Åpen for alle - alltid

Etterretning: Værforholdene vil sette stopper for nye offensiver i Ukraina

Værfenomenet rasputiza er vel kjent i store deler av Øst-Europa. Det kjennetegnes ved at terrenget blir bløtt, gjørmete og nærmest ufremkommelig, spesielt for militære kjøretøy. Når temperaturen stiger og snøen smelter forsvinner frosten i bakken, og stridsvognene sliter. Her øver russiske stridsvogner av typen T-72B3 Kadamovskiy skytefelt i Rostov-regionen i Sør-Russland, onsdag 12. januar 2022, få uker før Putin ga ordre om å invadere Ukraina.
Værfenomenet rasputiza er vel kjent i store deler av Øst-Europa. Det kjennetegnes ved at terrenget blir bløtt, gjørmete og nærmest ufremkommelig, spesielt for militære kjøretøy. Når temperaturen stiger og snøen smelter forsvinner frosten i bakken, og stridsvognene sliter. Her øver russiske stridsvogner av typen T-72B3 Kadamovskiy skytefelt i Rostov-regionen i Sør-Russland, onsdag 12. januar 2022, få uker før Putin ga ordre om å invadere Ukraina. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hverken Russland eller Ukraina vil være i stand til å gjennomføre store militære offensiver i løpet av mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver det britiske forsvarsdepartementet torsdag.

Tidligere i dag meldte Institute of the study of war (ISW) at Russland trolig var i gang med en ny offensiv i Luhansk, men det er foreløpig uklart hvorvidt dette er den ventede storoffensiven, og hvor lenge den i så fall vil vare.

Ukrainske styrker skal allerede ha slått tilbake flere russiske fremstøt, og det er ikke kommet meldinger om store russiske landevinninger eller gjennombrudd, melder ukrainske og utenlandske medier.

– Været fortsetter å spille en betydelig rolle i krigen

Ifølge britisk etterretning er det helt usannsynlig at partene i krigen vil være i stand til å iverksette omfattende offensiver i tiden som ligger foran. Det betyr i klartekst at det innen to-tre uker vil være umulig å rykke fram med tunge våpen.

– Været fortsetter å spille en betydelig rolle i krigen. Bevegelse av kjøretøy som forventes å bli mer komplisert ettersom temperaturen stiger og snøen smelter, skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige etterretningsoppdatering, skriver Kyiv Independent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Værfenomenet «rasputiza» er vel kjent i store deler av Øst-Europa. Det kjennetegnes ved at terrenget blir bløtt, gjørmete og nærmest ufremkommelig, spesielt for militære kjøretøy. Når temperaturen stiger og snøen smelter forsvinner frosten i bakken, og stridsvognene sliter.

Russerne fikk trøbbel da de angrep Kyiv

Å innlede offensiver under slike værforhold er svært krevende. Det fikk de russiske styrkene som forsøkte å invadere Kyiv i starten av krigen erfare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da stridsvogner forsøkte å utnytte terrenget, i stedet for asfalterte veier, gikk det galt. De ble stående fast, og kilometerlange kolonner med militære kjøretøy ble derfor et lett bytte for ukrainske bakholdsangrep.

– Både de ukrainske og russiske militære styrkene vil sannsynligvis unngå å planlegge store offensiver fra midten til slutten av mars på grunn av de ekstremt gjørmete forholdene, selv om ingenting kan utelukkes, skriver det britiske forsvarsdepartementet 9. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina venter på tunge våpen

Terrenget i Øst-Ukraina vil sannsynligvis være på sitt verste for militære operasjoner i slutten av mars, men det utelukkes likevel ikke at politiske og militære mål likevel vil kunne utløse offensiver på tross av alle faresignaler.

Ukraina venter fortsatt på store våpenleveranser fra Vesten, men har samtidig forsterket sine posisjoner langs frontlinjen for å stanse russerne, som har mobilisert opptil 500.000 soldater.

Ukraina har også antydet at de snart vil kunne gå til overraskelsesangrep.

Russisk offensiv på fem fronter

Torsdag kveld meldes det om at russiske tropper fortsetter offensive aksjoner i fem retninger; Kupiansk, Lyman, Bakhmut, Avdiivka og Novopavlivka, skriver Ukrinforms korrespondent.

De viser også til uttalelser fra den ukrainske generalstaben på sosiale medier.

I løpet av det siste døgnet har russiske styrker iverksatt 41 luftangrep og tre missilangrep, inkludert to på sivil infrastruktur i Donetsk-regionens Kramatorsk.

Det skal også være skutt med såkalte multiple launch rakettsystemer (MLRS) 32 ganger, i Donetsk- og Kherson-regionene.

Ukrainske forsvarere skal ha slått tilbake samtlige av de russiske fremstøtene.