Sergej Lavrov advarer om at Moldova kan bli det «neste offeret»

Sergej Lavrov deltar på et utenriksministermøte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Skopje, Nord-Makedonia, 30. november 2023.
Sergej Lavrov deltar på et utenriksministermøte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Skopje, Nord-Makedonia, 30. november 2023.
Foto: Ognen Teofilovski / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov så ut til å komme med en subtil trussel mot Moldova i forbindelse med landets pågående krig mot Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sergej Lavrov sa torsdag at den tidligere sovjetrepublikken, setter seg selv i fare med sitt ønske om å bli medlem av EU.

Den russiske utenriksministeren kom med uttalelsen under en ministerkonferanse i regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), verdens største regionale sikkerhetsorganisasjon.

I juni 2022 ga EU og medlemslandene sin uforbeholdne støtte til Moldova og innvilget landet kandidatstatus.

Støtten ble bekreftet på nytt i mars i år, og EU og medlemslandene lovet å fortsette å gi sikkerhetsmessig og økonomisk støtte til Moldova i påvente av at landet skal bli medlem.

Se video: Er i budsjettmøte – så skjer dette

«Det neste offeret»

– Kozak-memorandumet, som kunne ha løst situasjonen i Moldova for 20 år siden, er et av de mislykkede forsøkene på å løse de akutte problemene på vårt kontinent på grunnlag av OSSE-prinsippene. På den tiden torpederte Nato og EU i Brussel uten videre dokumentet. Faktisk er Moldova skjebnebestemt til å bli det neste offeret i Vestens hybridkrig mot Russland, sa Lavrov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kozak-memorandumet var en plan fra 2003, foreslått av Russland , som forsøkte å løse forholdet mellom Moldova og Transnistria , en separatistregion som løsrev seg fra Moldova i 1990. Memorandumet ble til slutt avvist av Moldovas daværende president, skriver Newsweek.

Moldovas utenriksdepartement tar avstand fra Lavrovs uttalelser og kaller Russlands invasjon av Ukraina «brutal» og sier at Moldova «har fått føle hele arsenalet av destabiliseringsforsøk som Russland har sluppet løs mot oss».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Russlands uttalelser, både i dag og ved tidligere anledninger, føyer seg inn i rekken av fiendtlige handlinger som Russland har forsøkt å gjennomføre mot landet vårt de siste 30 årene. Heldigvis har partnerstatene i Vesten hele tiden stått ved vår side og hjulpet oss med å overvinne disse truslene», heter det i en offisiell uttalelse fra Moldova.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Tatt i betraktning at minister Lavrov fortsatt er til stede på OSSEs ministermøte, håper vi at vårt budskap – klart og tydelig – også vil bli forstått av ham: Republikken Moldova er ugjenkallelig på vei mot Europa, og i dag insisterer vi mer enn noen gang på en umiddelbar og betingelsesløs tilbaketrekking av russiske tropper fra vårt territorium», heter det videre i uttalelsen.

Trussel

Den 24. november refset russiske myndigheter Moldova og truet med represalier etter at landets parlament stemte for å slutte seg til EUs sanksjoner mot Russland i forbindelse med krigen i Ukraina.

Moldovas sanksjonsbeslutning er et ledd i arbeidet med å endre lovgivningen slik at landet kan søke om EU-medlemskap, skriver Newsweek.

Mikhail Troitskiy, professor ved Universitetet i Wisconsin-Madison, forteller at Lavrovs kommentarer «dobler» Russlands syn på at landet ble oppmuntret eller tvunget til å invadere Ukraina fordi det nærmet seg Nato-medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at Lavrovs nye uttalelser kan vise seg å være en større rød linje, ettersom ikke bare Nato-medlemskap, men også EU-medlemskap nå anses som uakseptabelt for Russland.

– Lavrov antyder at problemet med Moldova for Russland også er at Moldova og dets vestlige partnere presser Russland ut av Transnistria-prosessen. Men i motsetning til løsrivelsesrepublikkene i Donbas i Øst-Ukraina, har Transnistria aldri blitt fremstilt av Russland som en stor sikkerhetsutfordring for ‘den russiske verden’, sier Troitskiy.

– Det er derfor naturlig at Moldova oppfatter det som en trussel på linje med den Moskva sendte til Kyiv i begynnelsen av 2022, fortsetter han.