Sergej Lavrov angriper Vesten – viser til kolonitiden

Sergej Lavrov under et Forent Russland-møte fredag.
Sergej Lavrov under et Forent Russland-møte fredag. Foto: Yurij Kosjetkov / AP / NTB

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevder Vesten vil splitte verden i to. Samtidig mener han vesten er fratatt muligheten til å fungere som moralsk veiviser som følge av kolonifortiden.

Under et møte for toppolitikere i det russiske partiet Forent Russland langet partimedlem og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ut mot Vesten. Han mener Vestens kolonifortid fratar Vest- og Sentral-Europa og Nord-Amerika retten til å komme med moralske pekefingre.

– Kolonistenes forbrytelser har ingen utløpsdato, og fratar vestlige eliter retten til moralsk lederskap for alltid. Spesielt siden de kolonialistiske instinktene ikke har forsvunnet, sa Lavrov under møtet ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Kolonifortiden

Flere vestlige land har fortid som kolonimakter. Land som Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Nederland, Spania og Portugal var aktive i koloniseringen av deler av Afrika, Sør-Amerika og Asia i forrige årtusen. Samtidig deltok USA i transatlantisk slavehandel.

Lavrov mener Vesten forsøker å etablere en «nykolonialistisk USA-basert orden». Samtidig har Russland prøvd å okkupere Ukraina i nesten et år

– For dette formål fortsetter Vesten å hindre prosessen av demokratisering av internasjonale relasjoner og aggressivt påtvinger verdensflertallet en nykolonial amerikansk-basert orden, som de sier, må være basert på regler som de selv finner opp og anvender i henhold til «jeg gjør hva jeg vil»-prinsippet, hevdet Lavrov under møtet i Forent Russland, ifølge Tass.

Forent Russland er et støtteparti for Russlands president Vladimir Putin.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Lavrov: Vesten vil splitte verden

Lavrovs teori, slik han fremla den på møtet, er at USA og resten av Vesten har gått inn for å dele verden inn i to grupper, de «de eksepsjonelle og de underordnede.

Ifølge Lavrov består de «eksepsjonelle» av «Washington-godkjente» demokratier, mens de «underordnede» er autokratier som Russland, Iran, Kina, Cuba og Venezuela.