Nytt fenomen oppdaget på solen: – Vi har aldri sett noe lignende

– Hvorfor beveger den seg mot Solens nordpol og forsvinner, for så på magisk vis å returnere tre-fire år senere på nøyaktig samme sted, spør solfysiker Scott McIntosh.
– Hvorfor beveger den seg mot Solens nordpol og forsvinner, for så på magisk vis å returnere tre-fire år senere på nøyaktig samme sted, spør solfysiker Scott McIntosh. Foto: NASA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne klør seg i hodet etter at en del av solen ser ut til å ha løsnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig rart. Det er et stort spørsmålstegn rundt det. Hvorfor beveger den seg mot solens nordpol og forsvinner, for så på magisk vis å returnere tre-fire år senere på nøyaktig samme sted?

Det spørsmålet stiller solfysiker Scott McIntosh på nettstedet til Space.com.

En stor bit av solens ytre overflate har løsnet

Fenomenet beskrives som unormalt og merkelig fenomen. En stor bit av solens ytre overflate skal rett og slett ha løsnet. Nå rotrerer delen som en polar virvel rundt solens nordpol uten at noen kan forklare hvorfor.

– Vi har aldri sett noe lignende, sier Scott McIntosh.

Nå tror forskere at fenomenet kan ha noe å gjøre med at solens magnetfelt på en eller annen måte er reversert. Hva som har forårsaket hendelsen har ingen foreløpig noe svar på.

«Snakk om polarvirvel!»

Ifølge Nasa er den roterende massen en del av solens ytterste lag, bedre kjent som solprominensen, som er de sterke lysstrålene som kan sees rundt solen. Disse består av hydrogen og helium, skriver Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Snakk om polarvirvel! Materiale fra en nordlig prominens brøt nettopp bort fra hovedglødetråden og sirkulerer nå i en massiv polarvirvel rundt nordpolen til stjernen vår. Implikasjoner for å forstå solens atmosfæriske dynamikk over dens 55. breddegrader ikke kan overvurderes!» skriver romværmelder Tamitha Skov på fagterminologisk vis på Twitter.

Bryter med solens normale 11-årige syklus

Forskere vet at solens polare områder spiller en nøkkelrolle i genereringen av stjernens magnetfelt, som igjen driver dens 11-årige aktivitetssyklus.

Solfysiker og nestleder ved National Center for Atmospheric Research i Boulder, Colorado, Scott McIntosh, sier han aldri har sett en virvel som dette, og sier at det skjer «noe rart» på solens 55. breddegrader, og bryter med solens normale 11-årige syklus.

Video: Sola vår kan få et superutbrudd: – Må forberede oss