Russisk drapsmann ble Wagner-leiesoldat – skal ha drept igjen på perm

Wagner-gruppens hovedkvarter i St. Petersburg i Russland.
Wagner-gruppens hovedkvarter i St. Petersburg i Russland. Foto: Igor Russak / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ivan Rossomakhin (28) sonet en 14 år lang drapsdom, da han tok muligheten fra Wagner-gruppen. Mens han var hjemme på permisjon i Russland, skjedde det et nytt drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere russiske medier har omtalt hendelsen, gjengitt først av TV 2 i Norge.

Da den notoriske Wagner-gruppen i fjor høst begynte sin frierferd etter nye rekrutter i russiske fengsler, var Rossomakhin ikke vond å be.

Han var dømt til 14 års fengsel i en russisk straffekoloni etter et drap på en kvinne i 2019. Wagner kunne friste med full amnesti om han ville verve seg til leiesoldatgruppens operasjoner i krigen mot Ukraina, og fullførte seks måneders tjeneste.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Fikk permisjon - skapte fryktbølge

Under en permisjon fra fronten, da han var tilbake i hjembyen i Kirov oblast, så ble en lokal kvinnelig pensjonist funnet død i landsbyen med flere stikkskader.

Ifølge lokale kilder har Rossomakhin innrømmet drapet.

Få dager tidligere skal en lokal TV-kanal ha rapportert at befolkningen i landsbyen har levd i frykt siden Rossomakhin kom tilbake fra krigen. Ifølge overvåkningsbilder skal han ha knust bilvinduer med en øks og i beruset tilstand ha gått rundt i landsbyen med en øks og en høygaffel, mens han kom med drapstrusler til befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Like før drapet, var det flere bekymrede i lokalbefolkningen som tok kontakt med politiet. Der fikk de til svar, at de kunne slappe av, da Rossomakhin «når som helst» ville bli kalt tilbake til fronten.

Få dager senere ble den drepte kvinnen funnet, og Rossomakhin er tilbake i fengsel.

Wagner-grunnlegger: Veldig ille

Wagner-grunnlegger Jevgenij Prigozjin har ikke ønsket å svare på spørsmål om Rossomakhin.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin har innrømmet at Rossomakhin tjenestegjorde for gruppen. Arkivfoto: Prigozjins pressetjeneste / AP / NTB Foto: NTB
Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin har innrømmet at Rossomakhin tjenestegjorde for gruppen. Arkivfoto: Prigozjins pressetjeneste / AP / NTB Foto: NTB

spørsmål fra The Daily Beast, svarte han at «jeg er opptatt med å lete i hagen min etter liket av kollegaen din», og ba journalisten ikke plage ham mer.

Kommentaren fra Prigozjin var nok et stikk retning den amerikanske Wall Street journal-journalisten Evan Gershkovich, som torsdag ble pågrepet i Russland. Han er anklaget for spionasje.

Han har derimot gjennom sin pressetjeneste erkjent at Rossomakhin har tjenestegjort for Wagner-gruppen, og at det er «veldig ille» at han skal ha begått en slik forbrytelse. Han skal ha lovet på generelt grunnlag at gruppen vil samarbeide med rettsvesenet.