Tankesmie: Kinas ledelse i teknologikappløpet kan utgjøre en trussel

Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden under G20-møtet i Indonesia i november i fjor.
Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden under G20-møtet i Indonesia i november i fjor. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I teknologikappløpet overgår Kina rivalen USA. Tankesmie advarer om at Kina i kan havne enda lenger foran i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina er bedre enn USA på 37 av 44 kritiske teknologifelter. Det konkluderer den australske tankesmien Australian Strategic Policy Institute (ASPI) med i en rapport.

De 37 teknologifeltene omfatter ulike typer forsvarsteknologi, romteknologi, energiteknologi og bioteknologi. Droner, avanserte flymotorer og batterier er blant de teknologiske underverkene Kina leder an forskningen på. Det skriver Insider.

– Vestlige demokratier taper

Innenfor teknologi er det noen felter kinesiske forskere forsker mer på enn andre. De ti beste forskningsinstitusjonene innenfor hvert av diss feltene finner man i Kina, og til sammen produserer disse institusjonene ni ganger flere forskningsrapporter av viktighet enn USA, som er det landet som produserer nest mest.

Kina har særlig et forsprang i kategoriene forsvarsteknologi og romteknologi.

– Vestlige demokratier taper den globale teknologiske konkurransen, inkludert kappløpet om vitenskapelige og forskningsmessige gjennombrudd, heter det i ASPIs rapport, ifølge Insider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer

I rapporten advares det om at kinesisk dominans på flere viktige teknologivitenskapelige felter kan skape vanskeligheter for verdens demokratier. Den allerede etablerte dominansen kan lede til ytterligere dominans på andre felter i fremtiden, også når det gjelder teknologi som ennå ikke finnes.

– Ukontrollert kan ikke dette bare føre til mer (kinesisk journ.anm) teknologisk utvikling og kontroll, men også global makt og innflytelse til en autoritær stat hvor utvikling, testing og anvendelse av nye, kritiske og militære teknologier ikke er transparent og hvor den ikke kan granskes av uavhengige sivile og media, advares det om i rapporten, ifølge Insider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer med oppfordringer

På bakgrunn av advarselen oppfordrer ASPI demokratiske land til å samarbeide og investere mer i forskning for å ta igjen Kina.

Tankesmien anbefaler også disse landene til å gjøre grundigere bakgrunnssjekker av personer som skal besøke teknologiske forskningsinstitusjoner for å begrense tyveri av teknologi og forskningsmateriale. Dette skal gjøre det vanskeligere for Kina å kopiere kritisk teknologi.

Å begrense bevegelsesfriheten til eksperter fra autoritære land på forskningsinstitusjoner er også noe som anbefales i rapporten.

– Å rekruttere personell til å lede forskningsprogrammer innen for eksempel forsvarsrelevante teknologier i kontradiktoriske stater utgjør en klar trussel mot et lands nasjonale sikkerhet.