Finsk Yle-TV: Russland bygger nye militærbaser langs finskegrensen

Dette satelittbilde er hentet fra Planet Labs PBC, 28. august 2023. (Yle-TV)
Dette satelittbilde er hentet fra Planet Labs PBC, 28. august 2023. (Yle-TV)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye satellittfoto avslører russernes planer tett opp til grensen mellom Russland og Finland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være første tegn på en mer anspent sikkerhetspolitisk situasjon mellom de to nabolandene.

Etter at Finland ble medlem av Nato 4. april, og dermed ble alliansens 31. medlemsland, varslet Russland at de ville svare militært.

Les alt om krigen i Ukraina

Nå kommer de første signalene om at noe er på gang, og at Russland gjør alvor av truslene.

«Dette er de første synlige tegnene»

Ifølge finske Yle-TV har Russland allerede startet byggingen av flere militærbaser tett opp til grensen.

«Dette er de første synlige tegnene på at Russland har begynt å investere i beredskapen til sine grensebaser nær Finland etter mange år med inaktivitet,» rapporterer den finske kringkasteren.

Ifølge Finlands forsvarsminister, Antti Häkkänen, utgjør ikke de nye basene en umiddelbar trussel mot landets sikkerhet.

Lokalisert 175 kilometer fra grensen

Finland har en av Europas mest robuste hærer. I motsetning til andre vestlige land lot Finland være å bygge ned forsvaret, men opprettholdt en stor stående styrke med mange reserver. Derfor blir Finland ansett for å være en sterk militærmakt som kan mobilisere store styrker i en eventuell krisesituasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye satellittbildene viser nybygde fasiliteter for vedlikehold og lagring av militært utstyr ved Alakurtti-garnisonen og militærdepotet i byen Petrozavodsk. Byen ligger om lag 175 kilometer fra grensen, øst for den finske byen Kitee.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Her går det russiske ammunisjonslageret i lufta

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjojgu har varslet om utplassering av nye raketter

Den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu har tidligere varslet at Russland vil forsterke sine væpnede styrker nær den finske grensen, som et svar på finsk medlemskap i Nato.

Da Finland, og Sverige, kunngjorde at de ville søke om medlemskap i verdens mektigste forsvarspakt, ga Russland tydelig uttrykk for misnøye. Det ble også snakket høyt om at russiske raketter ville bli flyttet nordover og rettet mot ikke-vennligsinnede land. Men truslene virket ikke.

Kan utstyre en motorisert brigade på 4.000 soldater

Ifølge major Marko Eklund, som har jobbet i finsk militær etterretning og overvåket det russiske forsvaret i mer enn 20 år, er det Petrozavodsk-depotets viktigste oppgave for tiden å reparere, modernisere og levere militært utstyr til krigen mot Ukraina.

Mye tungt materiell, som kampvogner og artilleri, er lagret på stedet. Utstyret som er lagret skal være tilstrekkelig til å utstyre minst en motorisert brigade på 4.000 soldater.