningsrapporten.

Russland-ekspert og seniorforsker ved Dansk Institutt for Internasjonale Studier (DIIS), Flemming Splidsboel, viser til den enorme økningen i Russlands forsvarsbudsjett, men at selv dette ikke er nok til å gi Russland etterlengtede gevinster på slagmarken.

– De kan holde det gående en stund, men de kan ikke fortsette for alltid. Russland har 600.000 soldater, som tilsvarer 20 prosent av Ukraina. Hvis de vil gå lenger enn det, vil det kreve fryktelig mye ressurser å erobre og patruljere, sier forskeren til dansk TV 2.

Dersom tapsraten til de russiske styrkene fortsetter i samme tempo som nå, vil en halv million russiske soldater ha mistet livet eller blitt såret innen utgangen av 2024.