«Havanna-syndromet» – fortsatt et mysterium

Direktør Mitchell Joseph Valdes Sosa fra det cubanske senter for nevromedisin deltok på en pressekonferanse om det såkalte «Havanna-syndromet» på Cuba i forrige måned.
Direktør Mitchell Joseph Valdes Sosa fra det cubanske senter for nevromedisin deltok på en pressekonferanse om det såkalte «Havanna-syndromet» på Cuba i forrige måned. Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny rapport konkluderer med at det per dags dato ikke er troverdige bevis for at fremmede stater står bak det mystiske «Havanna-syndromet» som ha rammet amerikanske tjenestemenn verden over. Men betyr det at det er over?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mystiske «Havanna-syndromet» har fått navnet sitt fra byen det første tilfellet ble oppdaget.

I Havanna, på Cuba i 2016, fikk CIA-ansatte ved den amerikanske ambassaden plutselig noen merkelige symptomer.

Siden den gang har omtrent 200 amerikanske tjenestemenn verden over opplevd det samme.

Symptomene har variert fra kvalme, svimmelhet, hodepine og neseblod, og mange har rapportert om en merkelig lyd – eller trykk – i forkant av symptomene.

Det har lenge vært en mistanke om at fiendtlige stater står bak, og at det er nøye planlagte angrep.

En nylig rapport avkrefter dette på det nåværende tidspunktet. Dermed er «Havanna-syndromet» fortsatt et mysterium.

Men hva vet vi?

Mange teorier

Noe av det som har fått ekspertene til å klø seg i hodet er at fenomenet har dukket opp blant amerikanske tjenestemenn i veldig forskjellige land. Fra det første tilfellet på Cuba har det dukket opp tilfeller i land som Australia, Kina, Russland, Taiwan, Tyskland, Østerrike og til og med utenfor Det hvite hus i Washington DC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertene har siden da forsøkt å finne årsakene til plagene, og det har vært mange teorier: Angrep med mikrobølger, ultralyd, eller en type gift. Man har også vært inne på teorien at lyden fra sirisser kan ha framprovosert fysiske reaksjoner – eller rett og slett at symptomene er utløst av stress.

I 2021 gikk amerikanske myndigheter ut og advarte sine tjenestemenn om fenomenet, og i oktober samme år signere president Joe Biden en ny lovgiving som sikret støtte for ofrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To rapporter avviser fiendtlig angrep

I 2022 konkluderte en rapport fra CIA med at det var usannsynlig at en fremmed makt sto bak de fleste av angrepene. De vurderte medisinske tilstander som stress og andre faktorer som de mest sannsynlige årsakene, skriver Wall Street Journal.

De presiserte imidlertid at selv om flertallet av tilfellene kunne forklares av naturlige årsaker eller stress, forble flere dusin uforklarlige og at det er «plausibelt» at disse tilfellene er forårsaket av en skjult enhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars i år kom den nasjonale etterretningstjenesten Director of National Intelligence (DNI) med en ny grundig rapport. De har i årevis forsøkt å komme til bunns i saken.

De konkluderer med at det per dags dato ikke finnes noen troverdige bevis for at utenlandske stater skal stå bak.

Men amerikanske myndighetene understreker at de ikke tror det er snakk om noe «massehysteri».

Hevder de aldri har sett lignende lidelse

Noen statlige undersøkelser har imidlertid kommet frem til en annen konklusjon.

En studie fra 2020 fra National Academy of Sciences, gjennomført på oppdrag fra daværende president Donald Trumps administrasjon, mente at mikrobølgestråling var den mest sannsynlige årsaken. Det ble imidlertid understreket at man trengte mer forskning før man kunne konkludere.

Et panel av etterretningseksperter sa i 2021 at noen av hendelsen knyttet til «Havanna-syndromet» mest sannsynlig er forårsaket av målrettet energi- eller akustiske enheter, og kan ikke forklares av andre faktorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen vurdering av det vitenskapelige akademiet National Academies of Sciences, Engineering and Medicine mente målrettet, pulserende radiofrekvensenergi kunne være skyld i symptomene. De beskrev tegnene og symptomene som ofrene beskrev som «ulik noen lidelse i nevrologisk eller generell medisinsk litteratur».

Holder døra åpen for ny informasjon

Da DNI-rapport ble lagt frem sa en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, Ned Price, at «boken aldri er helt lukket» når det gjelder etterretningsvurderinger, skriver BBC.

– En vurdering som dette er en vurdering basert på den beste informasjonen som er tilgjengelig for oss til enhver tid, sa han på en pressekonferanse.

All ny informasjon vil bli tatt med i fremtidige vurderinger om sykdommen, avsluttet han.