Hevder Russland børster støv av stridsvogner fra 1940-tallet

Personer på en T-54-stridsvogn i den russiske byen St. Petersburg i januar i år. Nå skal denne typen stridsvogner brukes i Ukraina, ifølge nettverket CIT.
Personer på en T-54-stridsvogn i den russiske byen St. Petersburg i januar i år. Nå skal denne typen stridsvogner brukes i Ukraina, ifølge nettverket CIT.   Foto: AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang er T-54-stridsvognene blitt hentet fra lager, hevder gravenettverk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapportene fra Ukraina tilsier at Russlands styrker ikke kriger med de mest moderne våpnene. Nå hevder det uavhengige gravenettverket Conflict Intelligence Team (CIT) at Russland har børstet støv av stridsvognene T-54 og 5-55.

CIT har publisert bilder av stridsvogner eldre russiske stridsvogner på et tog. Dette mener de er stridsvognene T-54 og T-55. Toget skal nylig ha forlatt den russiske byen Arsenjev, et av stedene hvor russiske stridsvogner er lagret og reparert.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Kan indikere stridsvognmangel

Dette skal være første gang disse T-54-stridsvognene har blitt hentet fra lager. Stridsvognene skal ha «alvorlige mangler», ifølge gravenettstedet.

– Dette viser tydelig hvor alvorlig de russiske styrkenes problem med tilgjengeligheten av militære kjøretøy faktisk er», skriver CIT.

Se video: Full forvirring om Putin-dobbeltgjenger

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stridsvognene T-54 og T-55 er gamle russiske stridsvogner. De første ble produsert sent på 1940-tallet, i årene like etter andre verdenskrig.

I januar skrev britisk etterretning at Russland har problemer med å produsere nok stridsvogner raskt nok til å erstatte de de har tapt i Ukraina.

Skal ha mistet om lag 1800 stridsvogner

Ifølge tall fra analytikerbloggen Oryx mister Russland i snitt rundt 150 stridsvogner i Ukraina i måneden. I februar hadde Oryx dokumentert totalt nærmere 1800 russiske stridsvogntap siden landet invaderte Ukraina i februar 2022.

Tidligere under krigen har Russland børstet støvet av over 50 år gamle stridsvogner som ble stuet bort på lager for mange år siden.

T-62 stridsvognene ble først tatt i bruk tidlig på 1960-tallet og var i mange år standardutrustning i det sovjetiske forsvaret. Ulike versjoner er fortsatt i bruk i mange land, men sist Russland benyttet dem før Ukraina-krigen var i utbryterrepublikken Sør-Ossetia i Georgia i 2008.