Forsker tror Putin bruker atomvåpen dersom Krim faller

Russlands president Vladimir Putin lytter til visestatsminister Marat Khusnullin når han besøker en bro som forbinder det russiske fastlandet med Krim-halvøya over Kerchstredet, 5. desember 2022.
Russlands president Vladimir Putin lytter til visestatsminister Marat Khusnullin når han besøker en bro som forbinder det russiske fastlandet med Krim-halvøya over Kerchstredet, 5. desember 2022. Foto: Sputnik / Reuters

Før invasjonen kontrollerte Russland Krim. Ti måneder senere snakker flere eksperter om sannsynligheten for at Ukraina vil gjenerobre halvøya. Det kan bety ragnarok.

– Hvis Ukraina prøver å ta Krim-halvøya, øker risikoen for at Vladimir Putin bruker masseødeleggelsesvåpen. Truslene om slik bruk vil øke, sier Jan Hallenberg, forskningsleder ved Utenrikspolitisk Institutt, til Expressen.

Mot alle odds har den ukrainske hæren drevet de russiske okkupasjonsstyrkene ut av flere regioner som er forsøkt okkupert. I april måtte Putins hær trekke seg ut av forstedene til Kyiv etter et mislykket invasjonsforsøk.

Noen måneder senere sto Kharkiv for tur. Også her ble russerne jaget ut etter en ukrainsk lynoffensiv som russerne virket uforberedt på.

Gjenerobring av Kherson åpner veien mot Krim

Svart røyk velter opp etter brannen på Kerch-broen som forbinder Krim med Russland, etter at en lastebil eksploderte, nær Kerch, 8. oktober 2022. Dersom den ukrainske hæren angriper og gjenerobrer halvøya, kan det utløse atomkrig. Foto: - / AFP
Svart røyk velter opp etter brannen på Kerch-broen som forbinder Krim med Russland, etter at en lastebil eksploderte, nær Kerch, 8. oktober 2022. Dersom den ukrainske hæren angriper og gjenerobrer halvøya, kan det utløse atomkrig. Foto: - / AFP

I november kom gjennombruddet i Kherson etter at ukrainske styrker i lengre tid hadde presset på og utsatt de russiske styrkene for en offensiv.

Etter å ha bombet de russiske forsyningslinjene og sprengt kommandoplasser og ammunisjonslagre, var begeret fullt.Til slutt klarte ikke russerne å stå imot presset, og valgte å gjøre retrett over elven Dnepr.

Les alt om krigen i Ukraina her

Nå er spørsmålet hva som vil skje i vintermånedene. Kulden har allerede satt sitt preg på frontlinjene. De russiske styrkene har gravd seg ned i skyttergraver og etablert opptil flere forsvarslinjer.

– Halvøya vil bli holdt for enhver pris

Om dette er nok til å hindre et ukrainsk gjennombrudd mot Krim, gjenstår å se. Men skulle de prøve seg på det, vil det trolig være en rød linje som vil utløse et ønske om massiv russisk gjengjeldelse.

– Halvøya vil bli holdt for enhver pris, som regnes som kjernerussisk, selv om jeg først og fremst vil kalle den krim-tatar. Hva «for enhver pris» betyr er selvsagt vanskelig å si, men det vil bli gjort en stor innsats for å forsvare Krim. Kanskje kan man i denne sammenheng tenke seg en større mobilisering, sier Klas-Göran Karlsson, professor i historie og Russland-ekspert ved Lunds universitet, til Expressen.

Han mener at Krim er en større symbolsak for Russland enn Donetsk, Luhansk og Kherson.

– Dermed vil Russland stå ribbet tilbake på sørflanken

Forsvarseksperter sier det er helt reelt at ukrainerne kan nå Krim i løpet av vinteren.

– Om ukrainske styrker rykker inn på Krim-halvøya vil situasjonen bli dramatisk, noe også amerikanerne frykter. Dette er fordi Krim-halvøya betyr svært mye for russisk sikkerhet. Dermed vil Russland stå ribbet tilbake på sørflanken, uten mulighet til å forsvare seg mot vestlige blokader i krise og krig, sier professor Tormod Heier ved Stabsskolen til NTB.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, har gjentatte ganger lovet at Ukraina vil gjenerobre hver en tomme av okkupert land, inkludert Krimhalvøya, før de vil godta fredsforhandlinger.

Video: Her blir russiske soldater tatt på senga av ukrainske styrker