Eksperter: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin vil ha mer makt i Russland

Jevgenij Prigozjin ønsker mer makt, fastslår eksperter.
Jevgenij Prigozjin ønsker mer makt, fastslår eksperter. Foto: Alexander Zemlianisjenko / AP / NTB

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin ønsker en tydeligere politisk posisjon i Russland, mener eksperter. Samtidig forsøker Kreml å spille ned «selvmordsgruppens» rolle i Ukraina.

Den 61 år gamle Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin, også kjent som «Putins kokk», har gitt seg selv og leiesoldathæren Wagner-gruppen æren for flere russiske seiere i Ukraina, deriblant overtakelsen av byen Soledar i januar.

Til tross for seieren i Soledar tildeles Wagner-gruppen mindre fremtredende roller i andre operasjoner i Ukraina. Eksperter mener et politisk maktspill forskyver Kremls forhold til Prigozjin og Wagner-gruppen mot det negative.

Det skriver Newsweek.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Prigozjins ambisjoner

De Deus Pereira ved den britiske tankesmien Royal United Services Institute (RUSI) mener det gode forholdet russiske myndigheter og Wagner-gruppen hadde tidligere i krigen har måttet vike for Prigozjins politiske ambisjoner, som Putin og Kreml stiller seg kritiske til.

– Prigozjin har blitt mye farligere med tanke på den politiske personen han ønsker å være, sier Pereira til Newsweek.

– Han ser på seg selv som en forsvarsminister eller noen med høy profil inne i Kreml, i det minste synlig og respektfull nok til å bli belønnet for det han har gjort for landet, sier hun og viser til Wagner-gruppens innsats i Ukraina.

(Saken fortsetter under bildet).

Prigozjin har drevet en rekke restauranter og cateringvirksomheter i Russland. På grunn av sin omgang med Vladimir Putin fikk han tilnavnet «Putins kokk». Foto: AP / NTB
Prigozjin har drevet en rekke restauranter og cateringvirksomheter i Russland. På grunn av sin omgang med Vladimir Putin fikk han tilnavnet «Putins kokk». Foto: AP / NTB

– Han er ikke lenger fornøyd

Vlad Mykhnenko ved Oxford-universitetet i England er ekspert på det post-kommunistiske Øst-Europa og tidligere Sovjetunionen. Han mener også at Wagner-sjefen er ute etter en større offentlig rolle i Russland, og ikke bare den paramilitære rollen han har i krigen i Ukraina.

– Han er ikke lenger fornøyd med bare å være en skyggefull privat entreprenør. Det ser ut til at han vil ha noe mer, en mer seriøs offisiell og offentlig jobb, sier Mykhnenko til Newsweek.

Prigozjin ble for alvor kjent da han i september i fjor avslørte at det er han som leder den beryktede Wagner-gruppen. Det skjedde etter at han ble filmet i det han forsøkte å rekruttere innsatte i russiske fengsler til sin private hær. De innsatte som vervet seg ble lovet frihet om de overlevde på slagmarken i Ukraina.

Det har blitt rapportert om at tapene blant de tidligere innsatte er svært høye. Mykhnenko kaller Wagner-gruppen en «selvmordsgruppe».

(Saken fortsetter under bildet).

Et stort antall Wagner-soldater ligger begravet på Wagner-gravplassen ved den russiske byen Bakinskaya. Foto: Stringer / Reuters / NTB
Et stort antall Wagner-soldater ligger begravet på Wagner-gravplassen ved den russiske byen Bakinskaya. Foto: Stringer / Reuters / NTB

Springbrettet

Pereira fra RUSI mener Prigozjin ønsker annerkjennelse for Wagner-gruppens innsats i Ukraina, og bruke annerkjennelsen som et springbrett inn i Russisk storpolitikk. Det forsøker den statlige russiske ledelsen å stoppe ved å gjøre Wagner-gruppen mindre aktuell.

Prigozjin har ikke uttalt seg om han ønsker en større rolle i Russland. Det ville vært et livsfarlig trekk, mener Pereira.

– Han ønsker å bli anerkjent for sine bragder, men hvis han sier at han har politiske ambisjoner, ville han øyeblikkelig blitt drept. Han ønsker desperat å bli sett på som en helt, og hvis han blir det, har han det russisk folks bekreftelse, sier hun.