Etterretning: Russere selger eiendom og evakuerer sine familier på Krimhalvøya

Svart røyk velter opp fra en brann på Kerch-broen som forbinder Krim med Russland, etter at en lastebil eksploderte, nær Kerch, 8. oktober 2022. Eksplosjonen påførte brua enorme skader. de siste månedene har det vært flere sabotasjeaksjoner, som trolig er et forvarsel om en større ukrainsk operasjon for å frigjøre halvøya.
Svart røyk velter opp fra en brann på Kerch-broen som forbinder Krim med Russland, etter at en lastebil eksploderte, nær Kerch, 8. oktober 2022. Eksplosjonen påførte brua enorme skader. de siste månedene har det vært flere sabotasjeaksjoner, som trolig er et forvarsel om en større ukrainsk operasjon for å frigjøre halvøya. Foto: - / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal være tilløp til panikk på den russiskokkuperte Krimhalvøya. Det graves nå skyttergraver på halvøya i påvente av en snarlig ukrainsk motoffensiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den ukrainske etterretningstjenesten er det oppbruddsstemning blant innbyggere med russiske pass.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

– Familier tilknyttet russerne blir nå evakuert, og det ganske raskt. Dette er tankevekkende for alle som ofret sine liv for Putins ondsinnede regime. De bør forlate Krim mens de fortsatt kan.

Det sier Andrii Yusov, talsmann for Ukrainas forsvarsetterretning, ifølge Ukrainska Pravda.

Lokalradio skal ha advart om mulig evakuering

Samtidig oppfordrer russiskstøttede myndigheter befolkningen om ikke å bekymre seg, og forsikrer at alt er bra og under kontroll.

– Alt dette tyder på at russernes spesialoperasjon går i henhold til planen, sier Yusov ironisk.

Ifølge en melding som ble sendt på radioen i Sevastopol på Krim, skal lokale innbyggere, og spesielt de som samarbeider med det russiske okkupasjonsregimet, blitt bedt om å forberede seg på å evakuere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russiske tropper ser ut til å forberede en tvangsevakuering

Russlands president Vladimir Putin besøte Krim-broen mandag 5. desember 2022 for å inspisere skadene. Foto: Mikhail Metzel / AP
Russlands president Vladimir Putin besøte Krim-broen mandag 5. desember 2022 for å inspisere skadene. Foto: Mikhail Metzel / AP

Ifølge Newsweek forbereder Russland seg på et ukrainsk angrep på Krim. Russiske tropper skal allerede ha gravd skyttergraver langs strategiske strender og gjort forberedelser til en mulig russisk masseflukt fra halvøya, ifølge ukrainsk etterretning.

I et intervju med ukrainsk fjernsyn sier Eskender Bariiev, fra menneskerettighetsorganisasjonen Crimean Tatar Resource Center, at russiske tjenestemenn går fra dør-til-dør på Krim og kartlegger alle husstander.

– Russiske tropper ser ut til å forberede en tvangsevakuering av Krim, sier Bariiev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin skal dessuten ha beordret et styrket forsvarsverk over hele halvøya. Han er trolig nervøs for at en ukrainsk offensiv kan gjøre slutt på presidentens øyensten, som han tok med makt i 2014.

Kan avskjære russiske styrker i sør

Ifølge Institute for the Study of War fortsetter Russland å styrke sine forsvarsfestninger i Sør-Ukraina langs grensen til Krim. Ukraina skal ha oppmarsjert store styrker i Kherson og nordover langs frontlinjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere eksperter har uttalt at en motoffensiv trolig tar sikte på avskjære de russiske styrkene i sør og bryte forbindelsen mellom Krim og russiske styrker lenger nord. Klarer de dette vil det være svært vanskelig for Putins generaler å svare militært.

Russland skal ha utplassert om lag rundt 90 kampfly på Krim, men i mangel av luftherredømme, mye takket være vestlige leveranser av luftvern, har flyene begrenset nytte, og har ikke vært så operative som man kunne forvente.

Kreml truer med bruk av atomvåpen

Ukraina har ikke lagt skjul på sine ambisjoner, og har varslet at Krim skal gjenerobres for enhver pris, noe Kreml har advart mot, og samtidig raslet med atomsablene.

– Vi har hørt fra ledere i Vesten at det ville føre til en uunngåelig eskalering av krigen, muligens til og med en atomkonflikt, dersom vi tok Krim tilbake. Retorikken har endret seg siden vi forklarte mer og mer hva Krim er, hva det betyr for Russland og hvordan ting henger sammen med Krim, sier Tamila Tasheva, ansvarlig for Krim-spørsmål i Ukraina, til Daily Beast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enn så lenge er Krimhalvøya på Russlands hender, men det kan endre seg i løpet av krigens neste fase.

Medvedev varsler bruk av alle typer våpen

Dmitrij Medvedev, tidligere president og nåværende viseformann i Russlands sikkerhetsråd kommer nå med en klar advarsel til Ukraina før den ventede motoffensiven.

– De forbereder seg på en offensiv, det vet alle. Generalstaben vår regner med det og utarbeider egne løsninger. Vi er klare til å bruke et hvilket som helst våpen dersom Ukraina angriper Krim, sier han til russiske medier, skriver Evening Stsndard.

Ifølge Medvedev vil krigen eskalere til nye høyder hvis Krim angripes.

– Dersom det blir et seriøst forsøk på å gjenerobre Krim, er det helt klart at dette vil være en grunn til å bruke alle tilgjengelige midler for å beskytte oss. Selv de som er foreskrevet i kjernefysisk doktrine, advarer Medvedev.

Den russiske atomdoktrinen tillater at Russland kan bruke atomvåpen dersom det truer eksistensen av den russiske stat.