Ukrainsk militærleder: – Vi har kvinner som kan drepe med kontorrekvisita

En kvinnelig ukrainsk soldat under slaget om stålverket Azovstal i Mariupol i mai i fjor.
En kvinnelig ukrainsk soldat under slaget om stålverket Azovstal i Mariupol i mai i fjor. Foto: Dmytro Kozatski / Den ukrainske nasjonalgarden / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for Den ukrainske kvinnegarden kommer med oppsiktsvekkende uttalelser om sine styrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med den amerikanske krigskorrespondenten Tim Mak hevder leder for Den ukrainske kvinnegarden at det ikke bare er skytevåpen og granater soldatene hennes kan kjempe mot den russiske invasjonen med.

– Vi har kvinner som kan drepe med kontorrekvisita, som en blyant eller en penn, sier grunnlegger av organisasjonen, Olena Biletska, ifølge Insider.

Hun grunnla Den ukrainske kvinnegarden i 2014 for å forberede kvinner på krig.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Flere tusen bidrar

Overfor korrespondent Tim Mak sier Biletska at mye av treningen av kvinnene i Den ukrainske kvinnegarden dreier seg om kunnskap og ferdigheter direkte knyttet til strid, men kvinnene får også opplæring i helsehjelp, humanitær bistand og etterretning.

Siden 2014 skal organisasjonen ha bidratt til militær trening av over 60.000 ukrainske kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge statistikk ført av den amerikanske ambassaden i Ukraina tjenestegjorde like mange kvinner i det ukrainske forsvaret i fjor høst. Av disse skal rundt 8000 være offiserer, skriver Insider.

Se video: Wagner-gruppen har satt sluttdato (saken fortsetter under videoen).

Frykter seksuell vold

Den amerikanske nettavisen skriver at kvinnelige ukrainske soldater risikerer å bli ofre for seksuelle overgrep i kampen mot Vladimir Putins krigsmaskin i Ukraina.

Ifølge den ukrainske organisasjonen Den usynlige bataljon, som arbeider med kvinners militære bidrag i Ukraina, frykter flere ukrainske kvinner å bli utsatt for seksuell vold hvis de skulle bli tatt til fange av russiske styrker. Ifølge organisasjonen sier flere kvinner at de foretrekker døden fremfor fangenskap for å unngå vold av denne typen, skriver Insider.